Canon 5D - Następca 20D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Zamieszczone przez kavoo
    Ja sadze, ze to, co ma sie pojawic, bedzie:
    1. czyms posrednim miedzy 1 a 20 (przy jednoczesnym zaprzestaniu produkcji 2-cyfrowej serii)
    Moze byc wlasnie to, ale na pewno nie przerwa "dwucyfrowych" korpusow, w analogach sa i IMHO maja sie dobrze. Jakby zrobili taka 3-ke zeby wypelnila luke miedzy 1-ka a 20-tka bardzo bym sie ucieszyl.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Komentarz

• kavoo
      Zablokowany
      • 2004
      • 1173

Zamieszczone przez Polaco
      Moze byc wlasnie to, ale na pewno nie przerwa "dwucyfrowych" korpusow, w analogach sa i IMHO maja sie dobrze.
      Nie orientuje sie za bardzo w niuansach analogowych puszek, stad pytanie - czy miedzy analogowymi odpowiednikami 350D a 20D (o ile da sie takie odpowiedniki zdefiniowac) tez jest tak niewielka roznica w funkcjonalnosci jak w cyfrze? Chyba nie...

Dlatego sadze, ze "odsuniecie" prosumerow od amatorskich korpusow jest logiczne - w 3-cyfrowej serii zostaje EF-S, dwucyfrowa idzie do muzeum, a zamiast niej pojawia sie ta uteskniona cyfrowa trojka - crop 1.3, nowy sensor, jasniejszy wizjer, wiekszy LCD, brak wbudowanej lampy, ISO co 1/3 EV... czyli wszystkie nowe funkcje, ktore amatorowi wisza kolo ****, a u takich dewiantow jak my powoduja szybsze bicie serca ;-) Jednym slowem zblizenie sie do serii pro, ale jednak z zachowaniem pewnego dystansu i zarezerwowaniem niektorych cech (FF, weather-sealing itp.) dla "jedynek" (lub "jednynki", jesli mialaby jakas unifikacja na szczycie nastapic).

Komentarz

• snowboarder
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1358

Ja stawiam, ze Canon wprowadzi dwa nowe modele:

- FF 11MP tweener (zaskoczeniem moze byc nazwa), 3fps, w solidnym
        korpusie za $2.5K (1D MkII jednoczesnie tanieje do $2.5K)
        - 12.8MP 30d 1.6 crop, lepszy AF, wiekszy buffer za $1.5K
        - nowe szkla w tym nowy zoom tele

Zobaczymy kto bedzie najblizej ;-) Moze maly zaklad?

Komentarz

• snowboarder
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez kavoo
          dwucyfrowa idzie do muzeum, a zamiast niej pojawia sie ta uteskniona cyfrowa trojka - crop 1.3, nowy sensor, jasniejszy wizjer, wiekszy LCD, brak wbudowanej lampy, ISO co 1/3 EV... czyli wszystkie nowe funkcje, ktore amatorowi wisza kolo ****, a u takich dewiantow jak my powoduja szybsze bicie serca ;-) Jednym slowem zblizenie sie do serii pro, ale jednak z zachowaniem pewnego dystansu i zarezerwowaniem niektorych cech (FF, weather-sealing itp.) dla "jedynek" (lub "jednynki", jesli mialaby jakas unifikacja na szczycie nastapic).
          nie ma mozliwosci by aprat za $1.5K byl "zastapiony" tym za $2.5-3K.

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez snowboarder
            J1D MkII jednoczesnie tanieje do $2.5K
            Snowboarder, jeśli to się okaże prawda, to masz u mnie flaszkę polskiej wódki. Choćbym ją miał importować i potem za ocean wysyłać
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• snowboarder
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez muflon
              Snowboarder, jeśli to się okaże prawda, to masz u mnie flaszkę polskiej wódki. Choćbym ją miał importować i potem za ocean wysyłać
              Ok, moze byc ta z taka luzna trawka w srodku?

Nie wierze w zadny szybki update 1D MkII, po prostu mysle, ze
              jesli na serio szykuja polaczenie serii 1d w jedno, nie ma sensu
              wystawiac kolejnego modelu przejsciowego. Poza tym nie sadze,
              by potrzebowali na gwalt update'u by konkurowac z D2X.
              12MP 30d za $1.5K i FF tweener za $2.5K wystarczajaco nabruzdza
              Nikonowi :-) Jesli Canon by mial w ofercie takie dwa korpusy, to
              jak Nikon by tlumaczyc zadanie $5K za swoj 12MP 1.5 crop?

Komentarz

• kavoo
                Zablokowany
                • 2004
                • 1173

Zamieszczone przez snowboarder
                FF 11MP tweener (zaskoczeniem moze byc nazwa), 3fps, w solidnym korpusie za $2.5K
                FF za 2500$? Obawiam sie, ze to bardziej pobozne zyczenia w postaci listu do Sw. Mikolaja niz racjonalne i realne przewidywania.
                Canon juz teraz rzadzi w kazdym segmencie rynku dSLR, nie widze wiec powodu dla ktorego mialby tak drastycznie schodzic z cena pelnej klatki. A jesli ja nie widze powodu, to marketing Canona tym bardziej nie dostrzeze.

Komentarz

• Arkan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1401

Muflon, pytanie rosmaryny, które usunąłeś było dość zasadne. Poniękąd podzielam opinię o tym, że C mógłby się trochę bardziej przyłożyć do szkieł, zamiast robić ludziom wodę z mózgu wprowadzając co pół roku nowe "lepsze" body.
                  Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez Arkan
                    Muflon, pytanie rosmaryny, które usunąłeś było dość zasadne.
                    Ale nie na temat - to nie wątek o Nikonie.

Zamieszczone przez Arkan
                    Poniękąd podzielam opinię o tym, że C mógłby się trochę bardziej przyłożyć do szkieł, zamiast robić ludziom wodę z mózgu wprowadzając co pół roku nowe "lepsze" body.
                    A ja bym wolał, żeby przyłożył się bardziej do kontroli jakości istniejącego sprzętu Naprawdę nie widzę większych dziur w ofercie, co najwyżej brak dobrego kitowego zooma (cos a'la 18-70) trochę bole.

PS, kupiłeś 1Ds? I co się nie chwalisz?

Komentarz

• Arkan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1401

Zamieszczone przez muflon
                      PS, kupiłeś 1Ds? I co się nie chwalisz?
                      Bo kupiłem parę godzin temu i na razie siedzę i staram się dojść do tego jak to wszystko działa, a działa zuuupełnie inaczej niż 300/10/20D. Jak na razie to mogę tylko powiedzieć, że wreszcie mi się grip nie "kolebie" ;-)
                      Jutro na AWF-ie będziemy go "chrzcili" i mam nadzieję, z kavoo poratuje swoim 100-400, bo teraz krucho u mnie z zasięgiem ;-)
                      Ostatnio edytowany przez Arkan; 391.
                      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• rosmaryna
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 30

Wiec powtorze pytanie:czy myslicie,ze potrzebna nam puszka z FF?Czy szkla zaprojektowane do puszek analogowych napewno beda sie do tego nadawc?Jestem ciekaw waszych opinii.
                        Pozdrawiam
                        Wyciałem osobistą wycieczkę - cenzor

Komentarz

• Arkan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1401

Zamieszczone przez rosmaryna
                          Wiec powtorze pytanie:czy myslicie,ze potrzebna nam puszka z FF?Czy szkla zaprojektowane do puszek analogowych napewno beda sie do tego nadawc?Jestem ciekaw waszych opinii.
                          35/1.4, 50/1.4, 85/1.8 i 135/2.0 działają. Wiadomo, że FF jest b.wymagający jeśli chodzi o szkła, ale nie widzę to większego problemu u C z wyjątkiem jasnej optyki szerokokątnej. Czy potrzebna nam puszka FF? - jeśli to ma być jedyna droga do dokładnego AF i spota, to odpowiedź brzmi "Tak"
                          Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• snowboarder
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Wiec powtorze pytanie:czy myslicie,ze potrzebna nam puszka z FF? Czy szkla zaprojektowane do puszek analogowych napewno beda sie do tego nadawc?
                            To ciekawe pytanie. Ja mysle, ze ludzie tak latwo nie zapomna
                            o prawdziwym szerokim kacie. Nikon ma niezle szkla, ktore kompensuja
                            brak FF jak 12-24 f4, ale zauwaz, ze to jest tylko f4. Dla ludzi, ktorzy
                            chca szybkich szerokich katow nic nie zastapi FF. Poza tym my tu mowimy
                            o 11MP FF, nie widze nic niebezpiecznego dla istniejacych obiektywow
                            w tak w koncu malej rozdzielczosci. Niektorzy sie skarza na obiektywy
                            w kontekscie 16.7MP 1Ds MkII, to jednak spora roznica. 11MP FF to
                            duzo mniejsza rozdzielczosc niz 8MP 1.6.
                            Z drugiej strony zbyt wiele osob przyzwyczailo sie do 1.6 by to teraz
                            zlikwidowac. Moim zdaniem nie ma nic zlego w wyborze miedzy FF i 1.6.
                            Zaloze sie, ze Nikonowcy nie mieli by nic przeciwko takiemu wyborowi
                            rowniez ;-)

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Niestety nie umiem na pbase zadać pytania w stylu "1Ds + 16-35, sort by: popularity". Ale gdybym umiał, to myślę, że to byłaby odpowiedź.

(co oczywiście nie znaczy, że nie może być lepiej ;-) )

Komentarz

• rosmaryna
                                Dopiero zaczyna
                                • 2005
                                • 30

Nikonowcy pewnie nie mieli by nic przeciwko pelnej klatce Tyle sie kiedys naczytalem o tym,jakto szkla z analoga kompletnie nie pasuja do matrycy FF,ze juz dawno pogodzilem sie z kropem.Ale teraz slysze inne opinie.Ide szukac w sieci zdjec z pelnoklatkowej matrycy.
                                Pozdr.

Komentarz

Pracuję...
                                X