a na dzień dzisiejszy?? 5D czy 20Da króry bardziej szumi?
a na dzień dzisiejszy?? 5D czy 20Da króry bardziej szumi?
ale co to jest za pytanie![]()
to są aparaty do diametralnie różnych zastosowań
20Da - astrophotography
no 20Da, bo ma matrycę i przetwornik z 20, tylko bez filtra AA, który szumów nie generuje...Zamieszczone przez zabol
Czy jestes pewien ze wiesz o czym piszesz i co piszeszZamieszczone przez ukasz
?
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Zamieszczone przez ukasz
A to mi zarzucaja ze generuje mity. Skad to wymysliles?
wiem ze 20Da jest do astrofoto. i dlatego pytam który moze mniej szumi. Skoro 20Da jest do astro to moze jest przystosowny do pracy przy duzych czułościach i długich czasach naświetlania.Zamieszczone przez Kubaman
nie - jedyna różnica to eliminacja filtra IR i odpowiednia kompensacja software'owa - bliska podczerwień w astrofotografii jest bardzo istotnym składnikiem widma.
Co skąd wymyśliłem?Zamieszczone przez Vitez
Z mojej wypowiedzi wynika, że usunięcie filtra sprzed matrycy nie ma wpływu na szumy, bo "filtr szumów nie generuje...."
Nie bardzo rozumiem gdzie ten mit...![]()
Glownie chodzi o to ze Twoj post nie ma najmniejszego sensu, nawet jezeli czytac go od srodka tudziez wspak... i z niego dokladnie NIC nie wynika, jest poprostu bezsensowny...
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
A moze to Ty nie za bardzo sie przylozyles do czytania ?Zamieszczone przez Andee
Pytanie bylo "5D czy 20Da króry bardziej szumi?"
Odpowiedz ukasza (po lekkiej edycji) "no 20Da (bardziej szumi), bo ma matrycę i przetwornik z 20, tylko bez filtra AA, który to (wiadomo ze chodzi o filtr) szumów nie generuje..."
W wolnym tlumaczeniu wiec 20Da szumi bardziej niz 5D bo od zwyklej 20tki rozni go tylko brak filtra AA ktory jak juz to wczesniej Kubaman napisal odcinal kawalek waznego widma.