zrzuciłem rawy managerem visty (NIE przez czytnik), zgrałem na DVD i nie mogę ich otworzyć w DPP na moim komputerze (XP). DPP widzi plik, nie pokazuje miniatury i nie otwiera pliku do edycji.
Jak to naprawić? ZAŁAMANY jestem!![]()
zrzuciłem rawy managerem visty (NIE przez czytnik), zgrałem na DVD i nie mogę ich otworzyć w DPP na moim komputerze (XP). DPP widzi plik, nie pokazuje miniatury i nie otwiera pliku do edycji.
Jak to naprawić? ZAŁAMANY jestem!![]()
Nie ma co się załamywać
Używam naprzemiennie obu tych systemów, też używam managera ściągania z windows i nie mam najmniejszych kłopotów.
Przypuszczalnie brakuje Ci aktualnego Canon RAW Codec (1.4).
1. Zainstaluj sobie codec po ściągnięciu najnowszej wersji ze stronki http://software.canon-europe.com/index.asp
2. Dla pewności ściągnij też najnowszy update DPP (chyba to wersja 3.5.2, znajdziesz go również pod powyższym linkiem)
Pozdrawiam Andrzej
Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 26-01-2009 o 17:24
Niestety, instalacja raw codec i update DPP do najnowszej (zgadza się - 3.5.2) wersji nic nie dała. Ani DPP, ani LightRoom nie otwierają plików.
Teraz to tylko katapulta, szubienica, lewatywa i owijanie w mokre prześcieradła...
POMOCY!
EDIT:
na komputerze z vistą zdjęcia SĄ widoczne i edytowalne w DPP. Po instalacji raw codec'a znikła zawartość EXIF (wcześniej nie było wartości, teraz nie ma nawet opisów pól). Lightroom twierdzi, że plik jest 'unsupported lub damaged', DPP po kliknięciu na plik nie robi nic.
Ostatnio edytowane przez rwozny ; 26-01-2009 o 18:39
wystawiłem plik - gdyby ktoś chciał spojrzeć na to okiem...
www.rwozny.eu/x/075.CR2
Nawet nie wiem co jest na tym zdjęciu :/
OK, problem się rozwiązał. Kosztowało mnie to kilkanaście minut nauczania obsługi klienta ftp... Pliki najprawdopodobniej zostały uszkodzone przez winzgroza vista (kolejny powód by nienawidzić tego g...) podczas nagrywania na DVD.
Fakt, otwierać się nie chce. W FastomeIV widać tylko malutką miniaturkę ale jest tak mała, że nie wiem czy to książka czy płyta. Kolor czerwono-bordowy. I napis "sale(i)j loms" o ile dobrze "odcyfrowałem".
Za bardzo Ci nie pomogłem...
----
ooo, trochę się spóźniłem![]()
coś dziwnego się dzieje, bo wszystkie pliki które ściągam z serwera otwierają się ale są 'poszatkowane'... no nic... przyjdzie mi poczekać aż ja pojadę do Irlandii z monitorem albo laptok przyjedzie do mnie :/ 150 zdjęć z zielonej wyspy musi poczekać.
Z tego co wiem to mozna zrobic downgrade systemu Vista do XP, i dalej cieszyc sie normalna praca wszystykich programow graficznych.
Nie dotyczy to wszystkich wersji. Szczegóły opisano choćby tutaj.
Komputer z Vistą to laptop i obecnie jest on ode mnie godzinę lotu samolotem. Vista to coś, co znienawidziłem od pierwszego spotkania. Na tamtym kompie wszystko działa normalnie, nawet bez RAW codec'a, a na moim XP pliki albo się nie otwierają, albo otwierają się poszatkowane (DPP) albo z raportem błędów (LR). Właśnie kończę zgrywanie kopii zapasowych co ważniejszych plików i puszczam głębokie pługi na dysk. Czas najwyższy zrobić porządek.