To nie moj pomysl, ale moznaby go traktowac jako ulepszony swiatlomierz. Bo takie rozumowanie, jak zaprezentowales ostatnio bylo zjechane w watku o podgladzie GO. W skrocie: po co swiatlomierz, przeciez mozesz pstryknac pare fotek i poprawic![]()
To nie moj pomysl, ale moznaby go traktowac jako ulepszony swiatlomierz. Bo takie rozumowanie, jak zaprezentowales ostatnio bylo zjechane w watku o podgladzie GO. W skrocie: po co swiatlomierz, przeciez mozesz pstryknac pare fotek i poprawic![]()
Przegiales troche z tym porownaniem, ocena glebi ostrosci jest
jak najbardziej WYGODNA przez VF, o wiele latwiej ja ocenic w ten sposob
niz na LCD. Wykres histogramu na LCD wyswietla sie swietnie. Wiec
pytalem o praktyke stosowania live histogram. Jak sobie to wyobrazasz?
Patrzac przez VF, nie da rady, wiec oceniasz na zywo na LCD - po co?
Taki live histogram to bedzie fajnie wygladal dopiero gdy wymysla polprzejrzyste matryce tak ze matryca bedzie jednoczesnie matowka przez ktora sie bedzie patrzec na obiekt fotografowany. W czasie robienia fotki aparat na zywo moglby wtedy sygnalizowac przepalenia zapalajac odpowiednie piksele matrycy/matowki. Przy okazji niepotrzebne byloby lustro i migawka.
To taka moja dzika wizja ktora pojawila sie kiedys po szostej butelce Warsteinera.
... ale to jeszcze duzo wody w Wisle uplynie zanim sie tego doczekamy...
Konczac temat sam sobie odpowiem na moje wlasne pytanie.
Jedyne praktyczne zastosowanie jakie widze, to landscape
ze statywu. W zadnej innej sytuacji nie widze sie jednoczesnie
kadrujac uzywajac LCD i korygujac ustawienia ekspozycji, po
prostu rak by mi zabraklo. Poza tym kadrowanie przy uzyciu LCD
nie bardzo wykorzystuje potege D-SLR moim zdaniem.
Wymyśliłeś mechanizm cyfrowego kompakta!Zamieszczone przez djtermoz
Niektóre widziałem, że mają histogram na żywo.
I półprzezroczyste matryce? Możesz rzucić jakiś przykład?Zamieszczone przez minek
![]()
Ciekawe kiedy dorzucą HS ?
Ciąg dalszy z dpreview (Link):
Confirmed by one of the China forum moderator (He recevied a press invitation card from Canon) Full-frame 5D, and EOS 1D Mark II N, Lenses including:
EF200/1.8L IS
EF300/2L IS
EFS8-20
430EX flash
BG-E4 hand grip
O 200 f1.8L IS mowa jest od dawna, wiec to chyba nie jest szokujace.Zamieszczone przez Harnash
300 f2 (!) to bylby przelom. BTW, czy ktos wie jak sie oblicza
minimalna srednice lustra przy podanej przeslonie i dlugosci?
Chyba byloby to 15cm?
Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 11-08-2005 o 16:38
Dalej było o wyeliminowaniu lustra i migawki - jak działa matówka bez lustra, znaczy gdzie wizjer i optyka do niego? Miał byś pryzmat z tylu aparatu, albo przedłużenie dla okularu, aparat wyglądał by jak lunetka.Zamieszczone przez muflon