PRZECZYTAJCIE TO CI CI DOPIERO ZACZYNAJĄ ROZKRECAC DZIALALNOSC - SPOSTRZEZENIA DOSWIADCZONEGO FOTOGRAFA !!!
pozwolcie, ze opisze tu swoje doswiadczenia. prowadze ja ten "byznes" juz troche czasu. pisze "byznes", bo to dzialanosc juz calkowicie nieoplacalna !!! - mowi to wam doswiadczony fotograf. ale od poczatku jak wam to napisze. wzialem ja kaske z dofinansowania, a to kusilo, kusilo i to bardzo. zalatwic sobie najlepszy sprzecik, o jakim wczesniej moglem tylko pomarzyc. pomyslalem ja sobie: no, no !!! myslalem, ze biznes bedzie sie niezle krecil, bo wczesniej juz mialem mocna pozycje na rynku i powiem ja wam, ze wtedy ciagnalem 1400 zl od lebka za slub. to bylo sporo kasy. a teraz ledwo wyciagam 800 zl bo ludzie mowia, ze kryzys i nikt nie chce za to placic takich pieniedzy !!! ja wiemy jest kryzys, a to jeszcze bardziej oslabia nasza pozycje. takze teraz ledwo ciagne koniec z koncem za 900 zl miesiecznie, a konkurencja strzela 1000 fot i sprzedaje za 650 zlotych !!! i co ja mam na to powiedziec ??? teraz jak nie chce splajtowac to tez musze obnizac ceny. ale ile mozna !!!??? niedlugo nie bede mial na raty mieszkaniowe, na wykarmienie rodziny !!!
nie jest latwo powiem ja wam. wszyscy wiemy, ze slubniaki sie koncza i to jest smutna prawda, a takze to ze bedziemy wyciagac niestety coraz mniej. bedziemy musieli obnizac ceny w pogoni za agresywna konkurencja, i coraz wiecej pracowac !!! ja ciagne koniec z koncem za z trudem wyciagane 900 zl (ludzie daja ci je jeszcze z laska, bo jak mowia - u konkurencji taniej). konkurencja naprawde nie spi i oferuje slubniaki juz za 650 zl, takze powiem ja wam, ze nie warto sie obecnie pchac w ten interes. panstwo mi dalo co prawda sprzet za kilka tysiakow, ale co z tego skoro po oplaceniu chorego podatku, obowiazkowego ZUSU 200-800 zl miesiecznie czy masz zlecenie, czy nie to dla nich nie ma znaczenia. mowia, ze masz placic i juz !!! na poczatku mialem przyzwoite zarobki, a teraz jest tego tyle co kot naplakal. raty na mieszkanie, swiatlo, gaz, rodzina, ktora mam na utrzymaniu - to wszystko $$$.
moja rada dla mlodych, to zanim wezmiecie kaske i zacznie biznes, to zastanowcie sie nad tym dwa razy. ja prowadzac ten "byznes" z dofinansowania nie moge podjac zadnej innej pracy, bo mowia ze to niezgodne z prawem !!! to za co ja mam zyc pytam ja sie sie ich, jak mi sie interes nie kreci tak jak na poczatku??? pytam ja sie ich, ale oni nie odpowiadaja, tylko kaza placic.