Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: [Merauder]- kilka albumowych

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie [Merauder]- kilka albumowych

Dzieki zyczliwosci Malekithan'a moglem po raz pierwszy pobawic sie dwoma lampami studyjnymi. Ponizej zamieszczam efekt mojej pracy. Fotki nie sa obrobione do konca tzn w zasadzie zostala tylko dokonana mala konwersja do BW i pare korekt przed wywolaniem z RAWa, tlo oraz pare szczegolow jak np wlosy na szyi w jednej focie nie zostaly usniete.

Zamieszczenie nie do konca obrobionych zdjec ma na celu konstruktywne wytkniecie mi bledow jakie zrobilem. Obrobka, ktorej nie dokonalem jest tylko kwestia czasu, ktorego ostatnio brak. A wiec zapraszam do oceny.

1.

2.

3.

7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Fajna konwersja do BW
    1. wydaje sie, ze jest ciasno. Reka ociera sie o krawedz kadru
    2. Za duzo gory, za duzo plecow - moznaby bylo przyzoomowac
    3. Ogolnie mi sie jakos nie widzi. Pol twarzy poza tym..
    Na świat spoglądam przez armatę...

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

to ja się skromnie wypowiem
    1. mam takie zastrzeżenia co do pierwszej foty fęka za blisko krawędzi na kolanie jest palma albo spodnie są wytarte i mi przeszkadza bluzka a chodzi o to wisi tak jak by modelka była z nie małym brzuszkiem a reszta jak najbardziej ok białka fajne białe po skosie daje dynamiki i ogólnie ciekawe.
    2. zdjęcie drugie źle skadrowane wzrok jest na 1/2 kadru najlepiej jest jak jest okolo 1/3 od góry albo 2/3 od dołu jak to woli
    3.ostatnia fotka jest trudna w odczytaniu technicznie nie jest złe ale kobieta która patrzy prosto tak mocno przykuwa wzrok ze wo gole nie chce się spojrzeć na tą drugą która nie dość ze się patrzy w bok to jeszcze ze smutkiem
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Czyli generalnie zastrzezenia samych kadrow i ustawienia modelki, chcialem zapytac sie tez o aspekty techniczne oswietlenia, tj czy nie sknocilem cos ze swiatlem, o ile mozna mowic o knoceniu, bo pierwszy raz wygladal tak, ze lampy sutawione przez osobe kumata w tym wzgledzie,a ja tylko ustawialem modelke.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Coś już napisał Awatar Wiesiek_TGT

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    ..., ze lampy sutawione przez osobe kumata w tym wzgledzie,a ja tylko ustawialem modelke.
    Przykro mi to powiedzieć ale osoby ustawiające światło były bardzo "niekumate"
    Polecam pooglądać zdjęcia np na tym portalu
    Generalnie trzeba w studio spędzić kilkadziesiąt, kilkaset godzin aby móc o sobie powiedzieć że rozumie się światło studyjne.

http://maxmodels.pl/bwphotography.html
    http://maxmodels.pl/kamilmajdanski.html
    http://maxmodels.pl/katarzynarzeszowska.html
    http://maxmodels.pl/bartus.html

ja przy nich to początkujący jestem
    http://maxmodels.pl/wieslaw_czerniawski.html

Pozdrawiam

Wiesiek

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez altowiolistka Zobacz posta
    2 seria: przypadkowosc kadrow. szczegolnie w 3
    Tutaj sie zgadzam zwlaszcza z 3.

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    4, 5, 6 - jako ze portrety i warunki studyjne - rozprasza uwage tlo, szafka, dywan, mozna by je szybko przesunac/zrolowac i kadr bylby juz o wiele "czysciejszy".
    W drugiej serii warunki byly domowe. W przypadku 2 i 3 zastanawialem sie czy nie wykadrowac pozniej tego.

Cytat Zamieszczone przez Wiesiek_TGT Zobacz posta
    Przykro mi to powiedzieć ale osoby ustawiające światło były bardzo "niekumate"
    Polecam pooglądać zdjęcia np na tym portalu
    Generalnie trzeba w studio spędzić kilkadziesiąt, kilkaset godzin aby móc o sobie powiedzieć że rozumie się światło studyjne.

Pozdrawiam

Wiesiek
    Ja sobie zdaje w 100% ze jestem na poczatku dlugiej drogi edukacyjnej, dlatego po za czytaniem ksiazek, poradnikow wystawiam swoje marne wypociny tutaj i na innych forach by otrzymac praktyczne wskazowki.

Dzieki za komentarze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS
    Jak zmienia sie temat watku?
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 05-04-2009 o 10:04 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Tym razem bardzo albumowo - z wizyty chrzesniaka:

7. Widzialem foty w tym stylu, ale nie do konca jestem przekonany o efekcie

8.

9. Tutaj nie wiem czynie przesadzilem z kontrastem

10.

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

jak było ustawiane przez osoby kumate które się znają na tym no to co tu się pytać
    ale żeby nie było ja do światła osobiście nie mogę się przyczepić bo jest fajne
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie Następne kroki z dodatkowym swiatlem

Tym razem pare fotek z pierwszego pstykania z 430-tka. Prosze o konstkruktywna kryrytke i cenne wskazowki, to pierwsze foty z zew lampa.
    Najbardziej zalezy mi na wskazowkach dotyczacych swiatla.
    Fotki nie wyostrzane poo resizngu

4

5

6

Coś już napisał Awatar altowiolistka
    Miasto
    Warszawa/Kraków

Domyślnie

co do 1 serii:
    kadry kadrami, ale swiatlo plaskie. najlepiej najpierw swiecic 1 lampa i sie nauczyc z niej korzystac, a potem dokladac reszte.
    2 seria: przypadkowosc kadrow. szczegolnie w 3

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów