Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: problem z 400mm f5.6 - dystans a ostrosc

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a to ciekawe, myslalem, ze mi sie cos z oczami dzieje Skoro piszecie, ze macie takie same odczucia hmmm moze ktos jest to w stanie jakos wytlumaczyc?

Glowa mnie juz od tego boli - jak mialem 40d bylo super bo nie bylo tej opcji a teraz jak jest to ciagle sprawdzam/testuje/ustawiam a po jakims czasie dochodze do wniosku ze wczoraj bylo super ostro, a dzis juz jest fatalnie i na innej wartosci jest duzo lepiej

ktos ma jakis pomysl?

pozdrawiam
    Cyprian
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Skoro testowales na dworze i jest jak mowisz, to niestety chyba jedynie serwis. Uzywke w ciemno kupiles, czy nowy?

obiektyw jest nowy

Za trzecim sie zazwyczaj udaje. Ale tylko jak wyjatkowo ladnie na kartce napiszesz i dasz rysunki pomocnicze opisujace problem... :/
    chodzi mi o to czy na Zytniej robia to samo co ja w domu tylko "profesjonalniej" czy zupelnie inaczej?
    Ostatnio edytowane przez CyprianD ; 29-01-2009 o 13:55 Powód: Automerged Doublepost
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyprianD Zobacz posta
    chodzi mi o to czy na Zytniej robia to samo co ja w domu tylko "profesjonalniej" czy zupelnie inaczej?
    Klasyczna kalibracja serwisowa zwykle jest wszechstronniejsza od uproszczonej dostępnej w menu 50D, 5DMkII, 1DMkIII i 1DsMkIII. W szczególności w odniesieniu do zoomów.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

biore pod uwage glowie stalke 400mm f5.6, wiec wydaje mi sie ze sprawa powinna sie uproscic. Wiadomo ze w zoomie moze byc roznie dla krotkiej i dlugiej ogniskowej.

Pozdrawiam
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No przecież wiadomo że mikro regulacja AF to tylko ficzer dla naiwnych i ma niewiele wspólnego z tym co potrafi zrobić oprogramowanie serwisowe. Przy jej użyciu nie można kalibrować:
    - ogniskowych w zoomach
    - ostrzenia na makro i nieskończoność (to jest właśnie ten problem z 400/5.6)
    - osobno czujników wrażliwych na linie poziome i pionowe w punktach krzyżowych
    - każdego z punktów AF osobno.

Oczywiście lepsze to niż nic i czasem ze stałkami potrafi pomóc, ale jeszcze bardzo daleko do w pełni użytecznej funkcjonalności.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Podpinam sie pod ten temat, bo nie chce zakladac nowego

Czy mozna zwiekszyc/przedluzyc stopke mocowania statywowego w 400L 5.6??
    Chodzi o to, ze np. dlugie sigmy maja te mocowania bardzo ciekawie rozwiazane, a przydaja sie do trzymania/przenoszenia zestawu. Czesto foce z reki, wiec trzymajac aparata za stopke canona nie mam pewnego chwytu

Tylko domowe rozwiazania wchodza w gre, czy mozna kupic cos takiego?

Domyślnie

Jak tak czytam to w nowych canona regulacja AF-u powinna odbywac sie za pomoca wgrywania krzywej korekta-ogleglosc
    ...aa i jeszcze ogniskowa w zoomach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Czy mozna zwiekszyc/przedluzyc stopke mocowania statywowego w 400L 5.6??
    Tylko domowe rozwiazania wchodza w gre, czy mozna kupic cos takiego?
    kup sobie plytke w stylu np 501 pl albo 501 plong - bedziesz mial za co zlapac :-)

albo kup glowice video (calakiem fajnie sie sprawdza) - np. 701 hdv od razu z plytka :-)

ja czasem zawieszam sobie aparat na szyi na pasku a nastepnie ten pasek zaczepiam o mocowanie 400 5,6.. plus jest taki ze ciezar calego zestawu skupia sie na stopce a nie bagnecie a do tego aparat jest blizej oka = szybciej mozna go uzyc.. no i jest to wygodniejsze niz noszenie sprzetu w rece ;-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 05-02-2009 o 13:30

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyprianD Zobacz posta
    Witam,

Czy ktos sie orientuje, czy dystans z ktorego robimy zdjecie moze wplywac na ostrosc zdjecia? (bierzemy pod uwage np. stalke 400mm f5.6L, pomijamy przejrzystosc powietrza)

Czy to mozliwe, ze z malych odleglosci wychodza ostrzejsze zdjecia? (aparat ustawiony na stabilnym statywie)
    niestety tak - w zależności od ustawienie ostrości zmienia się FF/BF i przesuwa abberacja sferyczna... ogólnie temat jest skomplikowany i nie można wyciągnąć żadnych optymistycznych wniosków :/
    patrz: temat o Sigmie 50/1,4
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów