No patrz a ja w piątek popołudniu widziałem całkiem sporo spotters/prasa na stojankach i statyce, za (dopiero rozstawianymi) barierkami. A w niedzielę już po wypadku bez problemu jako Prasa wymacałem pomarańczowego F-16, siedziałem w A-10 itd. Więc coś nie zgadzamy się w zeznaniach. Widać sytuacja zmieniała się dynamicznie i zależała od miejsca/służbistości.
Wrzucającym zdjęcia przypominam że na całym forum obowiązuje limit max 800px na dłuższym boku. Jeden post już poleciał.
Różnie było z tymi stojankami. Nasz "opiekun" (sektora południowego) powiedział, że jako prasa wpuszczą nas za barierki, ale nie na stojanki (jaka jest różnica?). Potem na tę długą stojankę, gdzie właśnie było m.in. A-10 wszedłem, ale od strony pasa, bo z przeciwnej strony od żandarma usłyszałem "mówili, że prasy nie".
Bez problemu wszedłem też pod domek pilota, i dalej, gdzie stało to kolorowe F-16 i inne samoloty "latające", ale w końcu pojawił się jakiś starszy rangą wojskowy i nas wyprosił. Nie chciało mi się dyskutować.
1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)
bardzo szanuje twoje zdanie , ale byłem na "południu" w czwartek, sobotę i niedzielę. byłem tam w czasie deszczu i dopiero nasz wolontariusz zaproponował schronienie się w baraku w którym ok 15 chłopa stało cały czas -około godziny-czekając na autobus który utknął w korkach. kibelek był, ale bez bieżącej wody właśnie koło tego baraczku. więc nie wiem co ty widziałeś , ale ja użyłem języka parę razy , koledzy z nikon forum też podobnie i efekt był jak opisałem.'
co do materiałów , gadgetów i innych rzeczy o których napisałeś , to nie wiem kto to otrzymał, ja nie widziałem u nikogo kto był w pobliżu mnie , a spottersów było w okresie 3 i pół dnia około 40 szt. /przepraszam za takie określenie/ .
nie zależy mi na "bibelotach" tylko na zdjęciach i nie na użalaniu się , ale na normalnym przedstawieniu sytuacji. może ktoś to przeczyta i się zastanowi. jeśli pokazy będą za dwa lata, na pewno wykupię spotterspack, ale na pewno nie będzie mnie w dniu pokazów - tylko przyloty i treningi - to pewnik! nie mam czasu na marnowanie go w korkach i nerwy z powodu niekompetencji służb porządkowych i planowania ruchu drogowego. takie jest moje stanowisko i nic więcej nie mam do dodania na ten temat.
widziałem imprezy z których 60tys. osób spokojnie wyjeżdżało w przeciągu godziny - i to w jednym praktycznie momencie. w radomiu nikt nie pomyślał, co będzie się działo jeśli pokazy zostaną zawieszone/wstrzymane np. z powodu deszczu, jak to miało miejsce w sobotę.
reasumując - nie musisz dawać "wspaniałych" rad - "koniec języka za przewodnika", człowiekowi który wie co robi i o czym pisze. a ty po prostu nie byłeś w tym miejscu ,bo nie wyobrażam sobie abyśmy mieli tak różne oceny jednego miejsca....
co do przywilejów "press" to wiem dokładnie - nie było ich w czw. i pt. , ale czy napewno spottersi byli faworyzowani , to bardzo wątpię.
a tekst jakiegoś pułkownika do mnie "pana tu w ogóle nie powinno być" , gdy tylko wszedłem na "stojankę" przeczy temu za co zapłaciłem - w opisie spotters pack'a było wyraźnie zaznaczone - wejście na teren pokazów statycznych, dostęp do samolotów, załóg samolotów i materiałów dodatkowych. niczego takiego nie było!
więc - sorry kolego - ale nie pouczaj mnie - ok!?
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)
Pierwsze fajnie, ale jakbyś je ciut wypoziomował byłoby super...
To ja może podlinkuje
http://fotogalerie.pl/fotka/29389112...CF132EECCD77EB
http://plfoto.com/1940631/zdjecie.html
Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 02-09-2009 o 07:16
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem