Generalnie tak.
Generalnie tak.
no comment...
Witam wszystkich serdecznie.
Przeczytałem już wszystkie posty w tym wątku i mam zamiar starać się o dotacje na otwarcie działalności gospodarczej. Może napisze coś o sobie, może będziecie mieli dla mnie jakieś dobre rady,a więc tak: pomagam rodzicom w prowadzeniu firmy, jestem zatrudniony u nich na umowę o pracę na pół etatu, oprócz tego jestem kamerzystą i prawie fotografem (dopiero się uczę), na filmowanie mogę wystawiać paragony bo wpisałem w PKD rodziców zakres z filmowania, montażu itd. Sprzęt jako taki mam, kamera Sony FX1 + osprzęt, Nikon D90+18-200+SB-900 + jakiś drobny osprzęt.
Chciałbym się starać o dofinansowanie, więc co muszę zrobić? Zwolnić się u rodziców, zarejestrować się na bezrobociu(mam 22 lata) i pisać wniosek o dofinansowanie, potem zakładać działalność, ale pisać że mam już sprzęt tylko chciałbym więcej.
Jeżeli chodzi o jakieś porady z pracodawcą to nie będę miał problemów.
Postanowiłem tu napisać bo po przeczytaniu całego wątku wiem że jest tu wielu mądrych ludzi którzy potrafią pomóc jak przez to przebrnąć.
Prosiłbym o wszelakie rady, będę bardzo wdzięczny.
Dzięki i pozdrawiam.
PS. A jakie mam szanse na dotację z UE z programu Kapitał ludzki 6.2 czy coś takiego?
Działalność foto/video nie jest główną działalnością rodziców, oni prowadzą sobie handel, mają sklepy itp. a dodatkowo w PKD mamy jeszcze trochę tych działalności, czarter jachtu, usługi transportowe i filmowanie, montaż itp. Jak kupowałem kamerę to na fakturę czyli jest jakby własnością rodziców, więc jakbym zakładał coś na siebie to mogliby mi tą kamerę sprzedać.
Jutro wybieram się do PUP w Bielsku-Białej i zobaczymy jacy są ci nasi urzędnicy czy coś pomogą i doradzą jak przebrnąć czy będą rzucać kłody pod nogi, zobaczymy.
Wasze rady są dla mnie bardzo cenne.
Dzięki i pozdrawiam.
Witam.
Wczoraj dzwoniłem do PUP-u i dowiedziałęm się kilku istotnych "rzeczy" i m.in. tego że zamiast poręczycieli można ewentualnie zgodzić się na blokadę środków na koncie bankowym na 1,5 roku na kwotę o ile dobrze pamietam 22-23 K PLN. I teraz moje pytanie, czy ktoś może coś o tym słyszał więcej?chodzi mi o to że jeżeli już się zdecyduję na taką formę zabezpieczenia to czy nie będzie to bynajmniej "dziwne" że staram się o dotację 19 tysi a na oncie mam 23-23 k PLN ? :] Swoją drogą ciekaw jestem czy ta blokada może dotyczyć przykładowo jakiejś lokaty terminowej, bo jeśli nie może być to lokata na której przecież mnożą sie pieniążki to byłoby to bardzo nieatrakcyjne z perspektywy zysku;]
Pozdro
EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R
Jest taka możliwość - ale właśnie to niby dotacja dla bezrobotnych więc hmm... Jest też możliwość poręczenia hipotecznego. Ale ogólnie z tego co wiem to forma żyrantów jest ogólnie najprostsza i najszybsza. Z tymi pozostałymi dużo więcej roboty no i przy tych dwóch sś jeszcze dodatkowe koszty(coś tam z notariuszem itp. itd.) ale owszem można
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Jak to jest w przypadku, kiedy jako lokalizację działalności, wskażę miejsce gdzie obecnie mieszkam, a dokłądniej, mieszkam w domu rodziców i jestem tutaj zameldowany na stałe, tak więc czy musze posiadać jakąś umowę najmu lokalu pomimo tego ze jetsem tutaj zameldowany-jednak nie jestem właścicielem ani działki ani mieszkania, może jest ktoś w podobnej sytuacji?A jeśli już musze takową umowę najmu posiadać to czy umowa najmu lokalu UŻYTKOWEGO czy też MIESZKALNEGO?
EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R
Napisz pismo mówiące o tym, że Twoi rodzice wyrażają zgodę jako właściciele na prowadzenie przez Ciebie działalności gospodarczej w mieszkaniu/domu/lokalu (podaj adres) i daj rodzicom do podpisania. Dla US to wystarczy.