Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: włanse nastawy w 450D

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Preskaler Zobacz posta
    Tak w skrócie nazywają niektórzy czas ekspozycji i pewnie tutaj to zostało w tym sensie użyte.
    No niekoniecznie. w trybie AV możemy za pomocą pokrętla zmieniać przyslonę i kompensację ekspozycji, a czas naswietlania/ekspozycji, to albo w TV albo na M.

wydaje mi się, że czasami można sobie poustawiać tak parametry wcześniej aby tylko jeden skok pokrętła zmieniał nam i "WB" i inne ustawienia (...)
    Też nad tym myslalem i IMHo byłaby to bardzo przydatna funkcja, niemniej w instrucji nic o tym nie pisza, ja czegoś takiego nie zauważyłem, a z tego co mi wiadomo, do podobnych "szybkich nastaw" słuzy "szybkie menu", które obsługuje się nieco dluzej niż jednym przyciskiem. Niemniej trochę można pozmnieniac we wspomnianych stylach obrazu..

Cytat Zamieszczone przez rechot Zobacz posta
    Możecie troszkę jaśniej powiedzieć jak to zrobić. Rozumiem że w ustawieniu pokrętła na AV wciskając przycisk AV można przyciemniać lub robić jaśniej ale jak ustawiać WB na manualu?
    Trochę mieszasz ekspozycję z WB. Od ekspozycji zależy własnie czy obraz bedzie ciemny czy jasny, a WB oznacza (najprościej mówiąc) kolory, które będa dominowały na zdjęciu. Tj. Czasem gdy WB masz ustawione na "światło żarowe" zdjęcia robione na zewnatrz będa miały niebieska dominantę, natomiast przy WB ustawionym na "sloneczny dzien" zdjęcie robione przy świetle sztucznym bedzie miało kolor nienaturalnie żółty. To wszystko zalezy od temperatury barwowej która aparat ustawia, ale to temat na dłuższa rozprawkę..:-)

Głębiej w menu są opcje przesunięcia w kierunku rożnych barw ale jak to działa za bardzo nie kumam :/
    Popróbuj i sprawdź efekty.. aparat nie gryzie, a nie wykosztujesz się jeśli zrobisz pare zdjęć testowych Jest to właśnie wspomniane ustawianie temperatury barwowej, tyle, że precyzyjniej niż w domyslnych nastawach.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 28-01-2009 o 23:00
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów