Tak na serio to uzywam pomaranczowej wielkiej gruchy z apteki i jestem bardzo zadowolony. Matrycy nie czyszcze ale uzywam jej regularnie na obiektywach - swietnie usuwa wszelkie pylki.Zamieszczone przez Polaco
Pozdrawiam
Coronado
Tak na serio to uzywam pomaranczowej wielkiej gruchy z apteki i jestem bardzo zadowolony. Matrycy nie czyszcze ale uzywam jej regularnie na obiektywach - swietnie usuwa wszelkie pylki.Zamieszczone przez Polaco
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
hmmmm....Zamieszczone przez Polaco
Gruszki do lewatywy mają twardy koniec zakończony "kulką" i są wypełnione talkiem (przynajmniej na początku)
Natomiast gruszki do udrażniania górnych dróg oddechowych (kanałów nosowych) oraz "kanałów" usznych mają miękką końcówkę i nie są wypełnianę talkiem
ale,
tak czy owak jak się powie, ze do lewatywy tylko z miękkim końcem to i tak będzie wiodomo o co chodzi.
PS.
Ja mam też nr 11 z miękkim końcem![]()
40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
---------------------
Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
Ja sie na lewatywach nie znam, wiec sie nie wypowiem czy gruszka do ww celow ma kulke czy nie, ale na bank mowilem ze do lewatywy z miekka koncowka i dostalem taka jaka chcialem. Co prawda fajnie jest jak sa jakies babcie w kolejce, hehehe dziwnie sie patrza, i nie pomaga tlumaczenie ze to do matrycyZamieszczone przez Dorn
![]()
Zamieszczone przez Polaco
nie wiedzą co to matryca, ale lewatywa to już im jest znana
![]()
40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
---------------------
Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
Ja nie wiedizalem jakie są typy gruszek, potrzebowałem taką do zdmuchiwania kurzu / piachu z obiektwu.
W aptece pani powiedziałem, że gruszkę potrzebuję taką, no ... (i tu pokazałem palcami, jak bym ściskał tą gruszkę) i ona na to:
- Taka do niemowlaka, do nosa?
i ja:
- Tak, taka do obiektywu, do kurzu!
- Hihi, haha, czy taka może być? (-:
Jedno proste haslo do apteki: "gruszka do lewatywy" - to jest odpowiedni rozmiar.
Gruszka dla niemowlaka jest najmniejsza i nadaje sie co najwyzej do omiecenia body z zewnatrz z paprochow.
Gruszka dla dziecka kilkuletniego juz jest neico wieksza i ostatecznie moze byc, ale zdecydowanie najlepsza i najwieksza jest do lewatywy. Jak apteka nie ma to spacerek do kolejnej apteki dobrze zrobi zamiast byc minimalista i ostatecznie brac mniejsza - taka gruszka przeciez starczy na co najmniej rok dmuchania wiec jak juz kupowac to najodpowiedniejsza.
Nie kupiłem najmniejszej, tylko własnie tą średnią.
Teraz wiem, że jest trochę za mała.
Ale torby na razie nie mam za dużej (ot, mieści body ze spacerzoomem, cyfrak, lampa, 135 sonnar i parę rolek filmów i ta gruszka gdzieś pomiędzy).
Jak dokupię 100-300 to g5 będę musiał chyba już całkowicie żonie oddać (-:
Ja też myślałem, że ta najmniejsza wystarczy... (sic!)
Teraz zakupiłem tą największą, z tą tzw. kanką na końcu. Taka plastikowa rurka...
Wydawało mi się, że bardziej dmucha...
Myślę, że rodzaj końcówki nie ma znaczenia...
Z zakupem nie miałem problemu, lewatywę robię przecież regularnie :rolleyes:
13,0 PLN
moze ktos to przetłumaczyc o c w tym chodzi ??? http://www.zpaf.pl/pl/content/main/
Jestes pewien, ze to dobry link?
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa