Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Grzegorz i Tomasz Kłosowscy

jchyra
    Guest

Thumbs up Grzegorz i Tomasz Kłosowscy

www.klosowscy.pl - tysiące fotografii, czyli jeden procent z 30 lat fotografowania. A tak na prawdę z 60 lat bo Kłosowskich jest dwóch - co daje dwa razy 30 lat. Polecam, tym bardziej, że niebawem pojawią się fotografie ptaków.
    Ostatnio edytowane przez jchyra ; 22-01-2009 o 14:14

dazz
    Guest

Thumbs up

znana marka :-)

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz Zobacz posta
    znana marka :-)
    ...i zacna. Widać wieloletnią prace autorow w rożnorodnosci i bogactwie zdjęć. Ja rownież polecam! Z pozdrowieniami dla Administratora strony:wink:
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Fotkę za strony głównej z tym podpisem "2009-01-11 Czyste x3 (Tomasz Kłosowski)" na 100% widziałem na FG.
    7D mark II; C17-55 f/2,8; C 70-200 f/2,8 IS II; C 85 f/1,8; C 10-22, 430EX II
    Moje fotki www.gasin.pl

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

znam i nawet jakiś album w domu posiadam

jchyra
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ergo5218 Zobacz posta
    Fotkę za strony głównej z tym podpisem "2009-01-11 Czyste x3 (Tomasz Kłosowski)" na 100% widziałem na FG.
    Przepraszam za lamelskie pytanie, ale nie wiem co to jest "FG". A najlepiej, jeśli możesz, podeślij adres www. Bardzo mi na tym zależy.

Dziękuję
    Jarosław Chyra - admin klosowscy.pl

jchyra
    Guest

Thumbs up Polecam nową książkę Grzegorza i Tomasza Kłosowskich "Fotografujemy ptaki"

Jeśli temat zostanie uznany za niedozwoloną reklamę niechaj moderatorzy go usuną. Wymiana opinii o publikacji odbywa się tutaj. Poniżej pozwoliłem sobie zamieścić dość długą recenzję. Leniwym polecam przeczytanie tylko tego co boldem :-)

W tym miesiącu ukaże się na rynku poradnik "Fotografujemy ptaki". Nie często zdarza się czytać książkę, która odsłania sedno fotograficznego fachu. W tym przypadku nie zawiedliśmy się na literackich i fotograficznych zdolnościach Grzegorza i Tomasza Kłosowskich. Jednak unikalną wartością książki jest to, że w końcu można dowiedzieć się; jak fotografować a nie; jaki guzik nacisnąć. Uważam, że jest to lektura dla wszystkich fotografów (nie tylko ptasiarzy). A dla tych, którzy tylko używają aparatów jest to lektura obowiązkowa bo na pewno ich odmieni.

Każdy z nas dzięki temu poradnikowi ma szansę fotografować bardziej świadomie i efektywnie. Oczywiście w książce znajdziemy wiedzę o całym procesie powstawania fotografii, sporo danych technicznych, porad sprzętowych. Te informacje przydadzą się szczególnie początkującym fotografom. Ale co najważniejsze znajdziemy w tej książce takie perełki jak "Rytm" "Tło" "Tony i półtony" "Kompozycja kolorystyczna" i wiele innych fundamentalnych zagadnień pomijanych w większości tego typu książek.

To co odróżnia i wyróżnia poradnik Kłosowskich od innych dostępnych na rynku to oczywiście zagadnienia związane ze specyfiką fotografii ptasiej. Obszerne rozdziały opisują "Gdzie -" Kiedy-" i "Czym fotografować ptaki". Niezwykle drobiazgowo i ciekawie rozbudowany jest rozdział "Jak się zbliżyć do ptaków". Tu znalazły swe ujście lata doświadczeń, bezcenna praktyka i znajomość tematu. Jest też kilka rozdziałów o dość intrygujących tytułach "Przeciw ptakom" "Przeciw prawdzie" Przeciw estetyce". Szczegółów nie zdradzę.

Kłosowscy zawsze zadziwiali mnie lekkością z jaką wprowadzali "obcych" fotografów w swoje rewiry. Z taką samą lekkością wprowadzają czytelnika w tajniki fotografii, dzielą się wieloletnimi doświadczeniami, trikami. Tylko mistrza stać na taką szczerość wobec ucznia. Dzięki tej publikacji my wszyscy możemy być uczniami odkrywców Biebrzy. Czerpać wiedzę od najlepszych fotografów w Polsce.

Książkę zamyka galeria fotografii, ale nie tylko autorska galeria. Jest w niej, tak właśnie, galeria adepta, ucznia Kłosowskich, Mateusza Kowalskiego. Niech miejsce jakie oddali w książce pod fotografie ucznia będzie najlepszą rekomendacją i dowodem na to, że Bracia podzielili się z nami szczerą wiedzą, zawarli w książce wszystko co najlepsze. Stać ich na to.

Jarosław Chyra

PS
    Więcej informacji tutaj

Dopiero zaczyna Awatar kepasa
    Miasto
    Poland

Domyślnie

FG oznacza Fotogalerie.pl ... ale Ja jakos nie kojarze...
    7D | S 30F1.4 | C 85F1.8 | S 8F3.5 | 580EXII

MM
    FB

Uprawnienia umieszczania postów