Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: włanse nastawy w 450D

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Preskaler Zobacz posta
    Tak w skrócie nazywają niektórzy czas ekspozycji i pewnie tutaj to zostało w tym sensie użyte.
    No niekoniecznie. w trybie AV możemy za pomocą pokrętla zmieniać przyslonę i kompensację ekspozycji, a czas naswietlania/ekspozycji, to albo w TV albo na M.

wydaje mi się, że czasami można sobie poustawiać tak parametry wcześniej aby tylko jeden skok pokrętła zmieniał nam i "WB" i inne ustawienia (...)
    Też nad tym myslalem i IMHo byłaby to bardzo przydatna funkcja, niemniej w instrucji nic o tym nie pisza, ja czegoś takiego nie zauważyłem, a z tego co mi wiadomo, do podobnych "szybkich nastaw" słuzy "szybkie menu", które obsługuje się nieco dluzej niż jednym przyciskiem. Niemniej trochę można pozmnieniac we wspomnianych stylach obrazu..

Cytat Zamieszczone przez rechot Zobacz posta
    Możecie troszkę jaśniej powiedzieć jak to zrobić. Rozumiem że w ustawieniu pokrętła na AV wciskając przycisk AV można przyciemniać lub robić jaśniej ale jak ustawiać WB na manualu?
    Trochę mieszasz ekspozycję z WB. Od ekspozycji zależy własnie czy obraz bedzie ciemny czy jasny, a WB oznacza (najprościej mówiąc) kolory, które będa dominowały na zdjęciu. Tj. Czasem gdy WB masz ustawione na "światło żarowe" zdjęcia robione na zewnatrz będa miały niebieska dominantę, natomiast przy WB ustawionym na "sloneczny dzien" zdjęcie robione przy świetle sztucznym bedzie miało kolor nienaturalnie żółty. To wszystko zalezy od temperatury barwowej która aparat ustawia, ale to temat na dłuższa rozprawkę..:-)

Głębiej w menu są opcje przesunięcia w kierunku rożnych barw ale jak to działa za bardzo nie kumam :/
    Popróbuj i sprawdź efekty.. aparat nie gryzie, a nie wykosztujesz się jeśli zrobisz pare zdjęć testowych Jest to właśnie wspomniane ustawianie temperatury barwowej, tyle, że precyzyjniej niż w domyslnych nastawach.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 28-01-2009 o 23:00
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał

Domyślnie

Preskaler
    Cytat Zamieszczone przez sh4de Zobacz posta
    szczerze ja nie korzystam z własnych nastawów, cały czas fotografuję w trybie Av (z preselekcją przysłony)

wtedy można sobie dowolnie, kręcić kurkiem od przesłony i ekspozycji a czas naświetlania dobiera się sam.
    Kończę OT

Domyślnie

Ja mam 40 D więc nie wiem czy w 450 D jest tak samo? Z balansem będzie chyba podobnie bo trzeba go (poza pozycją ABW) zawsze ręcznie ustawiać dla danego źródła oświetlenia lub z wzorca. Dla manuala i pozostałych ustawień (Av, Tv i P) balans jest taki jaki ustawimy i jest wspólny dla wszystkich. Z wzorcem nie będę opisywał bo nie wiem czy w tych dwóch modelach jest tak samo? Te problemy są dość dobrze opisane w instrukcji więc nie powinno być kłopotów z ich opanowaniem. Indywidualne ustawienia natomiast to oddzielna historia i pod pozycjami C1, C2 i C 3 można sobie stworzyć swoje ich kombinacje.

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

Style to gadżet i szkoda na niego nawet klawisza ....
    Jak focisz w RAW to i tak sobie wszystko potem po swojemu poustawiasz ...

Co do balansu bieli .... to popróbuj
    450d dość dobrze sobie radzi np. ze światłem żarówek i świetlówek .... - praktycznie sam dobrze koryguje balans bieli i potem nic nie trzeba poprawiać

zresztą od czego testy .... pobaw się i sam wyciągnij wnioski ...
    i staraj się focić w RAW'ach - potem praktycznie każdą potencjalnie zwaloną fotkę uratujesz (oczywiście nieporuszoną).
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Domyślnie

Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi. Za waszymi namowami pobawiłem się troszkę nastawami i po woli zaczynam trybić co i jak Co do RAWow to jutro zrobię sesje pannie w opcji RAW JPG i mam nadzieje ze nie będę tego przeklinał później tracąc cały weekend na obróbkę tych zdjęć
    A tak z innej beczki czego używacie do szybkiej intuicyjnej obróbki fotek. Photoshopa?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rechot Zobacz posta
    A tak z innej beczki czego używacie do szybkiej intuicyjnej obróbki fotek. Photoshopa?
    Jesli chodzi o ogólną poprawę zdjęcia pod względem kontastów, kolorów, swiateł i cieni, to chyba wystarczy Photoshop Lightroom. Jesli jakieś wieksze ingerencje graficzne, to już wersja domyslna Ja uzywam PSP, i też nie mogę narzekać, bo ma bardzo zblizone mozliwości, chociaz wszystkie książki sa pisane pod PS'a i to trochę wkurza..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

rechot Nie ma zasady, co do parametrów wykorzystywanych w poszczególnych nastawach aparatu. Drogą prób i błędów trzeba je samemu wypracować - dopasowując je do sprzętu i własnego gustu zdjęciowego.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna Awatar sh4de

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr1 Zobacz posta
    czy aby na pewno wiesz, co oznacza słowo ekspozycja i który to "kurek" od jej regulacji ?
    odnosząc się do wypowiedzi, w skrócie napisałem o przycisku odpowiedzialnym jak już tu zostało rozbudowane o kompensację ekspozycji
    a słowo kurek użyłem bo brzmi zabawnie
    Ostatnio edytowane przez sh4de ; 29-01-2009 o 18:33
    450d | 10-22mm | 55-250mm

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów