Strona 148 z 152 PierwszyPierwszy ... 4898138146147148149150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 471 do 1 480 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Tak po części jest to krzywdzące, ale spójrz na ogół.
    Takich przypadków jak powyżej był baaardzo spory % (wiem od znajomych z urzędu) dlatego pojawiają się takie obostrzenia.
    Niestety ale dla urzędu jesteś potencjalnym przypadkiem jaki opisałem wyżej...
    Ale to jest kasa z UE i im zależy żeby ją wepchnąć do kieszeni każdemu kto się zgłosi bo:

1. Delikwent kupi sprzęt na faktury czyli państwo położy łapę na 23% VATu i 19% dochodowego u tych u których kupił. Dodatkowo te pieniądze nakręcają już działające firmy.
    2. Delikwent przez rok poprawi statystykę bezrobocia i wspomoże ZUS.
    3. A może coś z tej firmy wyjdzie i będzie płacił ZUS, a może nawet i jakieś podatki po roku?
    4. Delikwent jest przez rok obywatelem bardziej zadowolonym bo coś dostał za free. Może nawet pójdzie na wybory i zagłosuje na tych, którzy wzięcie kasy umożliwili.

Same zalety :-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 08-02-2012 o 23:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzysiekT Zobacz posta
    Jutro (dziś?) idę do GUPu w Krakowie, to zdam relację co tam słychać w temacie "co do ślubów za max 20k zł", ale również słyszałem że bardzo ciężko teraz o kasę. Podobno łatwiej się już zapałać na unijne 6.2, tyle że tutaj sama ślubna nie wystarcza.
    Tez bardzo prosze o relacje jako ze tez jestem z Krakowa ciekawe co tobie powiedza.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ale to jest kasa z UE i im zależy żeby ją wepchnąć do kieszeni każdemu kto się zgłosi
    No pewnie by tak było gdyby nie fakt, że pieniędzy jest mniej niż chętnych na nie.
    Trzeba robić jakiś odsiew. A to:
    1. Delikwent kupi sprzęt na faktury czyli państwo położy łapę na 23% VATu i 19% dochodowego u tych u których kupił. Dodatkowo te pieniądze nakręcają już działające firmy.
    2. Delikwent przez rok poprawi statystykę bezrobocia i wspomoże ZUS.
    3. A może coś z tej firmy wyjdzie i będzie płacił ZUS, a może nawet i jakieś podatki po roku?
    4. Delikwent jest przez rok obywatelem bardziej zadowolonym bo coś dostał za free. Może nawet pójdzie na wybory i zagłosuje na tych, którzy wzięcie kasy umożliwili.

Same zalety :-)
    A szczególnie pkt. 2-3 bardzo interesują państwo.
    A skoro jest więcej chętnych niż pieniędzy to chyba lepiej żeby trafiły do większych "pewniaków" a nie spryciarzy co tylko przezimują rok ze sprzętem w szafie
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MastaMarek Zobacz posta
    Tez bardzo prosze o relacje jako ze tez jestem z Krakowa ciekawe co tobie powiedza.
    Nie ma jeszcze info o rozdysponowaniu środków z ministerstwa, nie wiadomo jakie będą warunki aby otrzymać dotację. Czyli defacto nic nie wiadomo. Klasyk.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Domyślnie

trzeba poczekać, aż budżety przyklasną. Doświadczenie pokazuje, że jakoś pod koniec lutego najwcześniej można się spodziewać konkretów w tym temacie.

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Termin składania "wniosków o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej" do Powiatowego Urzędu Pracy w Rzeszowie był podany enigmatycznie. Ustalono jedynie datę rozpoczęcia, czyli datę od której można było składać wnioski. Jako początek wybrano dzień 13 lutego. Nie było jednak nic a nic wiadomo ile jest dokładnie czasu na złożenie wniosku (czy tydzień, czy dwa a może trzy?). Dziś zadzwoniłem i dowiedziałem się że "wytrzymali" 5 dni "nawału" składanych wniosków. Oficjalna informacja o zakończeniu (na stronie www PUP w Rzeszowie) pojawiła się w dniu 17 lutego. Napisano wtedy że od 20 lutego wstrzymują się z przyjmowaniem wniosków. Wydaje się że spóźnialscy mieli jeszcze 3 dni "extra" na dobiegnięcie do urzędu. Ale ... urząd pracuje tylko w dni robocze, więc gdy podali datę zakończenia to i tak już było "za późno". Czyli: "kto pierwszy ten lepszy"! W Rzeszowie można było wnioskować o 17 000 zł. Pieniądze dostanie 20 najlepszych osób. Rada - pobierać formularze jak najwcześniej, wypełniać i składać natychmiast (do dwóch dni) od rozpoczęcia naboru.
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

5 dni to i tak "długo". W zeszłym roku w Tarnobrzegu przyjmowali tylko 1 (JEDEN) dzień, a na stronie było oczywiście napisane, że wnioski przyjmują do wstrzymania ;]
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Witam Wszystkich. Zabieram sie za wniosek do UP o dofinansowanie i potrzebuje porady w kilku kwestiach od odsób które popełniły tak wniosek:
    1. Czy można we wklad wlasny wpisać posiadany sprzet np. aparat, komp i czy fakt ze sprzed mam od jakiegos czasu i nie mam faktur/rachunkow na to ma znaczenie?
    2. Mam już sprzęt, potrzebuję dotację na uzupełniene np dodatkowe szkła, nowy laptop, software. Czy radzicie przyznawać sie we wniosku do calego posiadanego sprzetu i czy w ogóle? Czy wpisać np puszke + jakiś obiektyw jao juz posiadany wkład, a prosic od dotacje na reszte sprzetu?? czy to ma sens?
    3. Jaką forme działalności radzicie na początek zakładakjąc że klientami będą głównie osoby prywatne (sluby sesje rodzinne itp)? Doradzano ksiazke przych/rozchod i że nie ma co sie na początek pakować w VAT. Chętnie wysłucham opinii. Czy koś z was (Vatowców) rozlicza sesje np slubne na 8% jesli daje tylo pliki i co np z albumem slubnym?? jak to rozwiazac zeby nie trzeba bylo rozliczc tego w 23%??
    4. Czy do wniosku dołączaliscie takie rzeczy jak porfolio?
    5. Mam już stronę. Czy pisać to we wniosku aby nie przedobrzyć

Z góry Dzięki. Pozdrawiam.
    Patryk
    2*5D II,40D, A-1 no i szkla czywiscie.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patart Zobacz posta
    3. Jaką forme działalności radzicie na początek zakładakjąc że klientami będą głównie osoby prywatne (sluby sesje rodzinne itp)?
    Czekaj bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie. Chodzi Ci o to czy to ma być działalność prowadzona osobiście, spółka cywilna lub spółki prawa handlowego?

Czy bardziej o formę rozliczania(KPiR, ryczałt, karta podatkowa)?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Miałem na mysli działalność prowadzona osobiście czyli jaki rodzaj rozliczania byłby z twojego doświadczenia odpowiedniejszy.
    Ostatnio edytowane przez patart ; 22-03-2012 o 12:58
    Patryk
    2*5D II,40D, A-1 no i szkla czywiscie.

Strona 148 z 152 PierwszyPierwszy ... 4898138146147148149150 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów