Witam wszsytkich,
mam pytanie czy do Canona Eos'a 33 moze byc dodany jakis( a jak tak to jaki plecicie) obiektyw manualny. Ja lubie pracować na recznym focusie, i brak auto mi nie przeszkadza, a szukam po prostu czegosa dluższego.
pzdr.
Witam wszsytkich,
mam pytanie czy do Canona Eos'a 33 moze byc dodany jakis( a jak tak to jaki plecicie) obiektyw manualny. Ja lubie pracować na recznym focusie, i brak auto mi nie przeszkadza, a szukam po prostu czegosa dluższego.
pzdr.
Każdy obiektyw M42 przez przejściówkę.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
O to fajnie, widze ze to prostsze niż myślałem. Rozumiem, ze w Canon wkrecam takie przejście a z drugiej mogę każdy obiektyw m42???
dzięki wielkie.
a jeszcze jak mozna, ato przejscie w eosie 33 to jakies specjalne czy po prostu do Canona ( bagnetowe)???
Ostatnio edytowane przez Lustmord ; 26-01-2009 o 16:17
Są dwa rodzaje przejściówek - z potwierdzeniem ostrości (mają dodatkowo styki dla elektroniki aparatu, oszukujące aparat żeby potwierdzał ostrość na matówce - kosztują około 150 zł) i zwykłe mechaniczne za około 50 zł. Ja używam takiej zwykłej i nie narzekam. Tu masz przykłady:
http://allegro.pl/search.php?string=...&category=8847
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
A może np. Zeiss Planar T* 1.4/85 mocowanie EF - bez przejściówek i bezproblemowo działa. Zależy czego potrzebujesz.
pozdrawiam Wojtek.
Potrzebujesz konwertera z systemu EOS EF na M42 (koszt od 35 zł). Proponowałbym konwerter nakręcać na obiektyw i wtedy całość zapinać do body. Jak masz kilka obiektywów, kupujesz kilka konwerterów i spoko. O niebo większa wygoda niż każdorazowo wkręcanie i wykręcanie obiektywu.
A przy okazji, pamiętam, zdaje się MacGyver wspominał coś, o problemach z pomiarem światła w 33 z zapiętym obiektywem manualnym (pomagał wgranie nowego softu w serwisie o ile pamiętam).
o dzięki wielkie, chodzi mi po prosstu o mozliwosc podpięcia jakiegos dluzszego obiektuwu pod eos'a 33, a m42 mnie satysfacjonuje i Wasze odpowiedzi.
A ostatnia sprawa a jakis manualny obiektyw Canona mozna podpiąć zeby działało z pomiarem swiatla.??
Każdy będzie działał z pomiarem światła, ale z manualnymi obiektywami Canona to nie popracujesz. Konstrukcja systemu FD powoduje, że aby korzystać z tych obiektywów potrzebujesz przejściówki z soczewką. Przejściówka taka działa trochę jak telekonwerter - wydłuża ogniskową, zabiera światło i do tego najczęściej psuje jakość.
ok to już wiem to co chaiłem w całosci.
Dziękuje za poświecony czas i pozdrawiam.
Prawie każdy. O niektóre M42, głębiej wchodzące w korpus, canon może zaczepiać lustrem.Każdy obiektyw M42 przez przejściówkę.
Pzdr
Grzesiu
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne