Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Wątek: Pocket Wizard II plus - same pytania...

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Swoje pierwsze wrażenia z pracy z radyjkiem Powelux opisałem tu: http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1488

Ja tam jestem zadowolony - w końcu przy moich meblach uwolniłem się od kabla, który kilka razy o mało nie pociągnąl statywu na glebę. Jedyny minus to 1/160 jako najkrótszy możliwy czas. Trochę szkoda, ale 1/200 - przynajmniej w połączeniu z lampami Powerlux VC 400 i VC 1000 - jest kompletnie nie do użytku.
    Ostatnio edytowane przez woyd ; 24-02-2009 o 21:16

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wracajac do konkurencji to wlasciwie jest jakas dla pocketow i to calkiem niezla, mianowicie http://www.radiopopper.com/

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grafo Zobacz posta
    wracajac do konkurencji to wlasciwie jest jakas dla pocketow i to calkiem niezla, mianowicie http://www.radiopopper.com/
    Obejrzałem filmik na stronie - wygląda ciekawie, choć trochę zamotany system mocowania. Niestety - nie ma na razie przedstawicielstwa w Polsce, więc zakupy na fVat odpadają, a do tego cena wysoko ponad poziom Skyporta Elichroma i Powerlux'ów.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    No, to przetestowałem tę zabawkę na wylot. Studniówka, co więcej pisać. Młyn gorszy, niż na trzech weselach z marudnymi pannami razem. Ale do rzeczy:

- skuteczność 100x100. Nie ważne skąd odpalane.
    - eneloopy z mniejszym napięciem nie powodują żadnych problemów.
    - zasięg: wielka sala - bez żadnych problemów. Parking piętro niżej, 100 metrów od budynku - żadnych problemów. Toaleta w piwnicach dwa piętra niżej w innej części budynku - żadnych problemów. To chyba zamyka temat zasięgu.

Zauważyłem, że dyndające na sprężynkach odbiorniki zwracają uwagę. O ile w studio to pewnie nie ma znaczenia, tak widziałem, jak jakiś małolat zastanawiał się co to jest i wyciągał łapy. Będę to musiał jakoś mocować od góry lamp.

Jeśli ktoś na podstawie tego opisu będzie podejmował decyzję o zakupie, to proszę pamiętać, że to są pierwsze wrażenia i nie mam pojęcia o trwałości powerluxów po dłuższej eksploatacji.
    Witam, chciałbym dopytać jaka jest twoja opinia o tym sprzęcie po 4 miesiącach użytkowania, od tego czasu pewnie już nie jedno wesele za tobą, więc te Powerluxy miały okazję dużo i ciężko pracować.
    Mam w związku z tym kilka pytań do ciebie a także do innych użytkowników tego sprzętu (szczególnie zależy mia na opiniach ludzi którzy mają ten sprzęt już dłuższy czas i mieli okazję używać go wielokrotnie):

1.Czy niezawodność jest nadal na tak wysokim poziomie i wyzwala za każdym razem ?
    2.Jak wygląda sprawa z czasem synchronizacji.
    3.Wyzwalasz lampy studyjne czy systemowe (np :580 ex II)
    4.Czy zarówno na lampach studyjnych jak i na systemowych ten sprzęt sprawdza sie równie dobrze czy może jest inaczej ?

jeśli masz jakieś inne uwagi o wadach /zaletach tego sprzętu to mam wielką prośbę o podzielenie sie spostrzeżeniami.

z góry dziękuje i Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    1.Czy niezawodność jest nadal na tak wysokim poziomie i wyzwala za każdym razem ?
    2.Jak wygląda sprawa z czasem synchronizacji.
    3.Wyzwalasz lampy studyjne czy systemowe (np :580 ex II)
    4.Czy zarówno na lampach studyjnych jak i na systemowych ten sprzęt sprawdza sie równie dobrze czy może jest inaczej ?
    Hej,
    EXy wyzwala tylko z pełną mocą, dla mnie to bez sensu, zresztą nie z taką myślą je kupowałem, więc się tym nie bawię.

Synchro na pewno działa z 1/160, dalej nie sprawdzałem, nie miałem potrzeby.
    Wyzwalanie 100/100, nie ma opcji, żeby nie błysnęło.

W skrócie, to zapomniałem, ze mam jakieś wyzwalacze. Działają świetnie, nie powodują najmniejszych problemów, więc nie zwracam na nie uwagi.

Aha, gdzieś ktoś wcześniej pisał, że baterie w odbiornikach padają po kilku godzinach. Z ciekawości sprawdzam właśnie ile da się na nich pociągnąć. Jestem gdzieś w okolicach 100 godzin pracy odbiorników, w środku aku eneloopa AAA. Nadal nie wymagają ładowania.

Aha, od jednego odbiornika odkleiła się jakaś plastikowa płyteczka. Ale niespecjalnie wpłynęło to na jakość pracy :-D
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

Hej,
    EXy wyzwala tylko z pełną mocą, dla mnie to bez sensu, zresztą nie z taką myślą je kupowałem, więc się tym nie bawię.
    Czyli nie da sie ustawić lamp manualnie tak aby nie błyskały z pełną mocą ?
    Hej,
    Synchro na pewno działa z 1/160, dalej nie sprawdzałem, nie miałem potrzeby.
    Wyzwalanie 100/100, nie ma opcji, żeby nie błysnęło.

W skrócie, to zapomniałem, ze mam jakieś wyzwalacze. Działają świetnie, nie powodują najmniejszych problemów, więc nie zwracam na nie uwagi.
    Bardzo mnie to cieszy bo ceny Pocket Wizardów są ciężkie do zaakceptowania, dzięki za info

P.S. Jeszcze mam pytanko trochę OT a mianowicie jakich lamp studyjnych używasz na weselach i jak się sprawdzają (nie maja problemów z mrożeniem ruchu ? -takie opinie słyszałem np: o tanich lampach firmy Quantuum)...zastanawiam sie między studyjnymi a systemowymi na wesela...jaka jest twoja opinia czy oba rozwiązania sie nadają do tego celu ?
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 09-06-2009 o 09:57

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli nie da sie ustawić lamp manualnie tak aby nie błyskały z pełną mocą ?
    NIe, no da się.. Chodziło mi o to, że automatyka błysku nie działa.

P.S. Jeszcze mam pytanko trochę OT a mianowicie jakich lamp studyjnych używasz na weselach i jak się sprawdzają (nie maja problemów z mrożeniem ruchu ? -takie opinie słyszałem np: o tanich lampach firmy Quantuum)...zastanawiam sie między studyjnymi a systemowymi na wesela...jaka jest twoja opinia czy oba rozwiązania sie nadają do tego celu ?
    Używam od lat tej samej chińszczyzny. Nie wiem, gdzie te opinie słyszałeś, ale podejdź do tego w ten sposób, że złej baletnicy...
    A często podobne opinie wypowiadają też ludzie, którzy na oczy lampy studyjnej nie widzieli.

Systemowe na wesela? A skąd one wezmą tyle mocy? Czy może będziesz je łączył po 10szt. w pęczek? Czas ładowania pozwolę sobie pominąć.
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

Oskarkowy dzięki za info, w takim razie powrócę do koncepcji - Powerlux, Quantuum - myślę o dwóch lampach 300Ws - czy to będzie dobra moc do takich zastosowań ?

wiem że fotografujesz sporo więc jesteś osobą która czerpie swoje wypowiedzi z praktyki dlatego gdy ludzie dają mi sprzeczne odpowiedzi na to samo pytanie to pozwalam sobie pytać ludzi takich jak ty czyli praktyków.

a tu podaje linki do dyskusji gdzie mi tłumaczono dlaczego tanie lampy studyjne nie mrożą ruchu, i zdecydowanie polecono mi do wesel lampy systemowe + Pocket Wizardy...... te dyskusje które zrobiły mi kompletny zamęt w głowie i zmianę planów zakupu lamp studyjnych na systemowe.
    http://www.cyberfoto.pl/studio-fotog...yskiem-aby.htm
    http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92529

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 09-06-2009 o 11:54

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zamrażanie na kotlecie to żaden wyczyn. W zasadzie da się nawet kombinować na dwie lamelki na raz, bawić z dłuższymi czasami i co tam jeszcze chcesz.

Prawdziwą zabawę z zamrażaniem ruchu miałem jakieś dwa miesiące temu przy robieniu kampanii dla PKO TFI. Na planie miałem kilkoro małych dzieci, wszystko szło na dość duży format i wiadomo, że nie mogło być najmniejszych uchybień.

Jakoś przenośne lampy sobie poradziły, wyzwalacze także. Nie wytrzymywały za to nerwy Viteza, który jak zmienialiśmy pomieszczenia, to mi ciągle wyłączał lampy w innych pokojach, bo mu błyskały

Z tych linków, które podałeś mam dziwne wrażenie, że ludzie chcą używać EXów tak samo jak lamp studyjnych i spodziewają się takich samych rezultatów. Nie mam czasu przejrzeć dokładnie tych wątków, ale mogę Cię zapewnić, że jak znasz się na ustawianiu świateł, to 2-3 lampy studyjne są nie do zastąpienia choćby przez kontener EXów. I z pewnością nie będzie tak absurdalnych problemów, jak "zamrożenie ruchu".
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

ok, dzięki wielkie za pomoc i wskazanie właściwej drogi

Pozdrawiam

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów