Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: Pocket Wizard II plus - same pytania...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Pocket Wizard II plus - same pytania...

Nie miałem tego nigdy w ręku, nie wiem gdzie to można dostać, więc pytam:

1. Czy można to podłączyć za pomocą jakiegoś kabla, najlepiej do gniazda lamp studyjnych w aparacie? Nigdzie tego nie ma opisanego, a na rysunkach nie znalazłem niczego, co by mi pomogło. Niby w wyposażeniu dodatkowym jest wymieniony kabel PC, ale z kolei na obudowie nie mogę znaleźć dziurki na ten kabel.

2. Nadajnik i odbiornik to to samo urządzenie? Dobrze zrozumiałem, czy coś pokręciłem?

3. Gdzie to w Polsce można kupić? Najlepiej za jakieś ludzkie pieniądze.

Aha, wyszukiwarka CB szwankuje aż miło.
    Jarek

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Używałem kilka razy Wizzard'ów II Plus w studiu - rewelacyjne radyjka, ale cena jednak trochę zaporowa. Co do Twoich pytań:

- kabelki do aparatu/lampy podłącza się do gniazdek od góry Wizarda (obok antenki). Możesz też po prostu wsunąć go w sanki aparatu i nie używać żadnego kabla.
    - Wizard to 'transceiver' czyli odbiera albo nadaje w zależności od sytuacji i konfiguracji zestawu
    - w Polsce oficjalnie to chyba tylko pstryk.pl to sprzedaje i ewentualnie okazje na Allegro. U Pstryka zestaw 2 Wizardów to niestety 1500 zł wyjęte z kieszeni. Czy to są ludzkie pieniądze, to już musisz sam zdecydować :-)

Moim skromnym zdaniem dobrą alternatywą dla PWII jest Elinchrom SkyPort, który jest dwa razy tańszy. Kupuję mały zestawik w przyszłym miesiącu i chętnie podzielę się wrażeniami z użytkowania. Jeśli ktoś posiada dodatkowo lampy Elinchrom'a, to przez SkyPorty można sterować lampami z poziomu programu komputerowego (trzeba dokupić transceiver na USB do kompa). W Polsce Elinchroma sprzedaje Milso.
    Ostatnio edytowane przez bundy ; 26-01-2009 o 16:29
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

w polsce to pomylka kupowac to. polecam HK lub USA.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    http://www.canon-board.info/showpost...3&postcount=66

i dalsze.

Zbookmarkuj sobie: http://myphotosign.com/szukaj.php

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Ja się rozglądałem ale ludzkiej ceny nie widziałem
    Zobacz tu lub tu

Coś już napisał Awatar s!wy
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Nie miałem tego nigdy w ręku, nie wiem gdzie to można dostać, więc pytam:

1. Czy można to podłączyć za pomocą jakiegoś kabla, najlepiej do gniazda lamp studyjnych w aparacie? Nigdzie tego nie ma opisanego, a na rysunkach nie znalazłem niczego, co by mi pomogło. Niby w wyposażeniu dodatkowym jest wymieniony kabel PC, ale z kolei na obudowie nie mogę znaleźć dziurki na ten kabel.

2. Nadajnik i odbiornik to to samo urządzenie? Dobrze zrozumiałem, czy coś pokręciłem?

3. Gdzie to w Polsce można kupić? Najlepiej za jakieś ludzkie pieniądze.

co prawda ja używam MultiMaxa ale podejrzewam ze w II Plus będzie tak samo bo z tego co wiem są kompatybilne. Co do Twojego pytania to nie jestem pewien, bo rozumiem ze chcesz podłączyć jedno urządzenie do gniazda lampy w body i wysłać sygnał do drugiego urządzenia które wyzwoli np. lampę? jedno urządzenie można używać jako nadajnika i odbiornika (odpowiednie ustawienie przełącznika), ale te 2 porty na gorze to chyba są wyjściowe, jeden do podłączenia aparatu żeby go wyzwolić zdalnie (podłącza się do gniazda wężyka w body), a drugi port żeby podłączyć lampę którą chcę się wyzwolić. Wiec nie wiem czy podłączenie gniazda synchro w body do któregoś z tych portów pozwoli wysłać sygnał do drugiego urządzenia. jeżeli nie da się tego zrobić a jest konieczność podłączenia do gniazda synchro (bo body nie posiada stopki lampy) to można skorzystać z kostki z gniazdem PC (ta nadajnik wpiąć w kostkę, a kostkę podpiąć do gniazda w aparacie). Tak mi przyszło do głowy
    pozdrawiam

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Bez problemu da się to zrobić kabelkiem z gniazdka PC aparatu. Standardowym kabelkiem z zestawu łączy się gniazdko Camera/Flash z PC w aparacie, na drugim PW gniazdko Flash z gniazdem synchro lampy i wszystko musi pięknie chodzić :-) Ale w sumie to trochę dziwne rozwiązanie, bo wystarczy wsunąć PW w sanki aparatu i nie trzeba żadnego kabla :-) Rozwiązanie z kabelkiem PC chyba wchodzi w grę jeśli sanki aparatu są zajęte przez lampę, a PW mocujemy np. do bracketa. Port Camera/Flash działa w dwie strony, bo może też służyć do wyzwalania aparatu. Nie wiem jak to działa w praktyce, bo nie miałem okazji przetestować.
    Ostatnio edytowane przez bundy ; 26-01-2009 o 22:15
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Właśnie, a po co Ci nadajnik za ponad tysiąc skoro do końca nie wiesz po co on właściwie jest? Z HK kupisz znacznie taniej, chociaż przy tak słabym kursie złotówki to sam nie wiem. Co do tych z PL, a US to jest taka różnica, że Europejkie mają inną częstotliwość więc nie działają na tych samych kanałach co właściwie jest zaletą, kiedy żyjąc w EU używasz Amerykańskich.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    .. co właściwie jest zaletą, kiedy żyjąc w EU używasz Amerykańskich.
    to powoli przestaje byc zaleta, bo tyle tego w polsce, ze juz na dwoch roznych czestotliwosciach po 4 kanaly przestaja wystarczac. trzeba sie przesiadac na multimaxy, ale to dopiero latem. wiec jak ktos planuje zakup pw plus II na lato/jesien, to moze bede sprzedawal
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Właśnie, a po co Ci nadajnik za ponad tysiąc skoro do końca nie wiesz po co on właściwie jest?
    Bo dzięki temu aparat będzie wizualnie większy i przez to będę oddawał klientom bardziej profi zdjęcia.

Z wyzwalaczy korzystam od lat, sęk w tym, że w PW nie mogłem znaleźć wejścia do kabla PC. Z różnych przyczyn nie chcę łączyć się przez sanki.

Wszystkim dziękuję za pomoc, zabieram się za przeglądanie linków.
    Jarek

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów