Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: jak używać polarai szarej połówki?

Mieszany widok

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z polarem to prosta sprawa: kręcisz ustawiasz ekspozycję i pstrykasz.
    Natomiast z połówką najprościej ustawić pomiar wielosegmentowy. Ale jak ktoś - tak jak ja ma skrzywienie psychiczne i wszystko robi na manualu to nie jest wesoło. Ja najpierw za pomocą pomiaru punktowego mierze najjaśnijsze i najciemnijsze miejsca w kadrze. Potem staram się oszacować ile ściemni mi filtr w miejscach najjaśnijszych i ustawiam ekspozycję, tak żeby światła dobrze naświetlić, a nie prześwietlić. Pstryk, patrzę na histogram, koryguję, pstryk, koryguję...
    Trochę niewygodne machać aparatem, żeby światło mierzyć, szczególnie na statywie, Chyba sobie światłomierz na odbite kupię.
    Macie jakieś prostsze sposoby?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    Z polarem to prosta sprawa: kręcisz ustawiasz ekspozycję i pstrykasz.
    z tym ze: najlepiej pod katem 90 stopnie wzgledem promieni slonecznych..z szerokim katem (zwlaszcza UWA) moze pojawic sie blad polaryzacji - czesc kadru bedzie miala inne barwy(mniej spolaryzowane) i zalezy to wlasnie od kata padania promieni slonecznych wzgledem osi obiektywu/filtra cpl.. im wezszy kat widzenia obiektywu tym ryzyko takiego efektu jest mniejsze.. w krajobrazach trzeba sie czasem nagimnastykowac albo przyjsc w to samo miejsce o innej godzinie :-)

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Przy filtrach połówkowych posługuję się techniką zbliżoną do tego co pisze frazid_66.

Bez nałożonego filtra połówkowego, w trybie M przy ustawionej na stałe przysłonie mierzę ekspozycję na to, co jest najważniejsze dla mnie na „podłodze”. Następnie ustawiam filtr połówkowy i wykonuję fotkę. Jeśli posługujesz się filtrem z miękkim przejściem to należy lekko podwyższyć ( prześwietlić ) ekspozycję o +1/3 lub +2/3 EV, gdyż miękka linia przejścia na filtrze nie pokrywa się z rzeczywistym przejściem w plenerze i ustawienie ekspozycji w punkt spowoduje niedoświetlenie fotki. A tak masz trochę zapasu. Oczywiście należy obserwować histogram i w razie konieczności wprowadzić kolejną poprawkę ekspozycji.

Pominąłem tutaj metodę doboru mocy połówki.

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Natomiast moc połówki dobiera się mierząc ekspozycję najjaśniejszego i najciemniejszego obszaru. Następnie oblicza różnicę stopni ekspozycji i dla cyfrówki przyjmuje filtr połówkowy o jedną działkę mniejszy.

Uzależniony

Domyślnie

Dobór rodzaju, gęstości oraz ustawienia filtra, zastosowany sposób i kolejność operacji przy pomiarze ekspozycji zależy od danej sytuacji i zamierzonego efektu. Nie ma po prostu "prawidłowo". Prawidłowo może być najwyżej "dla uzyskania danego efektu w danej sytuacji" i to też w najlepszym razie, bo i tu sporo jest pola dla osobistych preferencji, a każda metoda dająca satysfakcjonujący docelowego odbiorcę efekt, nawet jeśli nie optymalna, będzie dobra.

Wybaczcie mi tą, pozornie mało wnoszącą, wypowiedź, ale IMO szkoda miejsca na wyrwane z szerszego kontekstu sugestie, bo niektóre mogą okazać się sprzeczne, choć de facto będą "prawidłowe" -i co wtedy?
    Ostatnio edytowane przez APP ; 26-01-2009 o 22:23

Uprawnienia umieszczania postów