Pokaż wyniki od 1 371 do 1 380 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    ...hm - ciekawe dlaczego uważasz że nie wolno wrzucić w koszty, toż to inwestycja, sprzęt, jeżeli bierzesz kredyt na działalność i kupujesz aparat to przecież można, a dotacja to też rodzaj kredytu...Mój księgowy uważa że można. Nawet jak kupiłeś przed założeniem firmy to wnosisz (dowolny) sprzęt, oczywiście konieczny do prowadzenia działalności, jako wkład w firmę, i jego wartość (określoną przez ciebie, ale nie z głowy) również traktujesz jako koszt.

Postaraj się o dobrego księgowego - to SKARB
    Dzięki za radę, i poproś księgowego aby poczytał dobrze ustawę o pod dochodowym art 21 pkt 1 ust 46 47c oraz 23 ust 1 pkt 31 i 56.

Przy kredycie jest jak piszesz, przy zakupach z własnych środków przed rozpoczęciem DG również, z posiadanymi gratami też, ale dotacja to nie kredyt, dotacja jest zwolniona z podatku dochodowego więc zgodnie z art 23 pkt 1 Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów: ust 31: kosztów uzyskania przychodów ze źródeł przychodów znajdujących się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej lub za granicą, jeżeli dochody z tych źródeł w ogóle nie podlegają opodatkowaniu albo są zwolnione od podatku dochodowego; ust. 56: wydatków i kosztów bezpośrednio sfinansowanych z dochodów (przychodów), o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 46, 47a, 47c, 47d, 116, 122, 129, 136 i 137;
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    co do vatu nie jestem pewien bo nie rozliczałem dawno dotacji, ale na szkoleniu w jednym z pup-ów mówiono że vat odliczyć można mimo że nie wydatki z dotacji nie są KUP, w drugim PUP w tym samym czasie że vatu się nie odlicza, dlatego odsyłam do US-u (nie mam akurat takiego przypadku "na tapecie" i nie bardzo mam czas szukać tego w ustawie vatowskiej.
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 20-01-2011 o 13:53 Powód: Automerged Doublepost
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów