"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Jakbym nie brał na ratki to bym kupił używane 5d ( no, ale do używanego trza by było doliczyć migawkę i lustro = następna kasa ). A tu 50d mam troszkę gorzej z szumami 1600 :3200, ale body jest NOWE. Nie mam kasy na dokładanie w naprawy a chciałem się cieszyć z dobrego aparatu.
PS. Na razie skończyły się problemy z moim obiektywem 50 1.8 po zejściu do firmware 1.0.3. A drugi mój obiektyw 17-85 IS ciągle zasuwa niesamowicie celnie i szybko niezależnie od firmware. domyślam się że jest jakiś myk z czasami i dokładnością skoku silniczka, słoiki bez USM się gubią - tylko moje wymysły![]()
1. mam moje 50d bezgotówkowo
2. jestem początkujący - ćwiczę prawie codziennie od 5 miesięcy
fotki lecą na liczniku jak oszalałe w skali kilku miesięcy.
Dochodzę powoli do momentu, że zdobyłem już na tyle doświadczenia, że zaczynam w pełni planować efekt i fotek zadowalających jest coraz więcej przy mniejszej ilości pstrykniętych.
Więc nie liczę jak dobry jest stan 5d , skoro wiem że ma nabite a ja go swoją nauką dobiję.
W MOIM WYPADKU KUPONO 5D I INTENSYWNA NAUKA = W SZYBKIM CZASIE WYMIANA MECHANIZMÓW
Tak już prawie mam górkę na nowy obiektyw. A 50d mam nadzieję że zarobi na 5d mark II.
Pozdrawiam - to był tylko mój punkt widzenia, którego nikomu nie narzucam
Ja też nie jestem fanem kupowania staroci o niepewnej jakości. Z nowym aparatem masz gwarancje, więc przy intensywnym cykaniu masz możliwość wymiany migawki na gwarancji. Z czasem intensywność robienia zdjęć maleje i jeżeli do tego czasu aparat będzie bezawaryjny, to masz duże szanse że jeszcze długo popracuje.
Myślę, że jak ktoś kto przeszedł szkołe z lustrzankami analogowymi to teraz nie ma kłopotów z rozważnym szafowaniem ilości cyknięć. Analog nauczył, że każde zdjęcie musi być przemyślane i do tego porządnie złapany kadr. Laby robiły wtedy zdjęcia bez obcinania niechcianych fragmentów kadru, w cyfrze to nagminny proceder.
faktycznie wymiana softu w 50d załatwia sprawę z af w 50d?
lubię 40d i nie chcę 50d tym bardziej 60d
Witam
To całkiem niesamowite z tą wymianą na starszą wersję.
U mnie chyba działa dość poprawnie AF np na: - TAMRON 17-50mm F2.8 VC. I nie było by tak chyba łatwo sprawdzić różnicę między obiema wersjami oprogramowania.
Jednak informacja o pewniejszym AF w starszej wersji dość zaskakująca.
Najbardziej mnie osobiście denerwuje (na szczęście nie za często) bardzo fajne ujęcie które okazuje się nieostre.
Pozdrawiam
proponuję sprawdzić wszystkim chętnym.
Tylko uwaga próbowałem kilka razy dla pewności i w moim przypadku pozytywna zmiana była tylko z 1.0.7 na 1.0.3. Dla przykładu z 1.0.6 na 1.0.3 nie było poprawy ( jedna fotka trafiona druga BF/AF)
Tak jak pisałem, jak zrobiłem, tak zapomniałem o sprawie. Tylko jeden raz ustawiałem mikro dla mojej 50-tki i od tamtego czasu nic nie muszę ruszać.
Czekam na innych co potwierdzą, bo możliwe, że tylko mnie pomogło.
link do firmware 1.0.3
na stronie wpisać tekst z obrazka
http://www.opendrivers.com/driver/28...-download.html
na następnej wybrać !!!: Backup Download Server
eos50d103.exe <<-- Backup Server
Starsznie jestem ciekawy czy u was też pomogło czy pojedyńczy przypadek