Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: [jchyra] Puszcza Białowieska

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

witaj na tym forum

zdjęcia piękne.
    poza kolorystyką wspaniałe jest w nich to powietrze, które każde zdjęcie mieści.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony

Domyślnie

A mnie szczerze mówiąc jakoś nie leżą te kadry. Tzn nie żeby były złe, ale jakoś tak nie ma motywu przewodniego, nie ma na czym zawiesić oka.

Pierwsze ma fajny baśniowy klimat. Chociaż ja mimo wszystko zrezygnowałbym z tej zielono-niebieskiej (jaki to jest kolor?) kolorostyki. Albo, skoro już bawisz się w głębszą obróbkę, zostawił ją na wodzie, ale drzewa zrobił bardziej naturalne...

Drugie ma już bardzo fajną kolorystykę, podoba mi się. Za to kadr też jakoś tak nie do końca do mnie przemawia... może jakby szerszym kątem to zrobić?

Na trzecim pokazałbym (jeśli była taka możliwość) więcej wody na dole...

I nie wiem czy nie lepiej by było wykorzystać mniejszą GO żeby drzewa powoli się rozmywały z odległością? Teraz trochę się to wszystko zlewa do kupy... jeśli by chociaż była mgła (dałaby podobny efekt)....

jchyra
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    witaj na tym forum
    Witaj. Jaki ten świat mały. Szykuję się do pewnej publikacji, dlatego "zaciągam języka" ;-) w różnych miejscach. Po forum Nikona, byłem bardzo ciekaw jak tu zostanie przyjęta "trójka z olsów".

Jak na razie, wygląda na to, że 1 jest najlepsze. I to chyba za sprawą najbardziej ułożonej kompozycji - drzewa z lewej stoją niemal w jednej linii, budują perspektywę i wraz z tym bliskim (tuż przy prawej krawędzi) ustawiają całe zdjęcie. Najbardziej niepewny byłem koloru, ale widzę, że się broni.

Sober wielkie dzięki za szczegółową analizę. Szczególnie cenna jest uwaga dotycząca fot. 1 - rzeczywiście na wodzie zostawię chłodną zieleń a korze drzew przywrócę coś bliżej neutralnej szarości, czy nawet coś z sino-purpurowych odcieni. Wszakże tam rosną olsze. Tylko te pierwsze (najbliższe) drzewo to świerk a więc stalowy nalot jest jak najbardziej uzasadniony.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Uważam, że "1" jest najlepsza. Sam lubię takie miejsca i klimat. Świetnie oddany klimat miejsca. Trzeba trochę pochodzić po tego typu miejscach, żeby zrozumieć, że zdjęcia są świetne. Koniecznie musisz tam wrócić na wiosnę,latem, a potem jesienią i pokazać wszystkie 4 pory roku w tym samym miejscu (najlepiej ten sam kadr). W zasadzie jak zrobiłbyś tam zdjęcie o świcie, jak jest jeszcze mgiełka... A światła nie miałeś dobrego - fatalnie niebo było zachmurzone to widać gołym okiem (prawda?)...
    "3" jest odrobinę za ciasna - będąc wędkarzem zaglądałbym zza drzewa żeby zobaczyć co jest dalej - osobiście za mało wody widzę.
    Ostatnio edytowane przez marek_zielona ; 22-01-2009 o 23:54
    Dopiero zaczynam...
    Moja Strona
    Profil na FB

staszes
    Guest

Domyślnie

Zdjęcie bardzo ładne. Drugie podoba mi się najmniej - jest nieciekawe jak dla mnie. Na pozostałych najlepiej wyszedł chyba kolor wody :-D

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jchyra Zobacz posta
    Skany z negatywu są jak nieumalowana kobieta. Ja uważam, że mogą być równie piękne,
    To oczywiste ;-)
    ale powszechna opinia jest zgoła inna.
    Ojojoj! W sztuce to ja bym się obawiała na powszechną opinię powoływać..
    :-D
    Ale się wyjaśniło, różnią nas gusty, bo ja nie przepadam za makijażem, chyba że takim, którego nie widać. Podobne podejście mam też do zdjęć przyrodniczych.
    Pierwsze zdjęcie ma niezłą kompozycję na moje oko, ale ten prawy pień mi wadzi, ciachnęłabym go bez bólu, wraz z kawałkiem dołu, dzięki czemu z kadru wypadnie brzydki LD i nieostra kępa w PD. Obraz zyska - rytmy drzew po lewej poprowadzą wzrok po przekątnej, a kępa znajdzie się w mocnym punkcie.
    Drugie w ogóle mi nie leży przez to, że kępa jest duża, niemalownicza i na dodatem w samym środku, a powalone drzewa wyrzucają wzrok poza kadr.
    Trzecie - woda ładnie prowadzi wzrok po kadrze na lewo w głąb i na prawo, wokół wysepki z drzewem. Harmonię zakłócają te wszechobecne patyki, ale jednocześnie podkreślają dzikość miejsca.
    Także nie pokażę, bo... trochę wstyd :-D
    A tam! Nawet kobiety w końcu zdejmują swoje makijaże

jchyra
    Guest

Domyślnie Puszcza Białowieska - dokumentacyjnie

Kolejne prace puszczańskie. Takie ani komercyjne ani artystyczne ;-)

4.

5.

6.

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

4 jeszcze ujdzie. No cóż, 5 i 6 do głębokiego archiwum
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Popatrzyłem na te zdjęcia i zachciało mi się połazić po moich okolicach. Aby do wiosny Ze zdjęć 1 i 4, reszta sobie tak.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Pierwsza seria rewelacyjna

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów