Strona 20 z 32 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    5D1 czasem z niektórymi obiektywami "pływa" AF i widocznie tak to jest w aparatach made by Canon. N
    No wiesz.. na pocieszenie powiem... ze w aparatach made by pentax. z których uciekłem po4 cyffrowych puszkach. pływa 10x gorzej niz w canonie

Na dopełnienie.. jak sie poczyta o skutecznosci AF.. szczegolnietesty na optyczne gdzie jest test Af oparty o rozdzielczosc zdjec.. .to mozna wysnuć wniosek, ze owo pływanie jest skutkiem nieprecyzyjnego AF. Z drugiej strony przy zdjeciu i założeniu obiektywu moze sie minimalnie zmienić o kilka mikrometrów odległość od tylnej soczewki do matrycy.... takie to czasy jak nie było AF to nie było problemu,... zaczeli nam wciskac ten AF jako niezbędny... produkując wizjery w aparatach uniemozliwiające dokładne ostrzenie reczne - długie czarne tunele :/

Dopiero zaczyna

Domyślnie

pożyjemy zobaczymy co powie serwis, a potem poszukam kogoś kto mi zrobi "kontr" opinie

w sumie chciałbym wymienić 50D na 40D

Coś już napisał

Domyślnie

Z tą wymianą to masz racje imho... Nie było problemów z 40D z tego co słyszałem. Miałem 50D i była kupa problemów z przewagą kupy ... 7D już nie ryzykowałem

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Kurdę miałem 450D - zero problemów, potem 40D - zero problemów, teraz 50D - zero problemów... O czym Wy mówicie?! :-D
    Kolega to ma problem, kupił 40D jakiś czas temu i zdjęcia wychodzą mydło, nie zależnie od tego jakie szkło by ni podpiął. Porównywałem swego czasu ze swoim i naprawdę coś w nim nie tak, na Żytniej nie wiedzą co.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
    Oki... i co nie widziałeś tego na matówce ?? próbowałeś ruszyć optyką ręcznie Zobaczyć czy nie ma luzu itp. Z jakiej odległości fotografowałeś ?? Jakie światło bo przy takich ustawieniach to można GO uzyskać na poziomie 3cm.

Tak było za każdym razem czy to było tylko jedno zdjęcie w którym AF mógł się pomylić...

Takie sytuacje wymagają większej analizy, potem ktoś czyta forum, testy i głupieje. Odpuszcza sobie dany model itp. pomyśl też o innych.

Ja nie mówię że ty płaczesz, ale zauważ że tematów odnośnie AF jest całą masa... Wiadomo że ten AF nie jest idealny - ale jak by był skopany to ludzie np. w USA posłali by Canona z torbami. Tam się sądzą o mniejsze pierdoły...
    Uważam Kolego, że piszesz głupoty i do tego Cię to śmieszy. Ja doskonale rozumiem założyciela wątku i uważam, że ma jak najbardziej prawo być wkurzonym i reklamować takie body. Mam od paru miesięcy nowe body 50D, używam z różnymi szkłami i jak narazie odpukać żadnego BF/FF nie zauważam. Gdyby tak było, to starałbym się produkt reklamować i dążyć do wymiany za wszelką cenę.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

Domyślnie

Ech, jak jak Was wszystkich - tych niezadowolonych - rozumiem! Mam dwa 50D i 17-55 i 10-22 - szkła były ostatnio w serwisie - czyszczenie, rekalibracja itp. teraz jest OK tyle, że 17-55 działa lepiej z jednym body, a gorzej z drugim - z 10-22 jest tak samo. Więc staram się nie przepinać szkieł między korpusami.

Ktoś tu pisał, żeby robić zdjęcia i się nie przejmować, bo to onanizm itd. itp... Hehe, Kolego - widać nie znasz tego stresu, kiedy jedziesz na zlecenie i do końca nie jesteś pewny swojego sprzętu i musisz walić duble - a w niektórych sytuacjach jest to kurna niemożliwe... Jeśli tobie fotka nie wyjdzie - nikt Ci głowy, Kolego nie zmyje... Ja mam inaczej.

Powoli dojrzewam do decyzji o wymianie aparatów, wstawieniu w nie matówek Katz Eye i zakupieniu kilku Zeissów. Manualne ostrzenie nie jest takie złe - jak się myśli i przewiduje to czasem wyostrzysz szybciej niż na AFie.

Coś już napisał

Domyślnie

No tu bym sie nie zgodził ... MF jest świetny jak masz czas żeby się bawić, ale jak coś się dzieje szybko to AF ze śledzeniem czasem ma biedę się wyrobić. A co do 50D miałem takie body właśnie i kupę problemów oraz wieczną niepewnośc czy teraz wyjdzie i trafi AF czy znów mydło takie że żadne wyostrzanie nic nie pomoże. Teraz już po "ciemnej stronie mocy" mogę odetchnąć Mając tak spasowany sprzęt jakim teraz fotkuję spokojnie , bez obaw że 3/4 sesji do wyrzucenia tylko się nadaje.

Początki nałogu

Domyślnie

Eee, no tu to ja bym się nie zgodził Rozumiem jak się np. sport fotografuje, futbol i inne takie - ale ja to głównie społecznik jestem, a i na demonstracje swego czasu też z manualami chodziłem i naprawdę było OK. Ale mi się cyfry zachciało, hehe Zresztą kiedyś nie było AF, a zdjęcia jakieś takie lepsze robili - mniej pustosłowia było w tych obrazach

Coś już napisał

Domyślnie

Faktem jest że cyfra uczy bezmyślności poniekąd... Ale nie dane mi było na kliszach fotografować... Teraz żałuję, bo dużo zabawy i nauki mi uciekło... bezpowrotnie z resztą

Początki nałogu

Domyślnie

Myślę, copyman, że cyfra nie jest tu niczemu winna - po prostu sam musisz sobie narzucić jakąś dyscyplinę. Kiedyś było 36 klatek na drogim filmie, którego wywołanie też kosztowało. Ja kupowałem filmy w rolach i sam je ciąłem i pakowałem w kasetki, żeby było taniej i żebym mógł fotografować więcej. Teraz trzaśniesz 500 klatek i nawet nie wiesz czasami kiedy, a tu już koniec karty, heh.

A przygodę z filmem zawsze możesz zacząć. Ta technika na pewno nie zginie i wg mnie będzie teraz nawet bardziej elitarna. A dobry średni format kupisz teraz naprawdę za nieduże pieniądze o małym obrazku nie wspominając.

Strona 20 z 32 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów