Na stronie ZKŻ, Włókniarza i Unii Leszno są zdjęcia z Exifami. Przy ISO1600 i przesłonie f/2.8 przeważnie uzyskują czasy rzędu 1/320 do 1/640, sporadycznie 1/800. Zmiana przesłony na f/4 powoduje dwukrotne wydłużenie tych czasów do 1/160 - 1/320. Moim zdaniem fotografowanie żużla z takimi czasami to nie najlepszy pomysł, choć oczywiście da się.

A pamiętajmy, że to jest Ekstraklasa żużla. W niższych ligach czy w rajdach warunki oświetleniowe będą jeszcze gorsze. I wtedy właśnie wyjdzie, że wybranie Canona z f/4 nie było najlepszym wyborem. Za dnia będzie bardzo dobry, ale wieczorami już niekoniecznie.

Do tego warto myśleć perspektwicznie. Może się okazać, że uzyskasz możliwość zarabiania na fotografowaniu innych dyscyplin. I może się okazać, że na części hal jest po prostu za ciemno na ciemniejszego Canona. Warto będzie kupować wersję f/4 z IS by po pół roku ją sprzedać (ze stratą) i kupić wersję f/2.8?

Ja sam zaczynałem z Sigmą 70-300 f/4-5.6 i kupując nowe tele wiedziałem, że lepiej wybrać jaśniejszy. Nawet kosztem stabilizacji.

To twoja kasa więc musisz dokładnie się zastanowić, żeby nie popełnić błedu.