Odradzam soczewki typu +1 +2 itp itd...
Najczęściej psują obraz. Jakość zdjęć wykonanych przy użyciu takich soczewek jest często słaba jakościowo (to zależy od tego na jakie soczewki się trafi, ale generalnie to słabe szkiełka). Na zdjęciach często powstają aberracje chromatyczne. Obrazy nie są należycie ostre.

Radziłbym się zastanowić nad czymś takim:
http://allegro.pl/item538720242_rayn...y_bielsko.html
Koszt jest kilkakrotnie wyższy od takich soczewek, ale jakość jest też znacznie lepsza. Jakieś półtora roku temu sam przymierzałem się do zakupu tego typu soczewek, o których Ty myślisz, ale bardziej doświadczony kolega zdecydowanie mi to odradził. Powiedział wtedy, żebym w ciemno kupował raynoxa bo nie pożałuję. I nie pożałowałem .
Ponadto - ta soczewka ma adapter (snap-on), który umożliwia wygodne mocowanie jej na obiektywach o różnej średnicy (od czterdziestu kilka do prawie 60 mm). Więc to jest ogromny plus, bo nie kupujesz soczewek do jednego szkła, a takiego raynoxa możesz podpiąć do kilku obiektywów.

Podałem linka do modelu dcr-250. Jest jeszcze msn-200, ale ten ma już większą skalę odwzorowania i jest droższy. Na początek mogę zdecydowanie polecić dcr'a. Na pewno nie pożałujesz . Myślę, że warto wydać tych kilkadziesiąt złotych więcej.