Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Wątek: Pocket Wizard II plus - same pytania...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobra, będzie dokładniej, chociaż jak ktoś będzie papugował i się przejedzie, to nie brać mi tego za złe.
    Najczęściej woziłem w walizce 500, 300 i 200Ws. Do tego parasole (4rodzaje), wrota z plastrem i spot. Tym zestawem można opędzić nawet nocne wesele pod gołym niebem.
    Teraz z powodu zmiany samochodu będę musiał zmienić walizki i będę woził tylko 2szt. Gorzej będzie ze statywami, do bagażnika mi nie wejdą, chyba będą podróżować na tylnych siedzeniach, akurat miejsca na dwie sztuki powinno wystarczyć. Próbuję przez to pokazać, że lampy są dość elastycznym tematem i ich zastosowanie można traktować bardzo twórczo w zależności od zaistniałych potrzeb i warunków.
    Jarek

Domyślnie

a ja mam pytanie jeszcze do samych PW II plus.
    czy wsuwając go na stopke do aparatu i mając w łapkach drugi moge wyzwolic spust migawki w aparacie?
    co z ostrością itp.
    czy musze kablem łaczyc PW i aparat dodatkowo?

do ilu lamp z e-ttl'em działają - czy z iloma wlezie.

Ps ma moż ektos polska instrukcje do nich moze tam doczytam inne rzeczy których nie wiem jeszcze
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    a ja mam pytanie jeszcze do samych PW II plus.
    czy wsuwając go na stopke do aparatu i mając w łapkach drugi moge wyzwolic spust migawki w aparacie?
    aby wyzwalać musisz połączyć PW kablem z aparatem

do ilu lamp z e-ttl'em działają - czy z iloma wlezie.
    dowolna ilosc lamp ale E-TTL nie dziala, tylko manual
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

"Dzieki zastosowaniu bezprzewodowego transmitera pozbywamy się kabli. Miożemy również wyzwalać aparat znajdujący się nawet kilakset metrów dalej" wg cyfrowe.pl
    niby bez kabli zupełnie.
    jak nie działa e-ttl to po kiego sa takie drogi.
    przeciez one niby są z przenoszeniem e-ttl.a

kurde nic nie kumam
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

.....jak nie działa e-ttl to po kiego sa takie drogi.

kurde nic nie kumam
    Dlaczego takie drogie:
    - zawsze dzialaja
    - niezniszczalne
    - wsparcie ze strony innych producentow (np Sekonic)

Nie przenosza eTTL'a - sa drogie poniewaz to klasa.
    Mozna wyzwolic Pockete'm Aparat - ale trzeba kabelek, ktory laczy Pocket'a z Aparatem (tak jak bys mial wyzwalacz - tylko zamiast przycisku - pocket) i innym wyzwalasz. Tak jabys kupil sobie zdalny wyzwalacz - tylko to 2 w 1 - ale za kabelek zaplacic trzeba (a tani nie jest - jak wszystko do PW).
    Mam ST-E2 ale z checia para PW by sie przydala. eTTL jest OK - ale ostatnio szlifuje MANUAL i jest jakos spoko.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jak nie działa e-ttl to po kiego sa takie drogi.
    Pocketwizard MiniTT1 i FlexTT5 sa systemem radiowym przenoszacym E-TTL, moga tez wyzwalac aparat, po dokupieniu odpowiedniego kabla
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

oskarkowy - jak się sprawują wyzwalacze powerluxa po roku użytkowania?
    U mnie coś nie do końca jest okej, choć jeszcze nie zidentyfikowałem który element (body, wyzwalacz, lampa) zestawu zawodzi.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

hej, sprawują się w zasadzie bez zarzutu. Na wyzwalaczu musiałem już zmienić baterię, więc używam raczej intensywnie. Na czym polegają Twoje problemy?
    Jarek

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Problem jest z czasem wyzwalania, nie zawsze błysk zamknie się w 1/160s.

Używam body 400D + wyzwalacz powerluxa zasilany z dedykowanego zasilacza + lampy powerlux VC300.
    W sesji 150 fotek, ostatnio aż 10% jest skopana przez za późny błysk, raz jest cała czarna klatka, raz tylko mały pasek na górze doświetlony, raz połowa, raz mały pasek na dole niedoświetlony, a czasem tylko lekki cień przelatującej migawki.
    To samo dzieje się gdy odbiornik zasilam bateriami (kupiłem komplet nowych baterii do nadajnika i odbiornika).

Wczoraj sesje pstrykałem po kablu (body - lampa) i też były problemy z wyzwoleniem w czasie, choć mniejsze. Czyli teoretycznie już wiem że problem nie leży tylko w radiu.

Zaraz zabieram się za kolejne fotki, tym razem podepnę 430ex do wyzwalacza, i studyjne lampy będę wyzwalał przez fotocele, zobaczymy czy z 430ex wyzwalacz też ma problemy, choć tutaj problemem może być ten fotocela w lampach studyjnych.

Ciekawi mnie gdzie leży problem i jak najszybciej i skutecznie znaleźć przyczynę całego zamieszania...
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal.s Zobacz posta
    Problem jest z czasem wyzwalania, nie zawsze błysk zamknie się w 1/160s.
    Problemem są lampy (i chyba migawka*), nie znam wielu lamp, które wyrobiłyby się na 1/200. Wyzwalacz tu nie ma znaczenia.
    Ostatnio próbowałem się z tym problemem przy produktówce, klientowi podobała się głębia na buciku przy f/2 a ściany w studio były za blisko w stosunku do minimalnej mocy lamp. 1/160 wychodziła ok, 1/200 to już spore zaczernienie.

* jak kupię mkIV to dam znać, czy lampy wyrabiają się przy krótszych czasach.
    Jarek

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów