Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Problem 40d + 17-55/f2,8 IS

NowyPit
    Guest

Domyślnie Problem 40d + 17-55/f2,8 IS

Jestem początkującym fotografem więc proszę o wyrozumiałość.
    Kupiłem 40d i szkło 17-55/2,8 IS. Problem leży w tym, że:
    - na dziurze większej niż 4,0 obraz wyraźnie nie ostrzy
    - zdjęcia statyczne na 17 przy przesł. 4,0 i czasie 1/50 wyglądają na poruszone (nieostre), co przy stabilizacji wydaje się być pomyłką
    - na szerokim obraz w środku kadru jest ostrzejszy niż na obrzeszach (a mówiąc dokładnie - najgorzej jest na prawym końcu kadru).
    Nadmienię że nie chodzi tu o kilka nieudanych fotek a o każdą jedną, jaką zrobiłem.

Picture style mam ustawiony na "krajobraz" czyli najbardziej wyostrzony. W Większości pstrykam na manualu (uczę się), ISO od 100, 200, 400 (na dworze w dzień) i 800, 1000 (w sztucznym świetle).
    Zanim zapytam o możliwości kalibracji, słówko o ustawieniach aparatu. Mianowicie: czy i na ile można wyostrzyć obraz w picture style by nie wpływało to negatywnie na jakość zdjęcia? Czy są inne regulacje ostrości obrazka w tym body o których niewiem?
    W jaki sposób można zaobserwować czy stabilizacja działa czy nie (oczywiście poza przełączeniem obiektywy na off). Poprostu nie widzę żadnej różnicy między włączoną a wyłączoną stabilizacją nawet na pełnym zoomie...

I pytanie o serwis: czy wymienione wyżej problemy da się usunąć poprzez kalibrację w serwisie? Czy oprócz tego na żytniej są jakieś serwisy na południu (Kraków, Częstochowa, Opole, Łódź)? Jak załatwia się takie sprawy - trzeba zawieźć sprzęt? Ile czasu go trzymają?
    Z góry dzięki za wszystkie uwagi.
    Piotrek
    Ostatnio edytowane przez NowyPit ; 26-01-2009 o 21:32

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Dopóki nie wrzucisz jakiegoś przykładowego zdjęcia (najlepiej z EXIFem) to nie będziemy Ci w stanie pomóc.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sample dawaj... ;g

Edit: mate00sh byłeś minimalnie szybszy.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NowyPit Zobacz posta
    W jaki sposób można zaobserwować czy stabilizacja działa czy nie (oczywiście poza przełączeniem obiektywy na off). Poprostu nie widzę żadnej różnicy między włączoną a wyłączoną stabilizacją nawet na pełnym zoomie...
    Słychać pyknięcie i odgłos pracy - raczej cichy. Przy f=55mm zobaczysz wyraźnie jak obraz nieruchomieje - po naciśnięciu lekko spustu i złapaniu ostrości obraz nieruchomieje - nie widać ruchu względnego znaczników AF względem obiektów. To bardzo wyraźne i dla mnie pierwszy raz było zaskoczeniem.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

NowyPit
    Guest

Domyślnie

Pewnie mnie wyśmiejecie, bo nigdy nie wrzucałem nic do neta i muszę się sporo nagłówkować jak to zrobić
    Ale - wrzuciłem jedną z fotek tutaj: http://chomikuj.pl/NowyPit
    Niewiem czy to wystarczy, jeśli nie to jeszcze pokombinuję

ogniskowa 17
    migawka 1/50
    f 3,2
    ISO 800
    lampa na TTL
    AWB
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    <a href='http://s5.zapodaj.net/2405252.jpg.html'>http://s5.zapodaj.net/2405252.jpg.html</a>

ogniskowa 17
    migawka 1/50
    f 3,2
    ISO 800
    lampa na TTL
    AWB[/QUOTE]

ogniskowa 17
    migawka 1/50
    f 3,2
    ISO 800
    lampa na TTL
    AWB[/QUOTE]

http://s5.zapodaj.net/2405252.jpg.html
    Ostatnio edytowane przez NowyPit ; 26-01-2009 o 23:51 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Z tego przykladowego zdjecia studniowkowego, to po prostu abramakabra.
    A tak poza tym stabilizacja nie zatrzyma Ci ruchu w kadrze...
    Ale smiem twierdzic, ze cos masz nie tak. Na tamronie przy 17mm/f4/[1/80]/ISO800/ mam wyrazne foty ze studniowki. Cos Ci sie rozjechalo w szkle lub body (AF). Choc stawialbym na szklo. SzkŁo nowe czy używka ? Jak nowe to do serwisu.

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Obiektyw do serwisu ...
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

tak jak koledzy radzę oddać szkło do serwisu jeżeli masz na gw bo coś tu jest zdecydowanie nie tak. to ze studniówki to kitem by lepsze wyszło...
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

NowyPit
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Z tego przykladowego zdjecia studniowkowego, to po prostu abramakabra.
    A tak poza tym stabilizacja nie zatrzyma Ci ruchu w kadrze...
    Nie bardzo rozumiem więc dopytam: dlaczego "abramakabra"? Jakiś rażące błędy są po mojej stronie? Jeśli zrobiłem fotę źle, to napisz proszę coś więcej. Rozumiem przecież, że stabilizacja nie pomoże mi przy zdjęciach w ruchu, ale to przykład jednego z wielu ujęć statycznych - obiekt stoi, ja też. Oczywiście pstryknąłem to ujęcie conajmniej 5 razy i to które pokazuję jest najlepsze z wszystkich pod względem ostrości. Zauważ, że środek kadru jest ostrzejszy niż prawa strona, pomimo tej samej odelgłości. Czyja to wina?

No i pytanko o serwis: co powinienem zlecić - kalibrację szkła do body? body do szkła? czy jeszcze coś innego?

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Sprawa sprzętowa, dużo gorsza prawa strona kadru, przez błąd ludzki takiego efektu się nie uzyska...
    Ostatnio edytowane przez ukA ; 27-01-2009 o 15:06
    DAS APARAT

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów