Nie chcę się czepiać szczegółów, ale brniesz dalej w swojej niewiedzy albo braku precyzji.
Nie istnieje coś takiego jak wyostrzony RAW. Tym bardziej, że żaden komputer nie wyświetli RAW-a, jako RAW-a, a jedynie zaszytą w RAW-ie miniaturę (JPEG) lub po prostu JPEG-a przekonwertowanego z RAW-a bezpośrednio przed wyświetleniem.
Chyba, że masz na myśli JPEG-a ostrzonego podczas konwersji z RAW-a (inną, często stosowaną opcją jest konwersja z RAW z wyłączonym ostrzeniem i ostrzenie wynikowego JPEG-a lub TIFF-a).
Pozdrawiam,
Pirx
Tak, w kolorze. A jeżeli wg Ciebie wyświetlany jest ukryty JPG to w jaki sposób mogę dowolnie "katować" Rawa bez konsekwencji? Wszelkie operacje na JPG są nieodwracalne (mówiąc w dużym skrócie), a tu wystarczy "Reverse to shot settings" i zdjęcie wygląda tak jak z puszki.
Chyba należy nam obojgu wykład z "Rawów", który gdzieś napisał Janusz Body![]()
Ale z nas dwóch... tylko ja go przeczytałem
RAW jest MONOCHROMATYCZNY.Tak, w kolorze.
Bo nie katujesz RAW-a, a tylko parametry konwersji tegoż RAW-a.A jeżeli wg Ciebie wyświetlany jest ukryty JPG to w jaki sposób mogę dowolnie "katować" Rawa bez konsekwencji?
Bo po prostu przywracasz początkowe parametry konwersji.Wszelkie operacje na JPG są nieodwracalne (mówiąc w dużym skrócie), a tu wystarczy "Reverse to shot settings" i zdjęcie wygląda tak jak z puszki.
DPP ma tę zaletę, że "pokazuje RAW-y" na obraz i podobieństwo tego co sobie ustawiliśmy w puszce, czyli domyślnie konwertuje RAW-y ze wszystkimi parametrami konwersji ustawionymi w aparacie. Inne odrawiacze odczytują zwykle tylko balans bieli ustawiony w aparacie, a pozostałe parametry przyjmują podług własnych algorytmów.
Pozdrawiam,
Pirx
Ale po co dalej wałkować ten temat? RAW to RAW, nie jest wyostrzany i koniec. Najwyżej metadane zapisywane razem z nim niosą informację o tym jak ma być wyostrzany.
aha ok byłem w błędzie.
40D 20D 70-200 2.8L is 17-40 4L 50 1.8 50 1.4 430exII Kit a to wszystko żeby plecy prostować bo zdjęć robić nie umiem...