Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Problem 40d + 17-55/f2,8 IS

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NowyPit Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem więc dopytam: dlaczego "abramakabra"? Jakiś rażące błędy są po mojej stronie? Jeśli zrobiłem fotę źle, to napisz proszę coś więcej. Rozumiem przecież, że stabilizacja nie pomoże mi przy zdjęciach w ruchu, ale to przykład jednego z wielu ujęć statycznych - obiekt stoi, ja też. Oczywiście pstryknąłem to ujęcie conajmniej 5 razy i to które pokazuję jest najlepsze z wszystkich pod względem ostrości. Zauważ, że środek kadru jest ostrzejszy niż prawa strona, pomimo tej samej odelgłości. Czyja to wina?

No i pytanko o serwis: co powinienem zlecić - kalibrację szkła do body? body do szkła? czy jeszcze coś innego?
    Miałem identyczny zestaw, identyczny problem. U mnie problemem był FrontFocus, myślę że u Ciebie bez kalibracji się nie obejdzie. Szkoło które posiadasz (o ile nie trafił ci się lipny egzemplarz) jest bardzo ostre, już od przysłony 2.8. Dla 17mm jest ciut gorzej a rozmyte brzegi to standard.
    Jeżeli okaże się że kalibracja jest potrzebna to body wraz z obiektywem wysyłasz do Warszawy (w ramach gwarancji sklep powinien przyjąć) i tam "powinni" to zrobić. Ja wysłałem im sam obiektyw, ustawili go pod swój wzorzec (chociaż pluli się że bez body) i działał idealnie, ale nie polecam bo może okazać się że body i szkoło mają problem.
    Dobrze by było przed tym sprawdzić na innych obiektywach czy występuje ten sam problem.

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Obiektyw do serwisu ...
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

tak jak koledzy radzę oddać szkło do serwisu jeżeli masz na gw bo coś tu jest zdecydowanie nie tak. to ze studniówki to kitem by lepsze wyszło...
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

rzeczywiscie masz cos ze szklem , sprawdzalem to ktore sprzedaje i obraz zdecydowanie lepszy , ten twoj mydli mocno , to ze rogi gorsze to swoja droga , porob sample i dolacz do szkla , opisz jak to wyglada , reklamuj i nie daj sobie wcisnac ze to normalne , taka jakos to kitowym szklem mozna uzyskac , jak nie lepsza nawet
    no comment...

NowyPit
    Guest

Domyślnie

Podpowiedzcie mi więc co robić. Szkło i body są nowiutkie na gwarancji, ale kupione w różnych sklepach. Czy oddać do sklepu samo szkło? Czy lepiej bezpośrednio do serwisu cały zestaw do kalibracji?

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NowyPit Zobacz posta
    Podpowiedzcie mi więc co robić. Szkło i body są nowiutkie na gwarancji, ale kupione w różnych sklepach. Czy oddać do sklepu samo szkło? Czy lepiej bezpośrednio do serwisu cały zestaw do kalibracji?
    To moze podaj sklep i numer seryjny, co by znowu po wymianie (jak do takiej dojdzie) ktos inny nie dostal tego kwiatka

A co do tego fotografa, to widac ma inna technike robienia zdjec, ktora niestety nie wytlumaczy tej prawej strony

NowyPit
    Guest

Domyślnie

Dzwoniłem do sklepu, innego szkła nie dają, w ciągu 14 dni ma być zrelizowana gwarancja, przypuszczją że dostanę z serwisu inne szkło.

Być może dałem się nabić w trąbę, bo szkło sprzedali mi bez pudełka twierdząc, że było w zestawie z body i ten zestaw został rozdzielony dlatego pudła nie ma. Kazałem zaznaczyć to na fakturze, mam dopisane że sprzedany bez pudełka. Ale teraz zaczynam mieć wątpliwości czy aby sprzedali mi nowy obiektyw...

SKLEP: UMT Częstochowa
    nr ser. 39902822
    Ostatnio edytowane przez NowyPit ; 27-01-2009 o 17:35

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Trzeba namierzyć winowajcę, body/szkło i jak jeszcze można to ja bym wymienił.
    DAS APARAT

Uzależniony

Domyślnie

Niech Ci w sklepie sprawdzą szkło na innym body.

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Szkło jest całkowicie rozkalibrowane , pierwsza moja myśl przy oglądaniu zdjęcia , że upadło ( i to kilka razy ). Body nie podejrzewam.
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów