Pokaż wyniki od 1 do 10 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Po paru tygodniach uzytkowania 50D i 400mm F5.6 mam kolejne uwagi co do mAF:

- mAF faktycznie "plywa" (raz jest to +2 innym razem +7)
    - wlaczanie, wylaczanie aparatu nie ma wplywu na "plywanie"
    - zamiana obiektywu na inny (tez canon) powoduje "plywanie" - jak nakrecimy poprzedni obiektyw to mAF juz wypada w innym miejscu - jest to jednak powtarzalne - wystarczy ponownie zamienic i AF ostrzy rewelacyjnie.

Jesli to mozliwe, to prosze by ktos to sprawdzil u siebie. Myslalem, ze ominie mnie wizyta na Zytniej, ale chyba niestety nie

pozdrawiam
    CyprianD
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyprianD Zobacz posta
    - mAF faktycznie "plywa" (raz jest to +2 innym razem +7)
    - wlaczanie, wylaczanie aparatu nie ma wplywu na "plywanie"
    - zamiana obiektywu na inny (tez canon) powoduje "plywanie" - jak nakrecimy poprzedni obiektyw to mAF juz wypada w innym miejscu - jest to jednak powtarzalne - wystarczy ponownie zamienic i AF ostrzy rewelacyjnie.

Jesli to mozliwe, to prosze by ktos to sprawdzil u siebie. Myslalem, ze ominie mnie wizyta na Zytniej, ale chyba niestety nie
    Obawiam się że wizyta w serwisie nic nie pomoże. Też mam takie odczucie że w moim 5D1 czasem z niektórymi obiektywami "pływa" AF i widocznie tak to jest w aparatach made by Canon. Nawet zastanawiałem się czy umocowanie obiektywu w bagnecie ma jakiś na to wpływ bo założony obiektyw zawsze lekko można przekręcić w obie strony ale nie znalazłem jakiejś prawidłowości.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    5D1 czasem z niektórymi obiektywami "pływa" AF i widocznie tak to jest w aparatach made by Canon. N
    No wiesz.. na pocieszenie powiem... ze w aparatach made by pentax. z których uciekłem po4 cyffrowych puszkach. pływa 10x gorzej niz w canonie

Na dopełnienie.. jak sie poczyta o skutecznosci AF.. szczegolnietesty na optyczne gdzie jest test Af oparty o rozdzielczosc zdjec.. .to mozna wysnuć wniosek, ze owo pływanie jest skutkiem nieprecyzyjnego AF. Z drugiej strony przy zdjeciu i założeniu obiektywu moze sie minimalnie zmienić o kilka mikrometrów odległość od tylnej soczewki do matrycy.... takie to czasy jak nie było AF to nie było problemu,... zaczeli nam wciskac ten AF jako niezbędny... produkując wizjery w aparatach uniemozliwiające dokładne ostrzenie reczne - długie czarne tunele :/

Uprawnienia umieszczania postów