Strona 15 z 32 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Domyślnie

Mialem sobie na gwiazdke sprawic 40D ale teraz zapalila mi sie mala czerwona lampka.
    Bo o ile w czasie gwarancji regulacja nie stanowi wiekszego problemu, o tyle potem wiaze sie to z kazdorazowym zostawianiem puszki na Zytniej.
    A tam maja ponoc obiektyw testowy - 85/1,8 i strzelaja nim tablice przy pelnej dziurze w odleglosci klkudziesieciu cm. Stad pewnie puszka ostrzy potem dobrze tylko z bliska. I stad potem ludzie wracaja z reklamacja, ze sprzet dalej nie dziala jak nalezy. A trop, ktorym podazyl IGI mozer byc wlasciwy, skoro zmieniajac parametry testu, udalo mu sie uzyskac ostrosc puszki z cala jego szklarnia.

Tylko, ze i tak dalej nie wiadomo jak serwis reguluje BF/FF w 40D, skoro brak w nim mimosrodow.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Tylko, ze i tak dalej nie wiadomo jak serwis reguluje BF/FF w 40D, skoro brak w nim mimosrodow.
    Mimośrody tak naprawdę to chyba nie służyły do regulacji FF/BF a do ustawienia położenia punktów AF. Bo przecież kręcąc nimi zmieniasz kąt odbicia. Oczywiście przy okazji zmienia się też płaszczyzna odbicia a więc droga optyczna do czujnika AF, co przekłada się na możliwość korekty FF/BF. Ale to skutek uboczny. Moim zdaniem ich natywnym celem nie była regulacji celności a położenia punktów AF.

A jak serwis reguluje? Przecież to elektroniczny system. Reguluje, wprowadzając korekty. Bo nie ważne, czy na czujnikach obraz się zejdzie w jednej linii. Ważne, że dla poprawnie skalibrowanego AF elektronika zaraportuje, że jest OK.
    .

Domyślnie

Czy zatem elektroniczna korekta daje wieksza pewnosc, ze zarowno po kalibracji z testowym obiektywem, lub na zyczenie uzytkownika z jego szklami, prawidlowe wskazania AF utrzymaja sie dluzej, niz poprzez mechaniczna regulacje?
    Bowiem przyklad copymana wskazuje, ze AF w 40D rozjezdza sie w sumie tak samo jak i w starszych puszkach z mozliwoscia "recznego krecenia".
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Coś już napisał

Domyślnie

Moim zdaniem błędne działanie AF może się zdarzyć na każdej puszce. Nikonowcy nawet w d90 mają mimośród którym też sobie własnoręcznie regulują AF , poczytałem u nich na forum i okazało się że to nie tylko my mamy problem z autoryzowanym serwisem .

Moim zdaniem ważne są właśnie poprawne testy po wykonaniu regulacji, bo strzelanie na małej przesłonie z bliska w kartkę nie jest w ogóle miarodajne, i nawet jak takie testy wychodzą ok, to nie oznacza że na dwóch, trzech metrach błąd nie będzie na tyle duży, że nie da się poprawnie wykonywać zdjęć. To co mi pomogło w regulacji, to strzelanie testowych fotek na f4 zamiast 1.8, gdzie zamiast 1 cm GO miałem ich około 3, i mimo że środek łapał się jeszcze w GO, to ostrość zamiast rozłożyć się równomiernie była głównie za obiektem, co potwierdzały testy terenowe.
    Dopiero po takiej regulacji i fotkach terenowych aparat zaczął poprawnie działać i to z dwoma obiektywami.

Dlatego też technicy canona zamiast strzelać z bliska testowe kartki, powinni przygotować jakieś testy w stylu 3 karty do gry na różnych odległościach i w odległości od samego aparatu minimum 3 metry, wtedy może po takiej regulacji poziom niezadowoloenia z przeprowadzonej w serwisie regulacji nie był by tak duży jak obecnie .
    Powiem szczerze, że sam najpierw myślałem o wysłaniu puchy do nich na regulację, ale jak przeczytałem o tym że średnio udaje im się dokonać tej sztuki poprawnie po trzecim wysłaniu puchy, postanowiłem sam zawalczyć z mimośrodami.
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Coś już napisał

Domyślnie

Niestety z moim 50D sam nie zawalczę, a tego co piszecie spróbuję. też strzelałem na pełnej dziurze. Zobaczymy na innej przysłonie.

Dopiero zaczyna Awatar paproszek_na_kredensie
    Miasto
    3m

Domyślnie

Ja tylko wpadam, aby potwierdzić te wszelkie cuda z ostrością.

Mam 50D i to co wyprawia ta puszka przy fotografowaniu z większych odległości to po prostu szał pały...

Używam głównie szkła 24-70 / L - z początku winiłem siebie, bo nie utrzymałem ciężaru (puszka, grip, kilogramowe szkło + lampa), potem po sesji na czasach 1/1000 zacząłem psioczyć na eLkę... ale ostatnio pospiąłem Sigmę 10-20... przy zbliżeniach żyletka, zaś z dalszych odległości mydłooooo straszliwe...

We wrześniu oddaję puchę do naprawy / kalibracji.

Coś już napisał

Domyślnie

Moj już 2 rzay był... Pojedzie znowu! Objawy takie same. Chociaż ostatnio powiedzieli że puszka o.k. i to szkła są winne. Ale wszystkie tak samo robią? Szkła po kalibracjii do body i wszystkie mają taką samą wadę ? Impossible...

Domyślnie

Witam,

Mam prawie od roku 450D + T17-50 f/2.8 i żadnego FF/BF nie stwierdziłem. Teraz chciałem zmienić puszkę na 50D właśnie dla tej regulacji AF, żeby w razie problemów dostroić obiektyw. Oddanie aparatu do serwisu odpada. Po przeczytaniu tego wątku zaczynam sie zastanawiać nad 40D. Po co dawać 1k więcej za coś co nie działa.

Coś już napisał

Domyślnie

Nom... racja! Dla wyświetlacza i trybu Live View oraz kilku Mpix więcej - nie warto! Kolega ma 40 D i robi zdjęcia żyletka 50 f 1,8 . Jakos nie potrafi mnie zrozumieć... wie ktoś czemu ?

RazorLeaf
    Guest

Domyślnie

Zaraz zaraz... nie warto dopłacić 300zł (aktualna różnica w cenach nowych aparatów 40D - 50D) aby mieć 50D?
    Live View
    Lepszy LCD
    Nowy system DIGIC IV

i nie warto? :/

Strona 15 z 32 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów