Andres - żeby radyjka w koszty wrzucić. Nie wiedziałem, że można to tak rozwiązać jak to opisujesz - aczkolwiek wygląda na cokolwiek zawiłe
Co do Powerluxów (albo inaczej SMDV Flash Waves 2) to po kilkumiesięcznym użytkowaniu jestem także bardzo zadowolony. Używam ich kilka razy w tygodniu jako wyzwalaczy studyjnych Powerluxów dużej mocy. Dokupiłem przejściówkę, która umożliwia zasilanie odbiornika prądem stałym (tym samym kablem którym zasilana jest lampa). Niezawodność: 100%, zasięg - maksymalnie oddaliłem się na ok. 40 metrów (bo więcej miejsca nie miałem) i wszystko cacy. Ostatnio robiłem 2 komunie, w obu kościołach poustawiałem lampy na balkonach i wszystko pracowało doskonale. Na ostatniej komunii zrobiłem eksperyment - założyłem 580EX II na sanki a na lampę gumą zamocowałem wyzwalacz i podłączyłem kabelkiem do gniazda PC. Jedno i drugie działało doskonale. Ten eksperyment poniekąd uratował mi tyłek, bo kilka minut po rozpoczęciu mszy w całej wsi zgasło światło i gdybym nie wziął z sobą 580-tki, byłbym ugotowany. Przy okazji poznałem jakość 5DmII: ISO 1000 + doświetlanie fleszem na sankach i zero szumu)
Inna zaleta Powerluxów to "przejściowość". Gwint statywowy pod spodem i sanki na górze ułatwiają montaż wspólnie z lampami systemowymi na statywach czy blendzie CS. Żywotność baterii też nie nastraja problemów - w trakcie zabaw w strobowanie pstrykaliśmy na zmianę z kumplem po 3-4 godziny na jednych bateriach i nie było problemów ze spadkiem zasięgu czy czymś w tym stylu.
Jeśli czegoś mi brak to tylko przekazywania automatyki błysku, i dlatego myślę o kupnie 1 zestawu nowych PW do świecenia w plenerze (na razie planuje kupienie kabla OC-E3 z jakąś przedłużką, ale domyślam się, że nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. Drugi mankament to czas synchronizacji: 1/200 czy 1/180 opisane przez producenta i Funsports trzeba między bajki włożyć. Przy 1/160 gdy robiłem coś na jasnym tle daje się zauważyć ciemniejszy pasek. Idealnie czysto jest dopiero przy 1/125s. Ale i tak, gdybym miał możliwość ponownego zakupu - wybrałbym Powerluxy.
Pozdrawiam