Na powyższym zdjęcie przyznaję rację autorowi i faktycznie jest coś nie tak.
Na powyższym zdjęcie przyznaję rację autorowi i faktycznie jest coś nie tak.
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
Canon powinien na płytce z oprogramowaniem aparatu dodać porządny program do kalibracji body i szkieł z opcją resetu do ustawień fabrycznych dla tych co sobie pokręcą za bardzo :-). Czemu tego nie chcą zrobić? Dla mnie to jest jedna z większych zagadek i absurdów z jakimi się spotkałem...
Właściwie to gdyby nie problemy FF/BF nie miałbym powodu do kontaktu w przeszłości z serwisem, nawet nie wiedziałbym gdzie jest ul. Żytnia :-)
Moze dlatego bo dla Canona oplacalna jest pogwarancyjna kalibracja w serwisie ?![]()
No i chyba tutaj jest sedno sprawy. Canon sprzedaje tablice testowe i oprogramowanie do kalibracji serwisom więc teraz dając je za free zostawiłby ich na lodzie.
Problem tylko w tym że źle skalibrowane body czy szkła to nie jest wina użytkownika więc powinni jednak zrobić ukłon w naszą stronę.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 03-03-2009 o 13:50
Oo powinni ,ale i tak za duzy sukces uwazam wprowadzenie jakiejkolwiek regulacji af z poziomu korpusu...
Szczerze mowiac nie spodziewalem sie tego po nich
Jest jeszcze druga strona medalu...znam wielu urzytkownikow ,ktorzy wogole nie wiedza co to ff/bf i spodziewam sie ,ze 90% urzyktownikow systemu Canona nie wie lub poprostu nie widzi tego problemu u siebie.
Ja sam problem z AF mialem tylko w przypadku szkiel tamrona i sigmy...teraz gdy moja szklarnia pochodzi tylko i wylacznie od Canona problem dla mnie nie istnieje ,choc pewnie jakis onanista stwierdzilby ,ze moim sprzetem nie da sie focic
Moze Canon widzac to ,ze wieksza czesc userow nie marudzi na af w ich puszkach olewa ten problem i tyle.
Witam
Mam pytanie do użytkowników 50 lub 5D II , czy można zapisać dwie różne regulacje focusa dla jednego obiektywu i wybierać je ręcznie. Chodzi oto że mam 24-70L z dużym BF przy szerokim kącie ,a idealny przy 70mm i chciałbym jakoś szybko przechodzić do innego nastawienia przy szerokich kadrach.
5DMkII,40D,16-35IIL,24-70/2,8L,35/1,4L,85/1,8,135/2L,100/2,8IS L,270EX,430EXII,580EXII,dużo ELFO.
Nie można. Ponadto zapisane nastawy obowiązują dla innych egzemplarzy obiektywów zapisanego modelu.
Natomiast możesz w dowolnej chwili wyłączyć mikreoregulację. Czy szybko ? to zależyNajszybciej chyba robiąc szybki dostęp do własnego menu. Wtedy wyłączenie/załączenie regulacji to 2 kliki
A mój tamronik 17-50 chodził z 50D jak i z 30D bezbłędnie ostry , trafiający w punkt. I coś mi odbiło żeby zmienić na c. 17-55. W stosunku do tego (niestety byłego-mojego) tamrona znacznie gorszy optycznie. Próbowałem regulować z ciekawości. Ale na 0 jest najlepiej. Nic nie reguluje pozostałe (24-105; 70-200 i 100-400) pracuja bez zarzutu bez regulacji.