Strona 9 z 32 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

A generalnie w temacie ( wreszcie miałem czas przeczytać cały wątek) no to mam 50D. Szkła 17-55, 70-200 IS, i 50 1.4 . Tak dla świętego spokoju zrobiłem testy planszowe itp. ( razem ze znajomym fotografem, żeby moje oczka nie przekłamywały) Na testach każdy obiektyw ostrzy idealnie w punkt. Stwierdziłem więc, że nie ma potrzeby sprawdzania skuteczności działania madj i jeśli fotka wyjdzie nieostra to po prostu będzie moja wina. Czuję sie znacznie lepiej.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Dopiero jak sigma pogrzebie w nowych puchach i je rozpracuje to poprawia szkła.
    Mam nadzieje ze sie mylisz i znajde S30mm ktora zadziala poprawnie z moim 50D - jak dotychczas udalo mi sie przetestowac 2 szkielka i oba na malych dystansach mialy BF a na dalszych FF - szlo wyregulowac tak by na bliskich lub dalekich bylo OK ale wtedy te 2gie bylo bardziej rozjechane

PS wam tez sie zachowuja tak S30mm ?
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Mam nadzieje ze sie mylisz i znajde S30mm ktora zadziala poprawnie z moim 50D - jak dotychczas udalo mi sie przetestowac 2 szkielka i oba na malych dystansach mialy BF a na dalszych FF - szlo wyregulowac tak by na bliskich lub dalekich bylo OK ale wtedy te 2gie bylo bardziej rozjechane

PS wam tez sie zachowuja tak S30mm ?
    Szukaj jak najmłodszej sigmy - czyli pewnikiem wydanej z kilka miechów po 50D to będziesz miał pewność dobrego egzemplarza.

Nie mam wątpliwości co do mojej teorii. Jak inaczej wytłumaczyć, że jeden egzemplarz na 350D działał ok a na 40D i 1DmkIII zupełnie do kitu?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Coś już napisał

Domyślnie

Więc Żytnią odwiedziłem już 2 razy. Pierwszy raz, panowie zrobili regulację body do wzorca i regulację 70-300 IS USM f 4-5,6 oraz 100 f 2,8 USM. Tego ostatniego co prawda nie dostałem z powrotem , bo ponoć był w stanie agonalnym (wszystkie prowadnice wytarte, luzy , brak osi optycznej i cos gruchocze w środku) mimo że miał ok. 4 m-cy i noszony był zawsze w torbie w warunkach niemal sterylnych bo dbam o sprzęt. Dziwi mnie że szkło za 2 tys. może być tak fatalnej jakości - ale jest gwarancja to niech robią ! Druga wizyta ze świeżo zakupionym 85 f 1,8 które mialo identyczne objawy jak 100 f2,8 bo trzymało celność na bliskich dystansach, a gubi się na dalszych. Co ciekawe nie ma reguly czy zrobi FF czy BF ! Zgaduj zgadula! No i ostrzejsze zdjęcia mam na f 1,8 niż np. na f 2,8 lub 3,5 A w większości to zdjęcia sa takie "mydlane" - niby ostre, ale jak w detale się wchodzi to kicha
    Szanowny pan z recepcjii wmawiał mi że po pierwsze to wina matrycy bo ma 15,5 Mpix i zdjęcia są przez to gorsze niż np. z EOS-a 400D którego miałem poprzednio ( współczuję posiadaczom EOS-a 1 DS MKIII bo tam już chyba nic nie widać przy tak dużej matrycy - tylko mydło !) , a po drugie to wina monitora bo nie moge zobaczyć zdjęcia w normalnej rozdzielczości i mam zakupić monitor z najwyższej półki to moje zdjęcia będą naprawdę ostre. Oczywiście poziomu edukacjii pana z taką argumentacją miłosiernie nie skomentuję. Aparat z obiektywem trzymali od 9-tej rano do 19-stej wieczorem. Cały czas na warsztacie. Body podobno bez błędów - nic nie potrzeba regulować, obiektyw (NOWY!) mocno rozjechany ! Rece opadają! Efekt teraz jest taki że jak ostrości nie było , tak nie ma ! Na ok. 400 zdjęć ostrych i ładnych wychodzi ok. 40 ! Poradźcie co mam robić i gdzie skargę na taką postawę serwisu napisać bo mam już dość ! Żeby 50D robił gorsze zdjęcia niż 400D ? Moim zdaniem winna jest puszka i chciałbym żeby mi ją wymienili na inną... ale gdzie monitować? W karcie nie wpisywali mi już drugiej regulacji puszki - bo podobno nic z nią nie robili. Guzik prawda! Podejrzewam że sami nie mają pojęcia co się dzieje a nie chcą dać powodu do reklamacjii i wymiany sprzętu. Zostawiłem im nawet zdjęcia na karcie co kolega - zawodowy fotograf robił. Po pięciu zdjęciach wymiękł. Powiedział że "takim gównem to się zdjęć robić nie da" RATUJCIE !

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    jak mówiłem starsze egzemplarze sigmy mają problemy z puszkami które wyszły po nich. Czemu? bo Canon nie udostępnił Sigmie nic w sprawie schematów AFa i w każdej nowej puszcze prawdopodobnie specjalnie są jakieś zmiany żeby alternatywne szkła nie działały. Dopiero jak sigma pogrzebie w nowych puchach i je rozpracuje to poprawia szkła.
    Raczej chyba nie

Bo jeśli zmienili by protokolik komunikacji to musieli by i tak zastosować kompatybilność wstecz inaczej i starsze szkła Canona miały by problem.
    Więc strzelili by sobie w nogę

Elektronika w obiektywie ma związek z pracą samego USM ewentualnie jeszcze IS, a czujniki AF są przecież w body... Do tego przekazuje jeszcze dane o przesłonie, ogniskowej, korekcji FF/BF itp. ale tego też nie mogli zmienić bo znowu by się rozjechały wszystkie obiektywy Canona wyprodukowane przed zmiana komunikacji...

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

Coś chyba jest nie tak z AF w 50D albo jakaś walnięta seria. Np z 24-105 często pudłuje w Automacie. Co wywołuje rep. ze śubu to 30% zdjęć nie ostrych ( zwykłe zdjęcia ludków pod kościołem ) teraz wiem co jet grane i walczę na P , M ....ale bez przesady ,pamiętam jak miałem gorsze body np. 350D,20D,30D i automat był OK. nawet z Tamronem 28-70 oczywiście na dworze ale był.

W każdym razie tak mnie to zjeżyło że już myśle o przesiadce na D700 gdyby nie to że nie mogę się rozstać z 24-105 i 70-200 F4 .

Poczekam na nowe premiery u konkurencji bo 5D II nie wzbudza zaufania skoro 50D na taki super AF....Gdyby jeszcze pojawiło się to D3 FF i 35 1.8
    w normalnej cenie

Może jakaś poprawka softu załatwi sprawę nie wiem ....czas pokaże) . Niestety w sezonie nie mogę oddać puszki do serwisu.
    Ostatnio edytowane przez ddarc ; 12-07-2009 o 04:06
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Poczekam na nowe premiery u konkurencji bo 5D II nie wzbudza zaufania skoro 50D na taki super AF....Dawać to D3 i 35 1.8 bo odejde....
    To chyba wszystkie są spaprane ja jakoś na 5D mkII nie marudzę - a ponoć taki skopany... a mam prawo bo jak się na cyfrę przesiadłem z mojego EOS-a 3 to miałem na co #$&#&&@* w związku z AF w serii D...

a co do D700 proponuje poczytać:

D700 problem z autofokusem
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103747

hmm i co tutaj kupić wszędzie ten AF do d...
    Ostatnio edytowane przez tplewa ; 12-07-2009 o 04:09

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

Wiem czytam ciągle forum N ..i czekam co pokażą w D700x ...Nikon wszedł w spółkę z Fuji od nośnie softu do puszek i może przy następnych premierach pokażą wreszcie ładny obrazek ( mam na myśli kolory jak z F S 5Pro) kto wie ...kusi też N 35 1.8 na FF bardzo by mi się przydał ..

chyba że przekonam się do 5D II , ale cena i braki odstraszają
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

fakt kupowanie teraz 5d mk II to trzeba być lekko szalony jak jeszcze ceny polecą do góry to sprzedam swojego he he jakiś czas wytrzymam bez pełnej klatki, zwłaszcza że to tylko hobby...

AF to wygoda, jednak żadna elektronika nie zastąpi ludzkiego oka... zawsze po tym jak złapie staram się szybko sprawdzić na matówce zanim klepnę fotkę choć na oryginalnej nie jest to łatwe... na razie myślę nad jej zmianą aby mieć jakieś wspomaganie.

Widoczne jest jedno - przynajmniej dla mnie... im nowszy sprzęt tym mniej solidny jak popatrzę na kolekcję staroci jaką mam w domu

Tak jak już gdzieś wspomniałem dobrze że tutaj wcześniej nie trafiłem i nie czytałem opinii na temat nowego 5D - bo bym zapewne nie kupił.
    A tu ot AF działa choć nie idealnie do czego przywykłem już w cyfrówkach.
    Więc nie mam na co marudzić...

5D mk II też nie jest idealny i potrafi się pomylić jak w większości EOS-ow D, zwłaszcza w trudnym świetle... ale nie jest to jakaś straszna liczba pomyłek.

Najlepiej zrobić sobie jakieś testy w domu, aparat na statyw i obserwować dokładnie czy się myli czy po następnym kliknięciu w AF coś poprawia, zmieniać oświetlenie itp.

Zapewne wyciągnie się jakieś konkretniejsze wnioski...

Przypomniało mi się jeszcze dr11 wspominał mi że miał jakieś luzy w EF 50 1.4
    i coś tam poprawiał... czyli wina też może leżeć w szkłach - a wcześniej na innej matrycy nie było tego aż tak widać. Zresztą tutaj to można dużo mówić i wróżyć z fusów

Bez jakiś konkretnych testów i obserwacji do niczego się nie dojdzie...
    Ostatnio edytowane przez tplewa ; 12-07-2009 o 04:36

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

Rozumiem pomyłki w ciemnych warunkach szczególnie ze szkłem F4 ale w świetle słonecznym automat wspomagany lampą nie powinien się mylić

Za to wielki + 50D to kolory jakie produkuje nie wiem czy to zasługa nowego procesora
    ale jest o wiele lepiej niż w 30D .dla mnie fotki wychodzą jak z 5D pomijam odwzorowanie szkieł na różnych matrycach

Strona 9 z 32 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów