Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: porady dotyczace swiatla

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie porady dotyczace swiatla

mam pytanie odnosnie swiatla sztucznego w warunkach domowych.

moj zyrandol ma 5 zarowke (swieczki) kazda po 40 wat. jak nie trudno obliczyc calkowita moc to 200 wat.

swiatlo swieci w dół, tak mam skierowane klosze (nie da sie inaczej)
    kolor swiecenia to zolty.
    w pokoju nie mam juz innego swiatla

pytanie.
    czy kupujac jakies zarowki ktore swieca na bialo, bedzie lepszy efekt niz kolor zolty? pytanie moze banalne, no ale wole sie spytac zanim kupie
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Coś już napisał
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Tak można kupić żarówki imitujące widmo światła słonecznego i powinno być odrobinkę lepiej. Jednakże jeśli ściany masz innego koloru niż biały to na zdjęciach będzie zafarb od światła odbitego ot tych powierzchni.
    40D 20D 70-200 2.8L is 17-40 4L 50 1.8 50 1.4 430exII Kit a to wszystko żeby plecy prostować bo zdjęć robić nie umiem...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam takie żarówki i faktycznie widać ogromną różnicę w temperaturze światła. Czasami wychodzi nieco nienaturalnie wręcz, ale zależy co chcesz osiągnąć. Pamiętaj, że (tak jak kolega wspomniał) ściany będą delikatnie zmieniać kolor światła od nich odbitego (klosze również).

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macgaw Zobacz posta
    czy kupujac jakies zarowki ktore swieca na bialo, bedzie lepszy efekt niz kolor zolty? pytanie moze banalne, no ale wole sie spytac zanim kupie
    Jakie żarówki świecą "na biało"? Rozumiem że mówimy o widmie ciągłym a więc świetle żarowym a nie jakiejś odmianie świetlówki, dla której nie istnieje balans bieli bo ma luki w widmie. Najbliższe są żarówki halogenowe ale trzeba się przyłożyć do wyboru "modelu" aby nie kupić dziwoląga ze skopanym widmem.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 24-01-2009 o 17:13
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

przede wszystkiem potrzebna znacznie wieksza moc

Coś już napisał Awatar smelbo
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To powinno Ci się przydać:

http://www.luxlight.pl/barwa.htm

opisane oznaczenia na świetlówkach

Domyślnie

Zazwyczaj w pomieszczeniach panuje żółtawe światło, chociażby ze względu na żarówki, pomijam kolor ścian, czy tapety , wg mnie to tez ma swój klimat.

Pzdr

Uprawnienia umieszczania postów