Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Pocket Wizard II plus - same pytania...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No, to przetestowałem tę zabawkę na wylot. Studniówka, co więcej pisać. Młyn gorszy, niż na trzech weselach z marudnymi pannami razem. Ale do rzeczy:

- skuteczność 100x100. Nie ważne skąd odpalane.
    - eneloopy z mniejszym napięciem nie powodują żadnych problemów.
    - zasięg: wielka sala - bez żadnych problemów. Parking piętro niżej, 100 metrów od budynku - żadnych problemów. Toaleta w piwnicach dwa piętra niżej w innej części budynku - żadnych problemów. To chyba zamyka temat zasięgu.

Zauważyłem, że dyndające na sprężynkach odbiorniki zwracają uwagę. O ile w studio to pewnie nie ma znaczenia, tak widziałem, jak jakiś małolat zastanawiał się co to jest i wyciągał łapy. Będę to musiał jakoś mocować od góry lamp.

Jeśli ktoś na podstawie tego opisu będzie podejmował decyzję o zakupie, to proszę pamiętać, że to są pierwsze wrażenia i nie mam pojęcia o trwałości powerluxów po dłuższej eksploatacji.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Tak czy inaczej cieszy że jest już jakaś pewnie działająca alternatywa dla poketów i elichromów - może ceny zaczną spadać?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    może ceny zaczną spadać?
    Widziałem dzisiejsze notowania walut - raczej nie wierzę w taką ewentualność.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Niekoniecznie chodzi mi o ceny w złotówkach, nawet cena w usd jest przesadzona - to tylko kawałek tandetnego plastiku z gumową antenka - zarabiają na nich nieziemsko wiec może rosnąca konkurencja zmusi ich z czasem do zmniejszenia cen.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Niekoniecznie chodzi mi o ceny w złotówkach, nawet cena w usd jest przesadzona - to tylko kawałek tandetnego plastiku z gumową antenka - zarabiają na nich nieziemsko wiec może rosnąca konkurencja zmusi ich z czasem do zmniejszenia cen.
    ja poki co nie widze konkurencji dla pocketow.. niestety.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Dzięki Jarku za Twój post - właśnie zamawiałem dzisiaj Powerluxy i Twój studniówkowy test rozwiał wszystkie moje wątpliwości.

Piszesz merger, że nie widzisz konkurencji dla pocketów. Jeśli komuś wystarcza 50m zasięgu, a sprzęt trafia 100x100 i do tego można go w studio podłączyć do stałego zasilania - to przy cenie 1000zł za zestaw 1+2 (+2 zasilacze sieciowe) nie widzę sensu przepłacać za pockety.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Uzależniony

Domyślnie

jeśli już pockety to warto zaczekać na nowe. w sprzedaży od marca.

http://www.pocketwizard.com/inspirat...ersync_fpsync/
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 16-02-2009 o 16:56

Miasto
    wroclove

Domyślnie

ja za 3 pockety zaplacilem ok. 1000zlotych, wiec nie widze w czym problem.
    50m zasiegu, to jest bardzo malo. czy korzytasz z wyzwalaczy w miejscu, gdzie ludzi z radiowkami jest jeszcze paru? wtedy dopiero sie okaze, czy twoj sprzet trafia 100x100. chinczyki jak sa same w okolicy, tez trafiaja 100x100.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    ja za 3 pockety zaplacilem ok. 1000zlotych, wiec nie widze w czym problem.
    Może w tym, że teraz taka cena jest nieosiągalna i tylko próbujesz się pochwalić?

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    50m zasiegu, to jest bardzo malo. czy korzytasz z wyzwalaczy w miejscu, gdzie ludzi z radiowkami jest jeszcze paru? wtedy dopiero sie okaze, czy twoj sprzet trafia 100x100. chinczyki jak sa same w okolicy, tez trafiaja 100x100.
    Chińczyki nie odpalają zawsze. Korzystałem z nich przez wiele lat i wiem co piszę.

Bardzo dokładnie już napisałeś, że twoje najlepsze, wszyscy zrozumieli. Daj teraz nam maluczkim porozmawiać o czymś innym.

A czy 50 metrów to tak mało? Skuteczny zasięg lampy jest zdecydowanie mniejszy niż 50m. Z takiej odległości nie zrobisz też zdjęć z zastosowaniem flashy. Oczywiście można znaleźć jakieś hipotetyczne zastosowanie, ale przy normalnej pracy jest to niepotrzebne.
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 16-02-2009 o 18:45
    Jarek

Miasto
    wroclove

Domyślnie

nie chodzi o skuteczny zasieg lampy, tylko o odpowiedni dobor kadru, nieograniczony zasiegiem radiowek. I uwierz mi na slowo, ze spokojnie da sie i robi sie zdjecia z odleglosci ponad 50m przy uzyciu lamp.
    poza tym czym mam sie chwalic? wsrod fotografow, z ktorymi mam przyjemnosc obcowac pockety to standard, czesto nawet nie PlusII, a multimax'y. Nie ma sie czym chwalic, gdyz jest to narzedzie pracy, jak kazde inne.
    W reporterce sportowej pockety nie maja konkurencji, niech to bedzie sprecyzowaniem mojego wczesniejszego stwierdzenia. Do zastosowan innych, oczywiscie sa inne opcje nie wymagajace skutecznosci 100x100 i niewiadomo jakiej odleglosci.
    Poza tym nie podoba mi sie ton Twojej wypowiedzi, ale co poradzic. Widocznie masz zly dzien.
    Ostatnio edytowane przez merger ; 16-02-2009 o 23:34

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów