A czy po podpisaniu umowy z UP trzeba od razu rejestrować działalność czy można najpierw zrobić zakupy?
Z tym jest związane też to czy można kupować na fakturę nie mając działalności.
W bytomiu 15.800 mi przyznali
A czy po podpisaniu umowy z UP trzeba od razu rejestrować działalność czy można najpierw zrobić zakupy?
Z tym jest związane też to czy można kupować na fakturę nie mając działalności.
W bytomiu 15.800 mi przyznali
Dostales i nie wiesz ;]
Mozna kupowac odrazu po podpisaniu umowy.
30 dni od podpisania trzeba zalozyc dzialalnosc
30 dni od zalozenia max trzeba dokonac zakupow.
Czyli od 30 do 60 max dni mozna czekac z zakupami w zaleznosci co i jak po kolei zalatwiamy.
Mozna kupowac na fakture , kupujesz na siebie , nip masz.
no comment...
Starales sie o dofinansowanie, dostales je i nie masz o tym pojecia???:
Mam przed soba pewien zalacznik z oswiadczeniami a w nim zdanie
Mam nadzieje, ze juz wiesz :>Otrzymane srodki wydam w okresie od dnia zawarcia umowy do 30 dnia od dnia podjecia dzialalnosci gospodarczej
EDIT
MM-architekci mnie ubiegl ;-)
Nie, nie trzeba otwierać działalności niezwłocznie po podpisaniu umowy. Przy podpisywaniu umowy wszystko Ci wytłumaczą. Określisz wtedy kiedy otworzysz działalność, a kasę będziesz mógł wydać bezpośrednio po otrzymaniu jej na konto.
Trzeba kupować na fakturę lub umowę kupna sprzedaży i tego też dowiesz się przy podpisywaniu umowy.
Natomiast ograniczony będziesz czasowo do kiedy masz rozliczyć się z przelanej kasy z PUPem. Miesiąc albo dwa po przelaniu kasy nie pamiętam.
hehe - koledzy byli szybsi![]()
A i uwazal bym z tym ze mozna kupowac na fakture czy umowe - jesli deklarowales ze na faktura to raczej sie tego nie zmieni , nawet paragon nie moze byc ;] , tzn mozna probowac , kupic na umowe , zlozy wniosek dlaczego , co i jak , moze przychylny naczelik pozytywnie rozpatrzy prosbe.
Jak sie pytalem , moze po dostaniu kasy niby kupic nawet cos uzywanego , dajmy na to super okazja , i tez zlozyc wniosek o uwzglednienie tego. Wszystko zalezy od urzedu i ludzi ktorzy w nim pracuja i potrafia myslec ;]
no comment...
A ja mam jeszcze takie 2 małe pytania...
"Opis rynku, na którym będzie prowadzona działalność gospodarcza z uwzględnieniem konkurencji ( opis najbliższego otoczenia biznesowego, zarys rynku jako branży, opis i struktura firm już działających z tej branży z podaniem konkretnych danych liczbowych i ich źródła)"
Zastanawia mnie tutaj - opis najbliższego otoczenia biznesowego i te konkretne dane liczbowe. Czy mógłby mi to ktoś dokładniej wyjaśnić?
I jeszcze jedno pytanie - Opis przedmiotu działalności pobocznej
Czy tu można wpisać na przykład retouching?
ad1 - u mnie nie bylo tak szczegolowo w sensie dane liczbowe , nie pamietam ale pisalem tam cos odnosnie zakresu do kogo moja oferta jest skierowana , nic wiecej bo w zaden krotki sposob nie mialem jak okreslic konkurencji
ad2 - a po co ? to jest wedlug mnie drobiazg raczej , pierwszy raz sie sie spotykam z taka opcja , ale moze chodzi o cos pokrewnego albo w ogole nie zwiazanego z foto
dopytaj sie w urzedzie najlepiej
no comment...
O kurka, który to UP takie wnioski wymaścił Dominiku? W moim była prosta charakterystyka rynku, pobieżnie o konkurencji itp. Ale opisywanie struktur firm? Dane liczbowe? Źródła?! Jakiś koszmarek.Albo w UP ktoś sobie jaja robi.
Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.
Warszawski![]()
Albo pani ambitna naczelnik wpadła na pomysł żeby za pomocą petentów pozyskać dane do jakiegoś raportu.
Założyłem sobie FOTOBLOGA