Pokaż wyniki od 1 do 10 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Zrobcie test - ustawcie aparat na statywie, wycelujcie w obiekt i naciskajcie spust migawki. Po pierwszym ustawieniu - nie powinien drgnac! A u mnie drag, raz mniej, raz wiecej, w zaleznosci od obiektywu...
    To zależy od precyzji silnika w obiektywie. Ale ja bym obstawiał że masz AF ustawiony w tryb servo :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dodam dwa grosze:

- Tamron 17-50 f/2.8 ma na mojej 50-tce lekki FF na 17mm i niewielki BF na 50mm. W środku zakresu trafia bez zarzutu. Na 17mm głębia ostrości załatwia sprawę ewentualnych niedokładności obiektywu. Próba mikroregulacji kończy się jedynie tym, że na którymś końcu zakresu bardziej się rozjeżdża - wniosek - mAF na 0 i zdjęcia super. Nie mam absolutnie żadnych problemów ze sprawnością AF, po przesiadce z 400D to po prostu rewelacja.
    - stałeczka Tamron 90mm f/2.8 Macro - ostrość tego obiektywu na 15MPikselowej matrycy nieustannie mnie zadziwia. AF - powtarzalny i bardzo celny.

Kupiłem 50D bo przekonała mnie mikroregulacja po tym jak po kalibracji AF mojego 400D w serwisie na Żytniej, body rozjechało się dla Tamronów. Teraz te same obiektywy na 50D dają niesamowite rezultaty. W rezultacie mAF na zero dla wszystkich moich obiektywów.

Czy aby na pewno owo "pływanie" jest na tej samej ogniskowej? Bo to, że FF/BF się zmienia w zależności od ogniskowej to normalne - przynajmniej w tamronach...
    Ostatnio edytowane przez kgelec ; 02-03-2009 o 23:02
    C6D, C24-70D f/4L IS, C70-200 mm f/4L IS, C50mm f/1.8 STM, Tamron 90 mm f/2.8 Di Macro; 430EX i inne,

Uprawnienia umieszczania postów