Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 151

Wątek: Gdzie kupić zamienniki Aku LP-E6 (do 5DMkII)?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Mam pytanie z małym OT.... Do tej pory nie pracowałem nigdy z gripem - jestem praworęczny - robiąc pionowe zdjęcie przechylam aparat w prawo (spustem do dołu). Czy poza wydłużeniem żywotności baterii grip naprawdę poprawi ergonomię pracy ??
    Szybko nauczysz się przechylać aparat w lewo. To jest po prost tak naturalny odruch, ze nie da się inaczej.

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Nie wiem dlaczego miałby wydłużyć żywotność baterii.
    Wydłuża i to znacznie. W starym 5D to było przynajmniej 300 klatek gratis (sprawdzałem ze 2x).
    Jarek

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Wydłuża i to znacznie. W starym 5D to było przynajmniej 300 klatek gratis (sprawdzałem ze 2x).
    No tak ciekawe. Przecież z gripem aparat nie jest mniej energochłonny ani nie zmienia się pojemność baterii. Jedyne wytłumaczenie to to że przez grip inaczej jest odczytywany poziom rozładowania baterii i w ten sposób wykorzystuje się większy zakres jej pojemności. Ciekawe czy ta zalezność będzie dotyczyła też nowej 5.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    No tak ciekawe. Przecież z gripem aparat nie jest mniej energochłonny ani nie zmienia się pojemność baterii. Jedyne wytłumaczenie to to że przez grip inaczej jest odczytywany poziom rozładowania baterii i w ten sposób wykorzystuje się większy zakres jej pojemności. Ciekawe czy ta zalezność będzie dotyczyła też nowej 5.
    Moja wiedza z elektroniki kończy się w miejscu, gdzie trzeba włożyć baterie. Może pomoże coś to, że nowa 5tka pokazuje dokładną ilość zdjęć, jaką wykonała konkretna bateria. I wcale nie jest tak, że różnią się o jedno zdjęcie.
    Jarek

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Może pomoże coś to, że nowa 5tka pokazuje dokładną ilość zdjęć, jaką wykonała konkretna bateria. I wcale nie jest tak, że różnią się o jedno zdjęcie.
    Procesy chemiczne w baterii nie są aż tak jednakowe żeby wszystkie baterie były dokładnie jednakowe. Ale zapis ilości zdjęć na baterii jest ciekawy ponieważ możesz sobie sprawdzać ilość bez specjalnego zachodu. (Bez zapamiętywania kiedy włożyłeś baterie i kiedy się kończy). Przy dużej ilości fotek znaczenie ma też jak dużo przeglądałeś fotek na lcd aparatu. Różne obiektywy też pobierają różną ilość energii np IS.

masterxpg
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Aktualnie to nie znalazlem gdzie mozna kupic baterie, a mam teraz tylko jedna i tak troche slabo. Moze ktos wie gdzie mozna kupic?

Maly OT:
    Czy ktos wie jak jest z wydajnoscia baterii AA w Gripie? zeby uzywac jako zamiennika bateri. Bowiem pczy wiekszej ilosci bateri to cenowo wychodzi tak samo, a nawet lepiej.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masterxpg Zobacz posta
    Czy ktos wie jak jest z wydajnoscia baterii AA w Gripie? zeby uzywac jako zamiennika bateri. Bowiem pczy wiekszej ilosci bateri to cenowo wychodzi tak samo, a nawet lepiej.
    Miałem taki zestaw w poprzednim 5d. 6 aku dawało bezpieczne 500 klatek, ale korzystałem z tego niezbyt często, więc nawet nie wiem nawet, czy aku były w pełni naładowane. Pamiętaj też, że każdy używa aparatu inaczej, ja na przykład prawie nie korzystam z wyświetlaczy czy stabilizacji w obiektywach. A to ma spore znaczenie w zużyciu.
    Jarek

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Obserwuje rynek niemal co dzień w poszukiwaniu dostępnych LP-E6 i z każdym kolejnym dniem mam nieodparte wrażenie, że ktoś w Canonie uznał 5DmII za niewypał i dlatego zablokował sprzedaż jego samego i akcesoriów.

To obłęd, że baterii (że o puszce nie wspomnę) nie dość, że nie ma, to jeszcze kosztują tyle, że za równowartość kupiłbym 10 zamienników BP-511 do 40D i spółki.

Panowie z Canona - żenada, po prostu żenada.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tylko że te 10 zamienników będzie ci działało około 10 razy krócej niż oryginał. Nie lepiej jest mieć 2 porządne oryginały niż 10 podróbek ???
    Oryginalny aku do 5D2 wykona ponad 2k fotek więc z 2 masz ponad 4k zdjęć czy to nadal mało ?

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    tylko że te 10 zamienników będzie ci działało około 10 razy krócej niż oryginał. Nie lepiej jest mieć 2 porządne oryginały niż 10 podróbek ???
    Oryginalny aku do 5D2 wykona ponad 2k fotek więc z 2 masz ponad 4k zdjęć czy to nadal mało ?

Adam - nie doczytałeś mojego postu. Napisałem, że za cenę jednego oryginalnego aku do 5DmII kupiłbym 10 zamienników do 40D i spółki - baterie typu BP-511 - zamienniki kosztowały swego czasu 30 PLN sztuka i miały pojemność większą niż oryginał. I to jest tragiczne

Co do aku do 5DmII - wiem, warto mieć oryginały, ale chore jest to, ile kosztują. A winna jest temu firma, której daliśmy zarobić kilka tys. PLN kupując jej aparat. Nie wiem, w co pogrywa, ale jej durna polityka przyczynia się do takiego poziomu cen jak to dzisiaj widzimy. Liczę na to, że ktoś szybko wynajdzie odpowiednik tak współpracujący z body jak oryginalny LP-E6 i w ten sposób Canon zostanie z magazynem oryginałów, których nikt za tak chorą cenę nie kupi.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    Bzdura - zmieniki bp511 działały lepiej niż oryginał a kosztowały 1/15 ceny oryginału - z zamiennikami do 5d mk2 tez tak będzie - kwestia czasu.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 25-02-2009 o 01:48

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów