Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Problem z RAW

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez preinwher Zobacz posta
    Rawa nie ostrzy, tylko zaszytego w nim jotpega którego widzisz na wyświetlaczu
    Ostrzy, ostrzy nawet Rawa, proponuje otworzyć zdjęcie w DPP i w narzędziu Tool Pallet jest opcja sharpness, której wartość dla niektórych stylów jest większa niż 0. Tylko przy Rawie nie ma problemów z powrotem do wartości 0 i wyłączeniem ostrzenia.

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papierzyna Zobacz posta
    Ostrzy, ostrzy nawet Rawa, proponuje otworzyć zdjęcie w DPP i w narzędziu Tool Pallet jest opcja sharpness, której wartość dla niektórych stylów jest większa niż 0. Tylko przy Rawie nie ma problemów z powrotem do wartości 0 i wyłączeniem ostrzenia.
    To nie aparat ostrzy, tylko DPP czyta ustawinie picture style z EXIFa i w/g tego ostrzy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    To nie aparat ostrzy, tylko DPP czyta ustawinie picture style z EXIFa i w/g tego ostrzy.
    Wyraziłem się ciut nieprecyzyjnie, ale w sumie na ekranie otrzymujemu wyostrzonego Rawa :P

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papierzyna Zobacz posta
    Wyraziłem się ciut nieprecyzyjnie, ale w sumie na ekranie otrzymujemu wyostrzonego Rawa :P
    Nie chcę się czepiać szczegółów, ale brniesz dalej w swojej niewiedzy albo braku precyzji.
    Nie istnieje coś takiego jak wyostrzony RAW. Tym bardziej, że żaden komputer nie wyświetli RAW-a, jako RAW-a, a jedynie zaszytą w RAW-ie miniaturę (JPEG) lub po prostu JPEG-a przekonwertowanego z RAW-a bezpośrednio przed wyświetleniem.
    Chyba, że masz na myśli JPEG-a ostrzonego podczas konwersji z RAW-a (inną, często stosowaną opcją jest konwersja z RAW z wyłączonym ostrzeniem i ostrzenie wynikowego JPEG-a lub TIFF-a).
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Nie chcę się czepiać szczegółów, ale brniesz dalej w swojej niewiedzy albo braku precyzji.
    Nie istnieje coś takiego jak wyostrzony RAW. Tym bardziej, że żaden komputer nie wyświetli RAW-a, jako RAW-a, a jedynie zaszytą w RAW-ie miniaturę (JPEG) lub po prostu JPEG-a przekonwertowanego z RAW-a bezpośrednio przed wyświetleniem.
    Chyba, że masz na myśli JPEG-a ostrzonego podczas konwersji z RAW-a (inną, często stosowaną opcją jest konwersja z RAW z wyłączonym ostrzeniem i ostrzenie wynikowego JPEG-a lub TIFF-a).
    Irfan odpowiednio ustawiony potrafi wyświetlić "surowego" RAWa....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Irfan odpowiednio ustawiony potrafi wyświetlić "surowego" RAWa....
    W kolorze ?
    Pozdrawiam,
    Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    W kolorze ?
    Tak, w kolorze. A jeżeli wg Ciebie wyświetlany jest ukryty JPG to w jaki sposób mogę dowolnie "katować" Rawa bez konsekwencji? Wszelkie operacje na JPG są nieodwracalne (mówiąc w dużym skrócie), a tu wystarczy "Reverse to shot settings" i zdjęcie wygląda tak jak z puszki.
    Chyba należy nam obojgu wykład z "Rawów", który gdzieś napisał Janusz Body

Uprawnienia umieszczania postów