Strona 53 z 147 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

niewiarygodne, a jednak ... 3 dni, w krótkich przerwach czasowych przebrnąłem przez CAŁY wątek i przeczytałem każdy post. jeżeli pamięć mnie nie myli to chyba była wzmianka o tym jakie są progi przy różnych formach rozliczenia, ale znaleźć to teraz ... ciężko trochę. gdyby ktoś przypomniał - byłoby fajnie

druga rzecz jaka przychodzi mi na myśl to, to że za 2, 3 lata będziemy mieć tak dużo fotografów na rynku (o ile większość nie zamknie interesu po roku), że strach będzie do lodówki zaglądać .. ;P

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    (...)

Urzedasy robia przekrety na gróbe mld i nikt ich za to nie sciaga, a gdy zwykły obywatel chce uczciewie dostac od UP 18 tys i przy okazji popełni mały błąd (przekret) to go zaraz wszyscy chcą zlinczowac nazwac wyłudzaczem... eh przesadzacie.
    akurat ten sposób, który podałeś nie jest "uczciwy", więc z zarzuty poniekąd słuszne, natomiast oburzenie już nie

sam zastanawiam się nad rejestracją, dotacją w tym roku z UE. zwłaszcza, że jestem obecnie na trzecim roku informatyki, specjalność: grafika komputerowa (sporo zajęć/warsztatów z fotografii), a ponadto niebawem zacznę warsztaty u michała drozda. z takich ciekawszych informacji to mieszkam na podkarpaciu, czyli generalnie jednym z biedniejszych województw
    :}

Coś już napisał Awatar gushman

Domyślnie

W sumie to aż nie chce mi się wierzyć, że może być takie ograniczenie, że nie można świadczyć usług dla firm. Brzmi cokolwiek absurdalnie, choć nie takie bzdety zawierają nasze przepisy podatkowe. Mnie to co prawda nie dotyczy, ale gdyby ktoś mógł jednoznacznie rozstrzygnąć ten temat to byłoby miło.

PS Takie coś znalazłem:

"Nie każda działalność gospodarcza może rozliczać się dzięki karcie podatkowej. Obejmuje ona głównie małe zakłady usługowe, wytwórczo-usługowe oraz handlowe. Przykładowo mogą to być: usługi zegarmistrzowskie, tapicerskie, krawieckie czy transportowe, handel detaliczny, niektóre rodzaje działalności gastronomicznej, działalność rozrywkowa, wolne zawody w zakresie ochrony zdrowia, częściowo rolnictwo i inne. Wszystkie rodzaje działalności objęte rozliczeniem kartą podatkową, wymienione są szczegółowo w załączniku nr 3 do Ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Ustawę tę znajdziemy w Dzienniku Ustaw z 1998 r. nr 144, pozycja 930.
    Nasza firma, prócz znalezienia się w ustawowym spisie, musi spełniać także kilka innych warunków. Jednym z podstawowych jest to, iż nie możemy korzystać z usług innych firm. Ponadto niemożliwe jest zatrudnienie pracowników na umowę inną niż umowa o pracę. Ograniczenia dotyczą także współmałżonka, który nie może prowadzić działalności w tym samym zakresie co my, nie może też świadczyć usług ani produkować dla innych firm. Nie ma natomiast przeciwwskazań do tego, by współmałżonek był zatrudniony w naszej firmie. Jedynym odbiorcą naszych usług może być klient indywidualny.
    Rozliczając się przy pomocy karty podatkowej musimy wiedzieć o kilku niedogodnościach z tym związanych. Po pierwsze nie mamy możliwości odliczania strat ani prawa do ulg. Karta zobowiązuje nas do wydawania na życzenie klienta rachunków i faktur VAT, ponadto musimy przechowywać je przez okres 5 lat. Obowiązki związane z zatrudnieniem pracowników wiążą się z koniecznością prowadzenia ewidencji zatrudnienia oraz karty przychodów pracowników. Musimy także powiadamiać urząd skarbowy o wszelkich zmianach w naszej firmie, odnoszących się do opodatkowania kartą.
    Czyli jednak?
    Ostatnio edytowane przez gushman ; 04-01-2010 o 23:39
    Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No wkleilem art ustawy i nie ma tam tego w ograniczeniach.
    no comment...

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

tu jest jakiś opis:

http://ksiegowosc.infor.pl/poradniki...datkowych.html

Warunkiem opodatkowania przychodów uzyskiwanych przez lekarza zryczałtowanym podatkiem dochodowym w formie karty podatkowej jest osobiste wykonywanie działalności gospodarczej oraz wykonywanie tej działalności wyłącznie na rzecz osób fizycznych.
    ale chyba fotografia pod to nie podchodzi, bo tu bardziej chodziło o wolny zawód - lekarz.

wg. ustawy wolny zawód to:
    11) wolny zawód – pozarolniczą działalność gospodarczą wykonywaną osobiście przez lekarzy, lekarzy
    stomatologów, lekarzy weterynarii, techników dentystycznych, felczerów, połoŜne, pielęgniarki, tłumaczy
    oraz nauczycieli w zakresie świadczenia usług edukacyjnych polegających na udzielaniu lekcji na
    godziny, jeśli działalność ta nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych oraz jednostek
    organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej albo na rzecz osób fizycznych dla potrzeb
    prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej, z tym Ŝe za osobiste wykonywanie
    wolnego zawodu uwaŜa się wykonywanie działalności bez zatrudniania na podstawie umów o pracę,
    umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze osób, które wykonują
    czynności związane z istotą danego zawodu,
    i tutaj w tekście faktycznie są jakieś zastrzeżenia ale dotyczą tylko tych zawodów jak dla mnie.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

hellopaul
    Guest

Domyślnie

Chłopaki, każdy kto składa wniosek to PAMIĘTAJCIE O SKREŚLENIU odpowiedniego słowa na ostatnich stronach wniosków.

Przygotowałem ***** taki biznes plan że to sie w glowie nie miesci, pomagała mi przy nim kobieta która pisze biznesplany na dotacje o grube miliony (i to z powodzeniem), całą ksiegowosc mialem wyjasnioną i sprawdzoną przez księgową z 30 letnim stażem, załączyłem jeszce referencje klientów i... wniosek oddalony bo nie skreśliłem tych słów.

W Jeleniej Górze jest do ****, bo z tego co mi wiadomo to w krakowie nawet jak ktos ma coś źle we wniosku to dzwonia i kaza poprawic. A ja wiem, że u nas to sprawdzają datami bo kumpel tez skladal i skoro on wiedzial juz 5 grudnia a ja dopiero 20 to wiadomo ze kasa byla juz rozdysponowana. W dodatku przedluzyli sobie rozpartywanie wniosku z miesiąca na miesiac. Widzialem te 4 kartki wniosku kumpla (nic innego nie miał) i mial tam takie bzdury powypisywane ze to sie w glowie nie miesci a mimo to dostal bo zlozyl wczesniej.

U nas w PUPie był taki sajgon ze pod koniec otworzyli drugi pokoj, wleźliśmy tam w 15 osób i kobieta kazala tylko wziac pieczatke, poprzybijac sobie na kazdej stronie i sie podpisac, nawet tego nie sprawdzała.

W dodatku dzisiaj dzwonie i sie pytam jak to teraz jest, bo ja jestem tam zarejestrowany jako bezrobotny a nie chce miec od nich pracy bo prace to sobie moge sam zalatwic, a wiem ze na wniosku jest cos takiego ze jak sie odrzucilo od nich oferte pracy to nie mozna zlozyc. A ta kobieta do mnie z japą że ona tego nie wie bo jeszcze nie wiedza jakie beda przepisy :/ I ze terminow kolejnych wnioskow tez nie znaja :/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

co urzad to zasady

przygotuj sie ze do okolo polowy lutego dopiero beda znac przepisy na nowy rok , w sumie to stwierdza pewnie ze nic sie nie zmienilo
    no comment...

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

A może było by warto do Janusza Weiss-a zadzwonić
    Dzwonie to Pana/Pani w nietypowej sprawie

Znalazłem interpretację, może nie do końca na temat, ale w treści można by wnioskować ze nie ma przeciwwskazań do świadczenie usług dla firm na karcie podatkowej.

Gość pyta czy będzie mógł wystawiać faktury swojemu pracodawcy. (No chyba że ten pracodawca nie jest firmą, ale to raczej nie jest możliwe... chyba... :-?)

Czy w ramach prowadzonej działalności fotograficznej, z której przychód opodatkowany jest zryczałtowanym podatkiem dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w formie karty podatkowej, Wnioskodawca będzie miał prawo do wykonywania prac i wystawiania faktur dla swojego pracodawcy?
    INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Pana M. ... przedstawione we wniosku z dnia 27 marca 2008 r. (data wpływu – 31 marca 2008 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie karty podatkowej – jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 31 marca 2008 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie karty podatkowej.

Wnioskodawca został wezwany pismem z dnia 30 maja 2008 r. Nr IPPB1/415-378/08-2/AJ do uzupełnienia złożonego wniosku. Pismem z dnia 4 czerwca 2008 r. (data wpływu: 9 czerwca 2008 r.) wniosek został uzupełniony.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca jest zatrudniony na umowę o pracę, w wymiarze pełnego etatu na p w uczelni. Planuje On rozpocząć działalność gospodarczą w zakresie usług fotograficznych ze wskazanym symbolem 74.81.Z.

Dodaje, iż zgodnie z informacją uzyskaną w urzędzie skarbowym, przychód uzyskiwany z ww. działalności fotograficznej będzie opodatkowany zryczałtowanym podatkiem dochodowym w formie karty podatkowej, Jednocześnie będzie On mógł się starać o obniżenie stawki podatku o 80%. Ponadto Wnioskodawca poinformował, że nie będzie zatrudniać pracowników.

W związku z powyższym zadano następujące pytanie.

Czy w ramach prowadzonej działalności fotograficznej, z której przychód opodatkowany jest zryczałtowanym podatkiem dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w formie karty podatkowej, Wnioskodawca będzie miał prawo do wykonywania prac i wystawiania faktur dla swojego pracodawcy...

Zdaniem Wnioskodawcy, możliwe jest świadczenie usług i wystawianie faktur przez Zainteresowanego swojemu pracodawcy przy opodatkowaniu przychodu w formie karty podatkowej.

W ustawie z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, w rozdziale 2 - ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, w art. 8 znajduje się informacja, że świadcząc usługi na rzecz byłego lub obecnego pracodawcy traci się prawo do ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

W rozdziale 3 - karta podatkowa - nie znalazł Zainteresowany takiego sformułowania.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego uznaje się za prawidłowe.

W myśl art. 23 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 listopada 1998 roku o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, zwanej dalej ustawą, zryczałtowany podatek dochodowy w formie karty podatkowej mogą płacić podatnicy prowadzący działalność usługową lub wytwórczo-usługową, określoną w części I tabeli stanowiącej załącznik nr 3 do ustawy, zwanej dalej "tabelą", w zakresie wymienionym w załączniku nr 4 do ustawy - przy zatrudnieniu nie przekraczającym stanu określonego w tabeli.

Tabela stanowiąca załącznik nr 3, o której mowa wyżej, zawiera miesięczne stawki podatku dochodowego w formie karty podatkowej.

W tabeli określono stawki dla działalności usługowej oraz wytwórczo-usługowej w następującym układzie: zakres działalności (rubryka 2), oznaczenie stawek (rubryka 3) oraz kwoty stawek miesięcznych ustalonych w zależności od liczby mieszkańców, w której prowadzona jest działalność (rubryki 4, 5, 6).

W pozycji 90 tabeli określono stawki dla działalności usługowej w zakresie usług fotograficznych: świadczone z wykorzystaniem urządzeń do samoczynnego automatycznego naświetlania odbitek (samoczynnych printerów), przy czym dla działalności usługowej w tym zakresie ustawodawca przewidział możliwość obniżki stawki karty podatkowej o 80% podatnikom, którzy przy równoczesnym zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy wykonują usługi i nie zatrudniają pracowników oraz osób, o których mowa w art. 25 ust. 6 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Przy ww. obniżce podatnicy ci nie mogą równocześnie korzystać z obniżek przewidzianych w art. 27 ust. 1-4 wyżej cyt. ustawy.

W odniesieniu do wystawiania rachunków, faktur (art. 21 ust. 1 ww. ustawy) przez podatników prowadzących działalność opodatkowaną w formie karty podatkowej, są oni obowiązani wydawać na żądanie klienta rachunki i faktury, o których mowa w odrębnych przepisach, stwierdzające m.in. wykonanie usługi, oraz przechowywać w kolejności numerów kopii tych rachunków i faktur w okresie pięciu lat podatkowych, licząc od końca roku, w którym wystawiono rachunek lub fakturę.

Z przedstawionego we wniosku zdarzenia przyszłego wynika, iż Wnioskodawca będzie wykonywał usługi fotograficzne na rzecz byłego lub obecnego pracodawcy i nie będzie zatrudniał pracowników. Będzie obowiązany do wydawania na żądanie klienta rachunków bądź faktur, stwierdzających wykonanie przedmiotowej usługi.

Jednocześnie zauważyć należy, iż przepisy ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie karty podatkowej nie wprowadzają zakazu świadczenia usług na rzecz byłych lub obecnych pracodawców.

Reasumując stwierdzić należy, iż Wnioskodawca w ramach prowadzonej działalności fotograficznej, z której przychód opodatkowany jest zryczałtowanym podatkiem dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w formie karty podatkowej, będzie miał prawo wykonywania usług fotograficznych dla swojego pracodawcy, oraz wystawiania rachunków bądź faktur zgodnie z odrębnymi przepisami.

Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1 Maja 10, 09-402 Płock.
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 06-01-2010 o 10:26
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

nie chce mi sie czytac ;p

ale mozna swiadczyc uslugi dla firm , takze ja skladam wniosek o karte i pozyjemy zobaczymy ;]
    no comment...

Coś już napisał Awatar gushman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    nie chce mi sie czytac ;p

ale mozna swiadczyc uslugi dla firm , takze ja skladam wniosek o karte i pozyjemy zobaczymy ;]
    Jak to składasz wniosek? To jeszcze tej działalności nie prowadzisz?
    Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.

Domyślnie

A mógłby ktoś przesłać swój biznes plan ? Nie chcę nic ściągać ale chciałbym zobaczyć jak go napisaliście. Odezwij się jak możesz na gg 3805226

Strona 53 z 147 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów