-
S5 IS i redukcja czerwonych oczu
Witam.
Mam pytanie. Czy przy włączonej redukcji czerwonych oczu aparat powinien robić przebłysk przed głównym fleszem bo mój tego nie robi. Pytam bo większość zdjęć wychodzi mi z czerwonymi oczyma i niewiem jak sprawdzic czy funkcja ta działa. Zauważyłem nawet ze przy włączonej funkcji redukcji czerwone oczy są nawet bardziej widoczne.
Kończy mi się nie długo gwarancja i chciałbym sprawę wyjaśnić.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz.
-
czy ktoś moze sprawdzic jak jest w jego s5 ?
-
Początki nałogu
-
ja sie zastanawiam czy moge to reklamowac bo u mnie serio przy wlaczonej opcji redukcji bardziej jest jeszcze podkreslony kolor czerowny... niewiem teraz czy to norma czy moge reklamowac
-
Początki nałogu
Nie robiłem szczegółowych testów tym kierunku, po prostu dla mnie nie istnieje coś takiego, jak skuteczna funkcja redukcji czerwonych oczu, w przypadku użycia wbudowanej lampy błyskowej.
Photoshop, albo przed, jeśli to możliwe nie wyłączanie oświetlenia w pomieszczeniu, trochę pomoże, ale niewiele. Taki urok wbudowanych lamp, bliziutko obiektywu.
ps. A z tą czerwoną lampką to może nie żart?
-
moze ktos ma jeszcze jakies doswiadczenia z S5?
-
Dopiero zaczyna
W S5 do redukcji efektu czerwonych oczu słuzy czerwona dioda.Przy właczonej funkkcji nie ma zadnych przebłysków lampy, tylko i wylacznie czer. dioda swiecaca przy nastawie AF.Sprawdz sobie wlaczając i wyłaczajac opcje.Zobacz czy nie zasłaniasz jej robiac zdjecie,znjaduje sie ona zaraz nad napisem PowerShot S5is, troche lipne miejsce, ktos o duzej łapie zawsze zasłoni tą diode.Pozdr.
-
Sprawdzalem zapala sie ale przy zapalonej diodzie czerwien oczu jest jeszcze bardziej sztucznie podkreslona (w przeciwienstwie do tego jak jest opcja wylaczona-wtedy oczy sa tez czerwone ale mniej jakby widoczne ) i wydaje mi sie ze to wlasnie blad aparatu. Czy mam racje ?
-
Tak to błąd aparatu. U mnie redeyes w S5 praktycznie nie wystepuje.
-
w takim razie oddalem juz go wczoraj do reklamacji. Zobaczymy co mi powie serwis na to
Uprawnienia umieszczania postów