Zamieszczone przez kavoo
Canon 5D - Następca 20D?
Zwiń
X
-
-
Zamieszczone przez PolacoMoze byc wlasnie to, ale na pewno nie przerwa "dwucyfrowych" korpusow, w analogach sa i IMHO maja sie dobrze.
Dlatego sadze, ze "odsuniecie" prosumerow od amatorskich korpusow jest logiczne - w 3-cyfrowej serii zostaje EF-S, dwucyfrowa idzie do muzeum, a zamiast niej pojawia sie ta uteskniona cyfrowa trojka - crop 1.3, nowy sensor, jasniejszy wizjer, wiekszy LCD, brak wbudowanej lampy, ISO co 1/3 EV... czyli wszystkie nowe funkcje, ktore amatorowi wisza kolo ****, a u takich dewiantow jak my powoduja szybsze bicie serca ;-) Jednym slowem zblizenie sie do serii pro, ale jednak z zachowaniem pewnego dystansu i zarezerwowaniem niektorych cech (FF, weather-sealing itp.) dla "jedynek" (lub "jednynki", jesli mialaby jakas unifikacja na szczycie nastapic).
Komentarz
-
Ja stawiam, ze Canon wprowadzi dwa nowe modele:
- FF 11MP tweener (zaskoczeniem moze byc nazwa), 3fps, w solidnym
korpusie za $2.5K (1D MkII jednoczesnie tanieje do $2.5K)
- 12.8MP 30d 1.6 crop, lepszy AF, wiekszy buffer za $1.5K
- nowe szkla w tym nowy zoom tele
Zobaczymy kto bedzie najblizej ;-) Moze maly zaklad?
Komentarz
-
Zamieszczone przez kavoodwucyfrowa idzie do muzeum, a zamiast niej pojawia sie ta uteskniona cyfrowa trojka - crop 1.3, nowy sensor, jasniejszy wizjer, wiekszy LCD, brak wbudowanej lampy, ISO co 1/3 EV... czyli wszystkie nowe funkcje, ktore amatorowi wisza kolo ****, a u takich dewiantow jak my powoduja szybsze bicie serca ;-) Jednym slowem zblizenie sie do serii pro, ale jednak z zachowaniem pewnego dystansu i zarezerwowaniem niektorych cech (FF, weather-sealing itp.) dla "jedynek" (lub "jednynki", jesli mialaby jakas unifikacja na szczycie nastapic).
Komentarz
-
Zamieszczone przez snowboarderJ1D MkII jednoczesnie tanieje do $2.5K
Komentarz
-
Zamieszczone przez muflonSnowboarder, jeśli to się okaże prawda, to masz u mnie flaszkę polskiej wódki. Choćbym ją miał importować i potem za ocean wysyłać
Nie wierze w zadny szybki update 1D MkII, po prostu mysle, ze
jesli na serio szykuja polaczenie serii 1d w jedno, nie ma sensu
wystawiac kolejnego modelu przejsciowego. Poza tym nie sadze,
by potrzebowali na gwalt update'u by konkurowac z D2X.
12MP 30d za $1.5K i FF tweener za $2.5K wystarczajaco nabruzdza
Nikonowi :-) Jesli Canon by mial w ofercie takie dwa korpusy, to
jak Nikon by tlumaczyc zadanie $5K za swoj 12MP 1.5 crop?
Komentarz
-
Zamieszczone przez snowboarderFF 11MP tweener (zaskoczeniem moze byc nazwa), 3fps, w solidnym korpusie za $2.5K
Canon juz teraz rzadzi w kazdym segmencie rynku dSLR, nie widze wiec powodu dla ktorego mialby tak drastycznie schodzic z cena pelnej klatki. A jesli ja nie widze powodu, to marketing Canona tym bardziej nie dostrzeze.
Komentarz
-
Muflon, pytanie rosmaryny, które usunąłeś było dość zasadne. Poniękąd podzielam opinię o tym, że C mógłby się trochę bardziej przyłożyć do szkieł, zamiast robić ludziom wodę z mózgu wprowadzając co pół roku nowe "lepsze" body.Pentax K-5 II, Leica M9
Komentarz
-
Zamieszczone przez ArkanMuflon, pytanie rosmaryny, które usunąłeś było dość zasadne.
Zamieszczone przez ArkanPoniękąd podzielam opinię o tym, że C mógłby się trochę bardziej przyłożyć do szkieł, zamiast robić ludziom wodę z mózgu wprowadzając co pół roku nowe "lepsze" body.Naprawdę nie widzę większych dziur w ofercie, co najwyżej brak dobrego kitowego zooma (cos a'la 18-70) trochę bole.
PS, kupiłeś 1Ds? I co się nie chwalisz?
Komentarz
-
Zamieszczone przez muflonPS, kupiłeś 1Ds? I co się nie chwalisz?
Jutro na AWF-ie będziemy go "chrzcili" i mam nadzieję, z kavoo poratuje swoim 100-400, bo teraz krucho u mnie z zasięgiem ;-)Ostatnio edytowany przez Arkan; 391.Pentax K-5 II, Leica M9
Komentarz
-
Wiec powtorze pytanie:czy myslicie,ze potrzebna nam puszka z FF?Czy szkla zaprojektowane do puszek analogowych napewno beda sie do tego nadawc?Jestem ciekaw waszych opinii.
Pozdrawiam
Wyciałem osobistą wycieczkę - cenzor
Komentarz
-
Zamieszczone przez rosmarynaWiec powtorze pytanie:czy myslicie,ze potrzebna nam puszka z FF?Czy szkla zaprojektowane do puszek analogowych napewno beda sie do tego nadawc?Jestem ciekaw waszych opinii.Pentax K-5 II, Leica M9
Komentarz
-
Zamieszczone przez rosmarynaWiec powtorze pytanie:czy myslicie,ze potrzebna nam puszka z FF? Czy szkla zaprojektowane do puszek analogowych napewno beda sie do tego nadawc?
o prawdziwym szerokim kacie. Nikon ma niezle szkla, ktore kompensuja
brak FF jak 12-24 f4, ale zauwaz, ze to jest tylko f4. Dla ludzi, ktorzy
chca szybkich szerokich katow nic nie zastapi FF. Poza tym my tu mowimy
o 11MP FF, nie widze nic niebezpiecznego dla istniejacych obiektywow
w tak w koncu malej rozdzielczosci. Niektorzy sie skarza na obiektywy
w kontekscie 16.7MP 1Ds MkII, to jednak spora roznica. 11MP FF to
duzo mniejsza rozdzielczosc niz 8MP 1.6.
Z drugiej strony zbyt wiele osob przyzwyczailo sie do 1.6 by to teraz
zlikwidowac. Moim zdaniem nie ma nic zlego w wyborze miedzy FF i 1.6.
Zaloze sie, ze Nikonowcy nie mieli by nic przeciwko takiemu wyborowi
rowniez ;-)
Komentarz
-
Zamieszczone przez rosmarynaWiec powtorze pytanie:czy myslicie,ze potrzebna nam puszka z FF?Czy szkla zaprojektowane do puszek analogowych napewno beda sie do tego nadawc?Jestem ciekaw waszych opinii.
(co oczywiście nie znaczy, że nie może być lepiej ;-) )
Komentarz
-
Nikonowcy pewnie nie mieli by nic przeciwko pelnej klatceTyle sie kiedys naczytalem o tym,jakto szkla z analoga kompletnie nie pasuja do matrycy FF,ze juz dawno pogodzilem sie z kropem.Ale teraz slysze inne opinie.Ide szukac w sieci zdjec z pelnoklatkowej matrycy.
Pozdr.
Komentarz
Komentarz