Sporty motorowe? O ile wiem różne zawody czasami odbywają się także wieczorami, a wtedy będziesz żałowała że wzięłaś wersję f/4. Rajdy i zawody mają nocne sesje, żużel często odbywa się wieczorem na sztucznie oświetlanych stadionach. Wyżej już napisano, że IS nie zamrozi ci ruchu. Zrobisz zdjęcie i wyjdzie, że samochód/motor/rower są po prostu rozmazane bo przez f/4 za długo ci naświetlało zdjęcie.
Jeżeli już to lepiej brać f/2.8 i zaopatrzyć się w monopod.
Twoja kasa. Spokojnie mogę ci jednak powiedzieć, że przy sztucznym może się okazać że nawet 2.8 z ISO 1600 to za ciemno. Nie wszędzie jest sztuczne oświetlenie najwyższej klasy. Poza tym gdy nie ma transmisji telewizyjnej to często organizatorzy lubią właczać światło nie na 100%, ale na 80 czy 50%.druga to to, że jednak żużel jest głownie na otwartych stadionach, a zawody nocne są przy sztucznym świetle, więc 4 również powinna sobie poradzić.
Myśl też perspektywicznie. Dodam, że robiąc sport możesz w przyszłości kiedyś zainteresować się lub mieć możliwość zarobkowania na innych dyscyplinach. A te mogą wymagać światła. Ja zaczynałem od piłki nożnej i f/4 w większości przypadków by się nadał, ale w pewnym momencie dostałem zlecenia na siatkówkę i dopiero wtedy na prawdę ucieszyłem się z kupna jaśniejszego obiektywu.
Niby masz rację, ale zrób zdjęcie ruchomemu obiektowi z czasem 1/200 a 1/400 to wtedy różnica okaże się znaczna.a światło 4 to nie przesadzajmy znowu nie jest takie małe zwłaszcza, że przy tego typu zawodach płyta boiska czy też bierznia zazwyczaj jest dobrze oświetlona
PS. A jakość zdjęć między wersją z f2.8 i 4 jest pomijalna . Wystarczy zaprezentować zdjęcie z f/2.8 i f/4 a zdecydowana większość ludków nie będzie w stanie rozróżnić które zdjęcie z czego.