Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Gdzie zacząć ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Ja staram się mieć zawsze w ciekawych momentach aparat z sobą i utrwalam interesujące mnie obrazy - szybciej nie zastanawiam się gdzie i komu mam robić zdjęcia.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Normalnie to ludzie mają renesansowe zainteresowania, jak będziesz robił wszystko to nie będziesz robił nic.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Normalnie to ludzie mają renesansowe zainteresowania, jak będziesz robił wszystko to nie będziesz robił nic.
    Hmmmmmm....Nie wiem jakie ja mam zainteresowania (renesansowe czy też nie). W każdym razie robię fotki całej otaczającej mnie rzeczywistości ( wzbudzając zażenowanie żony i zdziwienie postronnych obserwatorów). Jednak najważniejsze jest to, że mam z tego satysfakcję. Żona później oglądając zdjęcia też jest zadowolona (nie wspomnę już o teściowej ). VERY HEPPI...... I o to chodzi Po prostu róbmy zdjęcia nie patrząc na innych - my mamy się z tego cieszyć (wraz z najbliższymi) a nie inni
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 24-01-2009 o 05:23
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Pytanie: "Gdzie zacząć robić zdjęcia ?" jest całkiem rozsądne. Proponuję na początek nie robić zdjęć gdzie popadnie ale odwiedzać miejsca ewidentnie efektowne. W atrakcyjnych warunkach oświetleniowych jest szansa na zrobienie wtedy zdjęć, które nakręcają chęć fotografowania.
    Jestem przeciwny gwałceniu trywialnych tematów w okolicy - powstają wtedy "słupy energetyczne o zachodzie słońca" lub "droga w lesie" - nie brakuje takich "prac" na CB z prośbą o opinię. Wydaje mi się że początkujący potrzebuje po pierwsze efektownego tematu - obecnie np. "Karkonosze zimą". Trzeba niestety ruszyć się z miejsca, niekiedy poważnie:smile:.
    Oczywiście pozostają jeszcze takie samograje jak "dzieci", "psy", które wszystkim znajomym się podobają.
    Krajobraz miejski i reportaż wydaje mi się za trudny na początek chyba że trafia się coś ewidentnie efektownego np. oświetlenie.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 24-01-2009 o 11:09
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Najważniejsze by być po tej "dobrej stronie aparatu". Jak co to zapraszam do Zakopca wszystkich chętnych tania kwatera się znajdzie a i tematów do fotografii zaręczam że nie zabraknie
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Domyślnie

Marfot, najpierw pomyślałem że pytanie "Gdzie zacząć?" jest zdecydowanie nierozsądne, ale jak przypomniałem sobie swoje początki... To też były zachodziki Ale słupów nie było :P
    Może udzielając dobrych rad, gdzie się udać (lub gdzie się nie udawać!) pomożemy uniknąć "standardowej podniety żółtodzioba". A może właśnie trzeba przez to przejść?
    "chcesz mieć tele z górnej półki, jedz suchary zamiast bułki"
    Canon 400D, Tamron 90/2.8, kit, Helios 2/58 i mnóstwo pomysłów na zdjęcia...
    www.wieladek.ovh.org

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Pierwsza czy druga rada i mądrym głosem powiedziane: "U siebie w mieście"

Jestem kompletnie przeciw!
    Przypomnijcie sobie początki, kiedy się jeszcze normalnie patrzy na otoczenie, nie stara kadru znaleźć. I teraz poróbcie fajne zdjęcia w miejscach które oglądacie od ilu lat? 5? 25?
    Mnie najtrudniej jest robić zdjęcia ulic które przemierzam od kiedy pamiętam, choć wiem, że da się z nich sporo wyciągnąć.

Polecam zabierać aparat na każdą wycieczkę, szkolną, zakładową, z rodziną i strzelać, strzelać, strzelać. Po pewnym czasie każdy się przyzwyczai i przestanie wskakiwać w kadr, śmiać się i wzdychać. No i nie rób zdjęć na szybko, "bo inni czekają". Skoro czekają minut 3, to 6 też poczekają, a nic nie boli tak, jak wyłażąca wręcz ze zdjęcia możliwość na świetne ujęcie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów