Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: gruszka do czyszczenie matrycy?

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    To ja dodam na powaznie jeszcze jeden szczegol co do gruszki.
    Tak na serio to uzywam pomaranczowej wielkiej gruchy z apteki i jestem bardzo zadowolony. Matrycy nie czyszcze ale uzywam jej regularnie na obiektywach - swietnie usuwa wszelkie pylki.

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

To ja dodam na powaznie jeszcze jeden szczegol co do gruszki. Gruszka powinna miec miekka koncowke i bez zadnych proszkow w srodku. Aha, jak sie pani w aptece bedzie pytac do czego to mowic ze do lewatywy
    hmmmm....
    Gruszki do lewatywy mają twardy koniec zakończony "kulką" i są wypełnione talkiem (przynajmniej na początku)
    Natomiast gruszki do udrażniania górnych dróg oddechowych (kanałów nosowych) oraz "kanałów" usznych mają miękką końcówkę i nie są wypełnianę talkiem

ale,
    tak czy owak jak się powie, ze do lewatywy tylko z miękkim końcem to i tak będzie wiodomo o co chodzi.

PS.
    Ja mam też nr 11 z miękkim końcem
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn
    hmmmm....
    Gruszki do lewatywy mają twardy koniec zakończony "kulką" i są wypełnione talkiem (przynajmniej na początku)
    Natomiast gruszki do udrażniania górnych dróg oddechowych (kanałów nosowych) oraz "kanałów" usznych mają miękką końcówkę i nie są wypełnianę talkiem
    Ja sie na lewatywach nie znam, wiec sie nie wypowiem czy gruszka do ww celow ma kulke czy nie, ale na bank mowilem ze do lewatywy z miekka koncowka i dostalem taka jaka chcialem. Co prawda fajnie jest jak sa jakies babcie w kolejce, hehehe dziwnie sie patrza, i nie pomaga tlumaczenie ze to do matrycy
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

... Co prawda fajnie jest jak sa jakies babcie w kolejce, hehehe dziwnie sie patrza, i nie pomaga tlumaczenie ze to do matrycy
    nie wiedzą co to matryca, ale lewatywa to już im jest znana
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja nie wiedizalem jakie są typy gruszek, potrzebowałem taką do zdmuchiwania kurzu / piachu z obiektwu.
    W aptece pani powiedziałem, że gruszkę potrzebuję taką, no ... (i tu pokazałem palcami, jak bym ściskał tą gruszkę) i ona na to:
    - Taka do niemowlaka, do nosa?
    i ja:
    - Tak, taka do obiektywu, do kurzu!
    - Hihi, haha, czy taka może być? (-:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jedno proste haslo do apteki: "gruszka do lewatywy" - to jest odpowiedni rozmiar.

Gruszka dla niemowlaka jest najmniejsza i nadaje sie co najwyzej do omiecenia body z zewnatrz z paprochow.
    Gruszka dla dziecka kilkuletniego juz jest neico wieksza i ostatecznie moze byc, ale zdecydowanie najlepsza i najwieksza jest do lewatywy. Jak apteka nie ma to spacerek do kolejnej apteki dobrze zrobi zamiast byc minimalista i ostatecznie brac mniejsza - taka gruszka przeciez starczy na co najmniej rok dmuchania wiec jak juz kupowac to najodpowiedniejsza.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie kupiłem najmniejszej, tylko własnie tą średnią.
    Teraz wiem, że jest trochę za mała.
    Ale torby na razie nie mam za dużej (ot, mieści body ze spacerzoomem, cyfrak, lampa, 135 sonnar i parę rolek filmów i ta gruszka gdzieś pomiędzy).
    Jak dokupię 100-300 to g5 będę musiał chyba już całkowicie żonie oddać (-:

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Ja też myślałem, że ta najmniejsza wystarczy... (sic!)
    Teraz zakupiłem tą największą, z tą tzw. kanką na końcu. Taka plastikowa rurka...
    Wydawało mi się, że bardziej dmucha...
    Myślę, że rodzaj końcówki nie ma znaczenia...
    Z zakupem nie miałem problemu, lewatywę robię przecież regularnie :rolleyes:
    13,0 PLN

czajek
    Guest

Domyślnie kto zna angielski??

moze ktos to przetłumaczyc o c w tym chodzi ??? http://www.zpaf.pl/pl/content/main/

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Jestes pewien, ze to dobry link?
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów