Strona 46 z 152 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

hellopaul
    Guest

Domyślnie

Może trochę odgrzewam kotleta, ale zamierzam się wkrótce starać o taką dotację, mam w związku z tym kilka pytań (tak, starałem się przeczytać większość stron tego tematu ale umknęło to mojej uwadze):

- co jeżeli sprzęt sprowadzam ze stanów (lampy alienbees), w jaki sposób wtedy mogę udokumentować iż środki z dotacji poszły na ów sprzęt? Bo jeżeli się nie mylę, faktury VAT jako takiej nei dostane, bo to inny kontynent, inne prawo. Czy wtedy przedstawia się fakture VAT z urzędu celnego?

- jak napisać wniosek, jeżeli nie chcę otwierać studia fotograficznego jakotakiego (z określonym miejscem), a zależy mi jedynie na sprzęcie - chcę pracować tak jak to się robi w wiekszosci wypadków w stanach, masz sprzet, masz umiejętności, jedziesz do klienta i robisz sesje plenerowe, miejscowe lub z własnego mieszkania robisz mini-studio, ewentualnie wynajmujesz garaż. Czy wtedy również na wniosku i biznesplanie pisze się że otwiera się Studio Fotograficzne czy po prostu Firme Fotograficzna?

Z góry przerpaszam za moje laikowskie pytania...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

sprzęt kupujesz tylko w PL.
    Możesz mieć usługi foto to żaden problem.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hellopaul Zobacz posta
    - jak napisać wniosek, jeżeli nie chcę otwierać studia fotograficznego jakotakiego (z określonym miejscem), a zależy mi jedynie na sprzęcie - chcę pracować tak jak to się robi w wiekszosci wypadków w stanach, masz sprzet, masz umiejętności, jedziesz do klienta i robisz sesje plenerowe, miejscowe lub z własnego mieszkania robisz mini-studio, ewentualnie wynajmujesz garaż. Czy wtedy również na wniosku i biznesplanie pisze się że otwiera się Studio Fotograficzne czy po prostu Firme Fotograficzna?
    Ja nie starałem się o dofinansowanie z UP ale napiszę, że musiałem z rodzicami (właścicielami/właścicielem lokalu) sporządzić umowę użyczenia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

bo nie byles wlascicielem ;] , ja jestem czesciowym wl. mieszkania i na nie moglem zalozyc firme ( akt notarialny potrzebny )
    no comment...

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

no tak, napisałem to bo nie wiadomo nic o pytającym :]

hellopaul
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Czyli jeżeli dostane dofinansowanie to nie mogę kupić sprzetu za granicą, dofinansowanie jest jedynie na polskie produkty/usługi?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Zdaje sie ze mozna kupic poza granicami kraju tylko faktura musi byc przerlumaczona przez tlumacza przysieglego, nie mowiac juz o tym ze w ciagu 30 dni trzeba sie zmiescic z zakupem a sprowadzajac zza granicy roznie bywa. Oplacalnosc tego pozostawiam do oceny wlasnej.

Domyślnie

- co jeżeli sprzęt sprowadzam ze stanów (lampy alienbees), w jaki sposób wtedy mogę udokumentować iż środki z dotacji poszły na ów sprzęt? Bo jeżeli się nie mylę, faktury VAT jako takiej nei dostane, bo to inny kontynent, inne prawo. Czy wtedy przedstawia się fakture VAT z urzędu celnego?
    W sklepie za wodą dostajesz rachunek (paragon etc), clisz na granicy właśnie z tego paragonu - konieczny jest przy tym tzw. dokument SAD, który to staje się podstawą do wliczenia w koszty (czyli traktujesz go jak f-rę)
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Początki nałogu

Domyślnie

Jeszcze sprawa jest taka ze sprowadzajac w taki sposob bankowo ci trzasna clo i vat w UC naprawde nie wiem czy sie oplaca - moim zdaniem wyjdzie ci to tyle samo albo i drozej niz jakbys kupil w PL (oplaty celne, podatek, transport, ubezpieczenie transportu). Z USA to sie oplaca przemyt przy niskim kursie dolca ale nie na fakture.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

lampy alienbees
    Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    bankowo ci trzasna clo i vat w UC naprawde nie wiem czy sie oplaca - moim zdaniem wyjdzie ci to tyle samo albo i drozej niz jakbys kupil w PL
    a to się kupi w Polsce?

Strona 46 z 152 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów