Zoom za bardzo zblizona cene to Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
Chyba jedyny za ta cene, zreszta to kit wiec taniej wyjdzie kupujac go w zestawie.:-D
pozdrawiam.
Zoom za bardzo zblizona cene to Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
Chyba jedyny za ta cene, zreszta to kit wiec taniej wyjdzie kupujac go w zestawie.:-D
pozdrawiam.
Cóż
Właśnie zrezygnowałeś z zakupu dwóch chyba najlepszych stałek za rozsądne pieniądze na rzecz jednej stałki z przyzwoitą jakością obrazu w centrum kadru ale mydelniczką już poza centrum obrazka. By wyeliminować owe zjawisko i uzyskać w miarę dobry obraz na brzegach godzisz się na przymykanie szkiełka dość mocno przynajmniej do f4, co w rezultacie zbliża cię do poprostu do jakiegoś zooma którego i tak chcesz kupić. Tu za przykład może posłużyć np szkiełko które zasugerował ELIX - przy f4 na 28mm te szkiełko uzyskuje taki sam rezultat co stałka 28mm.
Niewiem, nierozumiem po co duplikować sobie więc zakres nie zyskując praktycznie nic.
Tak czy siak to twoj wybór i życzę ci pełnego zadowolenia z wyboru:-D
Pucha i słoki
No i za ta cene mysle ze jest dobry, skoro kolega zainteresowany jest zakupem sprzetu w takich przedzialach cenowych to 28-135 nie jest chyba az tak zly, jest jeszcze kilka szkiel w podobnej cenie ale juz nie mi oceniac ich przydatnosc bo ich nie posiadam, tego kit-a akurat mam i mysle ze na poczatek jest do przyjecia, ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze szybko bedzie chcial albo szerzej albo dalej :-D
To znów ja powróciłem,ja i moje problemyNo i tak jak to zawsze bywa, gdy się bardziej zastanawiam to nagle kasa się znajduję... Postanowiłem ostatecznie że 85mm1,8 zasili na starcie moje szeregi i teraz pytanie albo 28mm/1,8 albo tamronik 28-75mmf/2,8. Który ma lepsze właściwości optyczne Waszym zdaniem ? Który ma ładniejsza plastykę?, Szybszy AF ?
Myślę że dobrze celujesz jeśli chodzi o Tamrona.
Sam tego szkiełka nie posiadam i nie posiadałem, jednak zbiera ono bardzo pochlebne recenzje, a jedyną "wadą" w sumie niewielką jest to że czasem zdarza mu się łapać ostrość nietam gdzie tego chcielibyśmy.
Jednak optycznie jako całość czyli centrum plus brzeg, z wykresów wydaje mi się że prześciga 28mm
Ponadto tu już zyskujesz automatycznie również bardzo dobrego spacerzooma
Tak więc uważam że jest to dobry wybór również pod FF - a jeśli chodzi o Crop to pod warunkiem że nie będzie ci brakowało dołu
PS. Uważam że więcej info uzyskasz kiedy coś od siebie dodadzą też Ci forumowicze którzy tego szkiełka używają na codzień
PS. Choć ja osobiście wolałbym dozbierać i kupić np C 24-105 także pod FF, lub C 17-55 ale tylko pod Cropa (jednak tego nie bierzesz pod uwage). Poprostu jak kupować to raz a porządnie. Warto nad tym pomyśleć![]()
Ostatnio edytowane przez sadaman ; 27-01-2009 o 08:35
Pucha i słoki
o forumowicze którzy posiadają te szkiełko mogliby się wypowiedzieć...
Dołu mi nie będzie brakować bo te 18mm zastąpi mi jak narazie kit![]()
Miałem ten obiektyw na cropie przez długi czas. Jest bardziej kontrastowy od 28/1.8 Ostrość na 2.8 względna. Od 3,5 robi się nieźle. To dobry wybór zarówno na cropa jak i pełną klatkę (tuta to w ogóle zakres robi się super). Przez pewien czas miałem również jednocześnie 28/1.8 i tego tamrona. Tamrona dłużej bo z 28/1.8 zbyt zadowolony nie byłem. Jak będziesz kupował to polecam sprawdzenie lub rzetelnego sprzedawcę bo przez moje ręce przewinęły się 3 egzeplarze tego szkła i każdy był nieco inny (ostrość).
28/1.8 miałem używalny od f2.0/2.2 Ta stałka ma spore mydło w rogach i bardziej aberruje od tamrona.
Ze stałek w tym zakresie jest jeszcze 35/2 którą używam z 5D i sobie chwalę.
O 35/1.4 nie będę się rozpisywał bo to zupełnie inna historia![]()
a jak z AF w tamronie.. szybki ? powolny ? jak z precyzją ? zmieniam system głównie też by polepszyć sobie af.. zakupie tamrona i czasem będę płakał![]()