Strona 21 z 47 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 469

Wątek: Canon 5D - Następca 20D?

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    no to pomysl ze zamiast spokojnie oceniac kompozycje w kadrze musisz sie uzerac z wciaz ostrzacym aparatem, a kiedy juz wszystko ustawisz i spojrzysz jeszcze raz na nastawy, to trzeba ostrzyc od poczatku
    Hmmm... jakies sztuczne problemy sobie stwarzasz. Mozna powiedziec ze zamiast spokonie oceniac kompozycje, to musisz sie uzerac z aparatem, po co ci aparat?

Uzywalem ajkontrol, bywa przydatne, niezastapione jezeli chcesz uzywac inne punkty ostrosci niz srodkowy (przelaczanie przyciskami dla mnie mija sie z celem). Jezeli ktos nie ma, to wiele nie traci - tyle. Teraz bym zaoszczedzil i kupil aparat bez ajkontrola, ale tak sie sklada ze kupiem Z i w niczym mi nie przeszkadza. Ani w kadrowaniu (niby jak do cholery, po prostu patrzysz na jeden z punktow przez chwile, jak nie masz ajkontrola i ostrzysz srodkowym tylko, to i tak musisz sie na niego popatrzec aby wycelowac), ani tym bardziej w ustawianiu ostrosci (jak to "uzerac sie z wciaz ostrzacym"? masz 3 tryby ostrzenia, mozesz ustawic na "one shot" i ostrzy tylko raz).

Spojrzec na nastawy i ostrzyc jeszcze raz mozesz kazdym aparatem, ajkontrol tu nic nie zmienia.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fredi
    Hmmm... jakies sztuczne problemy sobie stwarzasz. Mozna powiedziec ze zamiast spokonie oceniac kompozycje, to musisz sie uzerac z aparatem, po co ci aparat?

mozna powiedziec ze moge sie bez tego dobrodziejstwa obyc a aparat ? no kurcze jak to po co ? odzywa sie we mnie kult falliczno-onanistyczny
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak... Narzekajcie sobie na zdrowie... Ale eye control z EOS3 nie ma następcy a szkoda. Oczywiście to coś zupełnie innego, niż w EOS 30 czy EOS5. W EOS3 po prawidłowym skalibrowaniu czujnika miało się na początku wrażenie, że ostro jest zawsze tam, gdzie się patrzy. Później człowiek się do tego przyzwyczajał i nie zastanawiał się, gdzie ma ostro.
    W innych aparatach z EC to tylko jakieś kadłubki zostawili, zupełnie nie do użytku. Już pomijam cyfrowe puszki, gdzie TRZEBA używać tylko centralnego punktu, żeby ustawić odpowiednio ostrość.. W takim wypadku dodanie EC to byłby tylko brzydki żart

Aha, Thorin: Twoje obawy o kolejne przypadkowe ostrzenie są nieuzasadnione. Rozwiązane jest to tak, że ostrość nie ustawia się ciągle, tylko w momencie, gdy po raz kolejny nadusisz do połowy spust migawki. Wbrew temu, co wyżej pisaliście działa to naprawdę świetnie. A jak komuś 45 jest za dużo, to może sobie ograniczyć ilość punktów do 11.
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 07-08-2005 o 20:13
    Jarek

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    ...

ok, my mistake, nastepnym razem zjem zamiast czytac... ale jak tam dziala w takim razie servo ?
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ok, my mistake, nastepnym razem zjem zamiast czytac... ale jak tam dziala w takim razie servo ?
    jezeli nie zdążymy kadrować aparatem trzymanym w ręce (ststywie) to zawsze mozemy przenieść ostrzenie np. z lewej strony kadru na prawą - po prostu wystarczy przekierować wzrok - oko zawsze szybsze od ręki. Inna sprawa to szybkość działania eyecontrol - ja mam kilkuletnie doświadczenia z E50
    TOM-EK

Miasto
    Silesia

Domyślnie

no dobrze ale kiedy jeszcze nie jestes przyzwyczajony do eye control, i spojrzysz na wartosci nastaw, drabinke bracketingu, to jak zachowuje sie EC ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Działa po naduszeniu spustu migawki do połowy więc nie widzę problemu, zamiast zmieniać punkt przyciskiem, czy kółkiem nastaw- robisz to wzxrokiem. Zresztą generalnie ostateczne ostrzenie jest końcowym etapem zdjęcia. Generalnie uważam, że to bajer, którego można użyć jeżeli jest dostępny - czasami może i ułatwiał focenie ale równie dobrze można się bez niego obejść. W tym roku przeszedłem całkowicie na cyfrę i mi tego eyecontrol generalnie nie brakuje w moim 20D. Ale jeżeli dołożą do kolejnego wcielenia np20D i nie będzie specjalnie przedrażać to kto wie...
    TOM-EK

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no dobrze ale kiedy jeszcze nie jestes przyzwyczajony do eye control, i spojrzysz na wartosci nastaw, drabinke bracketingu, to jak zachowuje sie EC ?
    Nijak się nie zachowuje.. Musisz kolejny raz nacisnąć spust, żeby zmienić aktywny punkt AF. Przypomnę delikatnie, że dokładnie to samo robisz teraz chcąc wyostrzyć jeszcze raz. Więc raczej żadna czarna magia a zwykłe domyślne działanie
    Jarek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

TOM-EK przypomnij mi, ile w EOS 50 jest punktów do ustawiania okiem? No właśnie
    A gdy masz ich 45, to naprawdę ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz jest ustawianie ostrości i przekadrowywanie. Ten wynalazek naprawdę doskonale działał. Tyle, że większość ludzi znała go z wykastrowanych wersji po 5 czy 7 pukntów w standardowym krzyżu na matówce zamiast choćby w mocnych punktach.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

No tak, gdyby połączyć sterowanie okiem zmiany punktów AF z punktowym pomiarem światła. I tak zmierzyć sobie światełko w najjaśniejszym, najciemniejszym i jakimś pośrednim punkcie sceny, a DIGIC III by to przeliczył i dobrał właściwą krzywą charakterystyki. Ale to już chyba "jedynka".

A druga sprawa to ilość pixeli matrycy. Jak przeskanuję dobrej jakości negatyw z rozdzielczością np. 4000dpi, to dostaję 24Mpix. Myślę, że aby technika cyfrowa osiągnęła to samo co tradycyjna potrzeba znacznie większych rozdzielczości niż stosowane obecnie.
    Porównywałem materiał zrobiony tradycyjnie na filmie 35mm z cyfrowym obrazem 22Mpix robionym Mamiją ZD. I mniej więcej efekt porównywalny przy astronomicznej różnicy cen.
    Przed następcą 20D jest bardzo wiele do zrobienia. Przecież technika cyfrowa jest obecnie na etapie "chwila po starcie". Przypomnijcie sobie co porobiło się z komputeramie przez ostatnie 20 lat, i jaki był roczny przyrost parametów. W cyfrze wszystko przed nami.

Strona 21 z 47 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów