Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: włanse nastawy w 450D

Mieszany widok

Domyślnie włanse nastawy w 450D

Witam

Bawię się tym aparatem od jakiegoś czasu z wykorzystaniem 2woch tanich i niedocenianych obiektywów (kit + 50/1,8). Wykorzystuje póki co tylko podstawowe parametry (ISO, przesłonę, czas, WB standardowych), lecz wiem że menu 450 pozwala na zabawę w inne ustawienia. Tu więc pytanie do was bardziej obyci z tym aparatem koledzy i koleżanki macie jakieś ciekawe doświadczenia z doborem własnego stylu obrazu? Coś ciekawego zrobiliście z menu co się na co dzień wam przydaje (moje własne menu tworzenie i obsługa). No i nieszczęsny balans bieli jak tam z własnymi nastawami. Warto się w to bawić?

rechot

Bywalec
    Miasto
    Dzianisz

Domyślnie

jesli robisz raw to olac

Domyślnie

no właśnie pstrykam głownie w jpg-ach z uwagi na brak czasu i umiejętności jeśli chodzi o obróbkę warów.

Dopiero zaczyna Awatar sh4de

Domyślnie

szczerze ja nie korzystam z własnych nastawów, cały czas fotografuję w trybie Av (z preselekcją przysłony)

wtedy można sobie dowolnie, kręcić kurkiem od przesłony i ekspozycji a czas naświetlania dobiera się sam.
    balans bieli mam na auto. bo spisuje się elegancko
    ( w każdej chwili przecież można zmienić jednym klikiem)

Jak robię w jpg to style picture mam na standard, czyli z tego co pamiętam to lekko podostrzony +3 a reszta neutralnie.
    450d | 10-22mm | 55-250mm

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sh4de Zobacz posta
    wtedy można sobie dowolnie, kręcić kurkiem od przesłony i ekspozycji a czas naświetlania dobiera się sam.
    czy aby na pewno wiesz, co oznacza słowo ekspozycja i który to "kurek" od jej regulacji ?

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr1 Zobacz posta
    czy aby na pewno wiesz, co oznacza słowo ekspozycja i który to "kurek" od jej regulacji ?
    pewnie koledze chodziło o kompensację ekspozycji - rzeczywiście trzeba nacisnąć przycisk i "kurkiem" pokręcić, więc wszystko gra
    Ostatnio edytowane przez giltoniel ; 28-01-2009 o 21:21

Dopiero zaczyna Awatar sh4de

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr1 Zobacz posta
    odnosząc się do wypowiedzi, w skrócie napisałem o przycisku odpowiedzialnym jak już tu zostało rozbudowane o kompensację ekspozycji
    a słowo kurek użyłem bo brzmi zabawnie
    Ostatnio edytowane przez sh4de ; 29-01-2009 o 18:33
    450d | 10-22mm | 55-250mm

Coś już napisał

Domyślnie

Preskaler
    Cytat Zamieszczone przez sh4de Zobacz posta
    szczerze ja nie korzystam z własnych nastawów, cały czas fotografuję w trybie Av (z preselekcją przysłony)

Kończę OT

Bywalec
    Miasto
    Dzianisz

Domyślnie

więc myślę żebyś porobił daną scenę w różnych ustawieniach i dobrał to co ci się najbardziej podoba. te ustawienia są naprawde dobierane względem danej preferencji.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja dodam tylko ze apropo opcji "wlasny" tyczacych sie balansu bieli to raczej nikt nie jest w stanie Ci pomoc, mysle ze zle zrozumiales ta opcje bo balans bieli "wlasny" pozwala ci samemu dobrac balans bieli ze wzorca i dobiera sie go za kazdym razem osobno pod dane swiatlo i w kazdych warunkach moze on byc inny (nie ma jednego wlasciwego ktory mozesz skopiowac od kogos)
    40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów