Strona 6 z 32 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Na powyższym zdjęcie przyznaję rację autorowi i faktycznie jest coś nie tak.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Znam przypadki, gdzie micro adjustment ustawiony np. na 5-6m byl ok, ale juz na horyzoncie z daleka bylo mydlo - a ustawienie na horyzoncie powodowalo mydlo na 5-6m... DZIEKUJE...
    Canon powinien na płytce z oprogramowaniem aparatu dodać porządny program do kalibracji body i szkieł z opcją resetu do ustawień fabrycznych dla tych co sobie pokręcą za bardzo :-). Czemu tego nie chcą zrobić? Dla mnie to jest jedna z większych zagadek i absurdów z jakimi się spotkałem...
    Właściwie to gdyby nie problemy FF/BF nie miałbym powodu do kontaktu w przeszłości z serwisem, nawet nie wiedziałbym gdzie jest ul. Żytnia :-)

Domyślnie

Moze dlatego bo dla Canona oplacalna jest pogwarancyjna kalibracja w serwisie ?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotobronx Zobacz posta
    Moze dlatego bo dla Canona oplacalna jest pogwarancyjna kalibracja w serwisie ?
    No i chyba tutaj jest sedno sprawy. Canon sprzedaje tablice testowe i oprogramowanie do kalibracji serwisom więc teraz dając je za free zostawiłby ich na lodzie.
    Problem tylko w tym że źle skalibrowane body czy szkła to nie jest wina użytkownika więc powinni jednak zrobić ukłon w naszą stronę.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 03-03-2009 o 13:50

Domyślnie

Oo powinni ,ale i tak za duzy sukces uwazam wprowadzenie jakiejkolwiek regulacji af z poziomu korpusu...
    Szczerze mowiac nie spodziewalem sie tego po nich

Jest jeszcze druga strona medalu...znam wielu urzytkownikow ,ktorzy wogole nie wiedza co to ff/bf i spodziewam sie ,ze 90% urzyktownikow systemu Canona nie wie lub poprostu nie widzi tego problemu u siebie.
    Ja sam problem z AF mialem tylko w przypadku szkiel tamrona i sigmy...teraz gdy moja szklarnia pochodzi tylko i wylacznie od Canona problem dla mnie nie istnieje ,choc pewnie jakis onanista stwierdzilby ,ze moim sprzetem nie da sie focic
    Moze Canon widzac to ,ze wieksza czesc userow nie marudzi na af w ich puszkach olewa ten problem i tyle.

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Witam
    Mam pytanie do użytkowników 50 lub 5D II , czy można zapisać dwie różne regulacje focusa dla jednego obiektywu i wybierać je ręcznie. Chodzi oto że mam 24-70L z dużym BF przy szerokim kącie ,a idealny przy 70mm i chciałbym jakoś szybko przechodzić do innego nastawienia przy szerokich kadrach.
    5DMkII,40D,16-35IIL,24-70/2,8L,35/1,4L,85/1,8,135/2L,100/2,8IS L,270EX,430EXII,580EXII,dużo ELFO.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomoto Zobacz posta
    Witam
    Mam pytanie do użytkowników 50 lub 5D II , czy można zapisać dwie różne regulacje focusa dla jednego obiektywu i wybierać je ręcznie. Chodzi oto że mam 24-70L z dużym BF przy szerokim kącie ,a idealny przy 70mm i chciałbym jakoś szybko przechodzić do innego nastawienia przy szerokich kadrach.
    Nie można. Ponadto zapisane nastawy obowiązują dla innych egzemplarzy obiektywów zapisanego modelu.
    Natomiast możesz w dowolnej chwili wyłączyć mikreoregulację. Czy szybko ? to zależy Najszybciej chyba robiąc szybki dostęp do własnego menu. Wtedy wyłączenie/załączenie regulacji to 2 kliki

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dokupcie Tamrona albo jakas Sigme - wtedy napiszcie, ze jest OK i nie wiecie o co chodzi innym. Bo 50D ktore testowalem z szklami Canona chodzilo ok.
    A mój tamronik 17-50 chodził z 50D jak i z 30D bezbłędnie ostry , trafiający w punkt. I coś mi odbiło żeby zmienić na c. 17-55. W stosunku do tego (niestety byłego-mojego) tamrona znacznie gorszy optycznie. Próbowałem regulować z ciekawości. Ale na 0 jest najlepiej. Nic nie reguluje pozostałe (24-105; 70-200 i 100-400) pracuja bez zarzutu bez regulacji.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sporadyczne nietrafianie w punkt, a CIAGLE i tragiczne nietrafianie (z efektem TOTALNEGO blura) to nie to samo. Nie mam przy sobie sigmy, a sample tez pokasowalem. Ale to co bylo ZAWSZE uzyskiwane to ostrosc na tym poziomie (to akurat idealny sampel, bo nie mam pod reka nic swojego) :

Druga sprawa, jesli zmieniam sprzet, ktory dziala mi idealnie na 20/40D na 50D, to wymagam aby bylo tak samo. Za co place? Za siedzenie godzinami i kalobrowanie czegokolwiek? Znam przypadki, gdzie micro adjustment ustawiony np. na 5-6m byl ok, ale juz na horyzoncie z daleka bylo mydlo - a ustawienie na horyzoncie powodowalo mydlo na 5-6m...
    DZIEKUJE...
    A jaki związek ma Twoja fota zrobiona Minoltą z tematem o którym się wypowiadasz ?

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    A mój tamronik 17-50 chodził z 50D jak i z 30D bezbłędnie ostry , trafiający w punkt. I coś mi odbiło żeby zmienić na c. 17-55. W stosunku do tego (niestety byłego-mojego) tamrona znacznie gorszy optycznie. Próbowałem regulować z ciekawości. Ale na 0 jest najlepiej. Nic nie reguluje pozostałe (24-105; 70-200 i 100-400) pracuja bez zarzutu bez regulacji.
    To pozostaje ci wyslac C17-55 do serwisu, do regulacji - zreszta tak samo zrobilem.

Strona 6 z 32 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów