Cytat Zamieszczone przez Michaex
Nie zrozumieliśmy się: chodziło mi o ogniskową rzędu 600mm, np 10D + 100-400 po przeliczeniu krotności na maksymalnym wyjeździe daje 640mm i minimalną odległość ostrzenia 1,8m - nawet z wbudowanym flashem robi ciekawe zdjęcia.
Robi zdjęcia pod warunkiem, że obiekt znajduje się w zasięgu błysku lampy.
Wydaje mi się ponadto, że dla tych celów niepotrzebnie przeliczasz ogniskową przez krotność x1,6. Jej max. fizyczna wartość to dalej 400mm. a to, że kąt widzenia i głębia (podobno) są jak dla 640mm to dla lampy nie ma znaczenia (wyjątkiem jest 580EX, której pole krycia uwzględnia crop matrycy co i tak nie zmienia stanu rzeczy).
Cytat Zamieszczone przez Michaex
Najbardziej interesuje mnie zastosowanie lamp w fotografii przyrodniczej: nie ma tam dostępu do sufitu ;] Soft-box to jak rozumiem nakładka rozpraszająca, czy istnieją jeszcze jakieś inne rozwiązania ?
W fotografii przyrodniczej (rozumiem, że chodzi o makro), wykonywanej w terenie, nie widzę sensu dla innych rozwiązań poza nasadkami rozpraszającymi (niektórym np. wystarcza kartka papieru). Wynika to z faktu, że musisz działać szybko i być mobilny.