Strona 18 z 32 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Coś już napisał Awatar mirusiek
    Miasto
    Iceland

Domyślnie

Wtrącę i ja swoje trzy grosze .
    Mam 50d i dwa obiektywy obecnie 50 f/1.8 II, oraz 85 f/1.8. Z tym drugim bez najmniejszych problemów, szybko i ostro z bliska i z daleka.
    Z 50-ką lekki FF, po korekcji już bez problemów.
    Jestem więc zadowolony
    Moje portfolio- zapraszam

Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirusiek Zobacz posta
    Wtrącę i ja swoje trzy grosze .
    Mam 50d i dwa obiektywy obecnie 50 f/1.8 II, oraz 85 f/1.8. Z tym drugim bez najmniejszych problemów, szybko i ostro z bliska i z daleka.
    Z 50-ką lekki FF, po korekcji już bez problemów.
    Jestem więc zadowolony
    a masz to najnowsze oprogramowanie 1.0.0.7? bo ja wlasnie mam identyczne obiektywy i mysle nad zakupem 50D, tzn juz mam kase i sprzedalem poprzedni aparat, ale jak czytam ze 40D lepsze to juz mam metlik w glowie

Coś już napisał Awatar mirusiek
    Miasto
    Iceland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ktosik Zobacz posta
    a masz to najnowsze oprogramowanie 1.0.0.7? bo ja wlasnie mam identyczne obiektywy i mysle nad zakupem 50D, tzn juz mam kase i sprzedalem poprzedni aparat, ale jak czytam ze 40D lepsze to juz mam metlik w glowie
    Tak mam juz nowy soft, aparat tez byl kupiony nie dawno.
    Obydwa obiektywy musiale podregolowac na mikroregulacji ale ðpo tej opearcji juz jest perfekcyjnie.

Szczeglnie ci polecam 85 1.8 - jestem zachwycony tym szklem, piedziesiatka myli sie znacznie czesciej i zaczyna mnie draznic glosny AV
    Moje portfolio- zapraszam

Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:

Domyślnie

U mnie 50D jest celny, szybki i precyzyjny, mikroregulacji nie używałem i póki co nie widzę potrzeby. Aparat kupiony z drugiej ręki od kolegi z forum.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ostatnio miałem pożyczoną C85 1.8 i wyszło jej -5 na minimalnym ostrzeniu, a -8/-10 na dalszych obiektach (3-4m). Microadjustment nawet do stałek jest nieużyteczny :\

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Microadjustment nawet do stałek jest nieużyteczny :\
    trzebaby mieć stałkę podwójną, tzn. nie zmienia się ani ogniskowa, ani odległość ostrzenia

poza tym to jest raczej oczywiste, że mając do dyspozycji korektę tylko jednym parametrem (czyli cały ten mikroadjustment), nie możemy skorygować czegoś, co raczej jest funkcją i to niekoniecznie liniową... możemy co najwyżej przesunąć tę funkcję/linię w górę lub w dół, ale wtedy jest oczywiste, że jeżeli ustawimy to dobrze np. dla odległości 1m, to może się rozjechać dla wszystkich innych odległości.

czyli w zasadzie powinniśmy to korygować całą tablicą N-korekt (gdzie N oznacza liczbę kroków AF danego obiektywu lub body). dla zuma z tablicy zrobi się macierz N x M (gdzie M to liczba rozróżnialnych pozycji zuma). czyli już troszkę danych do kalibracji będzie

ciekaw jestem, czy w serwisie korygują to właśnie za pomocą takiej macierzy :wink:
    pozdro.,
    m.

Uzależniony

Domyślnie

Ostatnio miałem pożyczoną C85 1.8 i wyszło jej -5 na minimalnym ostrzeniu, a -8/-10 na dalszych obiektach (3-4m). Microadjustment nawet do stałek jest nieużyteczny :\
    Użyteczny jak najbardziej, aczkolwiek nie skorygujesz nim wszystkich błędów.

Na przykład dla obiektywu który ma niestały błąd ostrzenia, ja wybieram wartość odpowiednią dla najczęściej spotykanych sytuacji zdjęciowych. Możesz tez ustawić średnią - np. na -8 i w większości wypadków problem będziesz miał z głowy. Fotografujący którzy bardzo narzękają na regulację często próbują z uporem godnym lepszej sprawy korygować AF dla minimalnej odległości, a to zwykle nie ma większego sensu - Canon zaleca np. 50-krotność ogniskowej...
    Microadjutment jest prymitywny, wolę jednak nawet taki jaki jest niż żaden...
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 09-03-2010 o 18:51

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ciekaw jestem, czy w serwisie korygują to właśnie za pomocą takiej macierzy :wink:
    Być może, ale pewnie ustawiają tylko kilka wartości, a reszta to przybliżenia...

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Canon zaleca np. 50-krotność ogniskowej...
    można gdzieś o tym przeczytać coś więcej?

Być może, ale pewnie ustawiają tylko kilka wartości, a reszta to przybliżenia...
    oczywiście.
    inaczej kalibracja jednego szkła do jednego body trwałaby tydzień
    pozdro.,
    m.

Uzależniony

Domyślnie

[QUOTE=mxw;784230]można gdzieś o tym przeczytać coś więcej?
    QUOTE]

Jestem prawie pewny (niestety "prawie" robi różnicę...), że czytałem to w jakimś white paper Canona - sprawdziłem na szybko w tym od 1 D III i nie znalazłem "liczbowgo" wskazania odległości przy jakiej należy prowadzić regulację AF. Taka informacja jest natomiast na stronce opisującej metodę z monitorem http://www.northlight-images.co.uk/a...djustment.html. Nie jestem jej fanem, że względu na to że światło z LCD wychodzi spolaryzowane i w związku z tym mam wątpliwości...

U mnie sprawdza się metoda - wstępnie na jakiś obiekt testowy, a potem korekta na realnych zdjęciach. Microadjustment to tylko proteza, niemniej nie kupiłbym już body bez możliwości samodzielnej regulacji.

Strona 18 z 32 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów