Dzięki za radę, i poproś księgowego aby poczytał dobrze ustawę o pod dochodowym art 21 pkt 1 ust 46 47c oraz 23 ust 1 pkt 31 i 56.
Przy kredycie jest jak piszesz, przy zakupach z własnych środków przed rozpoczęciem DG również, z posiadanymi gratami też, ale dotacja to nie kredyt, dotacja jest zwolniona z podatku dochodowego więc zgodnie z art 23 pkt 1 Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów: ust 31: kosztów uzyskania przychodów ze źródeł przychodów znajdujących się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej lub za granicą, jeżeli dochody z tych źródeł w ogóle nie podlegają opodatkowaniu albo są zwolnione od podatku dochodowego; ust. 56: wydatków i kosztów bezpośrednio sfinansowanych z dochodów (przychodów), o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 46, 47a, 47c, 47d, 116, 122, 129, 136 i 137;
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co do vatu nie jestem pewien bo nie rozliczałem dawno dotacji, ale na szkoleniu w jednym z pup-ów mówiono że vat odliczyć można mimo że nie wydatki z dotacji nie są KUP, w drugim PUP w tym samym czasie że vatu się nie odlicza, dlatego odsyłam do US-u (nie mam akurat takiego przypadku "na tapecie" i nie bardzo mam czas szukać tego w ustawie vatowskiej.