Witam!
Zakladam, ze czytaliscie artykul: http://www.northlight-images.co.uk/a...djustment.html
i ustawiacie na tablicy kontrolnej (np. na monitorze), z odpowiedniej odleglosci, na wskazanej ogniskowej (dla zoom'ow), a nie na obiektach z otoczenia.

Ja uzywam 5D II oraz stalek. Po kilku tyg. od pierwszej poprawnej regulacji - sprawdzalem ponownie i... musialem ciut skorygowac, dac inne wartosci. Czyli tez plywa. Mam wrazenie, ze warto regulowac przed wiekszym wazniejszym foceniem (trwa to krotko przeciez), nie co dzien. Gorzej, jak ktos ma je co dzien

Za jakis czas znowu sprawdze. Moze sie ustabilizowalo, a moze bedzie plywac nadal, nie wiem. Powtorze co jagular - regulacja nie poprawia dzialania AF, tylko FF\BF. Zrobcie test - ustawcie aparat na statywie, wycelujcie w obiekt i naciskajcie spust migawki. Po pierwszym ustawieniu - nie powinien drgnac! A u mnie drag, raz mniej, raz wiecej, w zaleznosci od obiektywu... Samo to oznacza, ze przy minimlanej glebi ostrosci wszystkie fotki nie moga wyjsc ostre.

PS: Zaczalem czesciej uzywac LV AF. W tym trybie przynajmniej problem FF\BF nie istnieje, a nie zawsze musze lapac w ulamku sekundy.

PPS: Wspomnialem o 'poprawnej' regulacji - jesli robicie ja na obiektach z otoczenia - zapomnijcie o powtarzalnosci, a pogodzcie sie z wieloma nieostrymi zdjeciami i plywaniem.